SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Asrın projesi Marmaray hayata geçti

Yayınlanma:
ABONE OL

Asrın projesi Marmaray hayata geçti
9 yıldır yapımı süren Avrupa ve Asya’yı denizin altından birleştiren Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımlarıyla hizmete girdi.

Marmaray’ın açılışı Asya kıtasındaki Üsküdar Ayrılıkçeşme tünelinde yapıldı.

Açılışa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve davetliler katıldı. Törene ayrıca Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta ile çok sayıda yabancı bakan da katıldı.

Tören İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken konuşmalarla devam etti.

Açılışta konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’un bundan sonraki yıllarda Marmaray’dan önce ve Marmaray’dan sonra diye ikiye ayrılacağını dile getirdi. Türkiye’nin iki bayramı bir arada kutladığını belirten Bakan Yıldırım, “Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıldönümünü kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 90. yılına asrın projesi Marmaray’ı armağan ediyoruz. Bugün çok heyecanlıyız. Farklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Çünkü Marmaray projesi, üzerinden yüzyıllar da geçse Türk milletinin hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün ispatıdır” dedi.

Asrın-projesi-Marmaray-haya

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Cumhuriyetimizin 90. yaşını şerefle kutluyoruz. İstanbul Boğazı’na katılan bu gerdanlık, kıtaları denizin altından birleştiriyor. Bugün insanlık tarihine derin bir imza atıyoruz. Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na şahitlik yapan bu medeniyet merkezi yerinde, tarih sahnesinde parıldıyor. İstanbul Marmaray projesi ile kıtaları, milleri buluşturuyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Marmaray’ın ilk 15 gün ücretsiz hizmet vereceğini söyleyerek konuşmasına başladı. Erdoğan, projenin sadece ülkemizin değil, Tokyo’dan Londra’ya kadar tüm insanların projesi olduğunu dile getirirken, “Bizi sevsin ya da sevmesin, bize oy versin ya da vermesin. Her bir kardeşim bu büyük yatırımla ülkesi adına gurur duysun” dedi. Denizin altından geçen bu trenle kıtalararasında sadece insanların değil sevginin ve saygınında taşınacağını söyleyen Erdoğan, “İnşallah güneyden otomobillerin geçeği tüp geçidi de inşa ediyoruz. 2015 yılında bitiriyoruz. Aynı yıl 3. Köprü de bitmiş olacak” diyerek sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından Marmaray tünelinde açılış kurdelesi kesilerek, protokol katılımcıları ilk seferi düzenleyecek olan araca bindi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, makinist koltuğuna oturarak ilk seferi gerçekleştirirken, Başbakan Erdoğan ve Bakan Yıldırım da hemen yanında yer aldı. Protokol üyeleri basın mensuplarına el sallayarak ilk seferi gerçekleştirdi.

marmaray-hayata-gecti

Marmaray’ın yapım aşaması ve detayları

Türkiye’nin 1,5 asırlık projesi olan Marmaray’da ilk kazma Ağustos 2004 ayında vuruldu. Marmaray’ın İstanbul Boğazı altından geçişini sağlayacak 11 tünelin ilki ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve dönemin DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle 24 Mart 2007’de denize batırıldı.

Dünyanın deniz altında en derine yerleştirilen tünellerinin sonuncusu ise yine Bakan Yıldırım’ın katıldığı törenle 23 Eylül 2008’de Boğaz’ın 60 metre altındaki yerini aldı.

Projede unutulmayacak günlerden bir diğeri ise 15 Ocak 2012 oldu. Bu tarihte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ayrılıkçeşme’de Marmaray’ın ilk ray kaynağını yaptı. Proje aslında sadece Avrupa ve Asya yakalarını değil, bir anlamda Londra ve Pekin arasını demiryolu ile birleştirecek. Bu bağlamda ilk test sürüşü 4 Ağustos 2013 tarihinde aracın sürücü koltuğuna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oturmasıyla yapıldı.

İnşaatına 9 yıl önce başlanan projenin toplam maliyetinin ise 9.3 milyar 298 lirayı bulması bekleniyor.

Marmaray’ın günlük yolcu taşıma kapasitesinin ise 1 milyon olması bekleniyor. Bilet fiyatları ise tüm raylı sistemler gibi 1,95 lira olacak.

İlgili Haberler

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]