“İstanbul’un Geleceği – Geleceğin İstanbul’u” Konuşuldu…

Yayın: 14:28 - 20.10.2009
Güncelleme: 14:28 - 20.10.2009

Marmara Belediyeler Birliği’nde düzenlenen ‘İstanbul’un Geleceği; Geleceğin İstanbul’u’  seminerinde konuşan Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Recep Bozlağan, önemli açıklamalarda bulundu. Bozlağan,  “Öve öve bitirilemeyen Dubai, azmanlaşmış bir çirkinlikler yumağı; İnönü Stadı derhal yıkılmalı; İstinye Park rezalet; İstanbul, dünya ticaretinin merkezi olmalı; İstanbul’un geleceği 20-30 katlı binalar olmamalı” gibi birbirinden çarpıcı ifadeler kullandı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programında kültür elçiliği yapacak gençlerin, Marmara Belediyeler Birliği Hızır Bey Çelebi Seminer Salonu’nda sürdürülen eğitimi sona erdi. Gönüllü Kültür Elçileri’nin kapanış eğitiminde Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve aynı zamanda Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı olan Doç. Dr. Recep Bozlağan, “İstanbul’un Geleceği; Geleceğin İstanbul’u” konulu bir seminer verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Marmara Belediyeler Birliği’nin işbirliğiyle düzenlenen organizasyonda, Doç. Dr. Recep Bozlağan, şu açıklamalarda bulundu;

İstanbul, AFRO-AVRASYA’nın Merkezidir

“Kültür elçiliği demek sadece bu şehrin geçmişini, tarihini bilmek değildir. Kültür elçisi olmak, şehrin geleceğini de kurgulamayı gerektirir. Kültür elçileri, şehrin ‘nerede’ olduğunu ve gelecekte hangi konumda, hangi pozisyonda olması gerektiğini iyi bilmelidir. İstanbul yoğun bir kültür mozaiği içindedir. İstanbul’u tanımak, anlamak, bilmek için şehre dünya ölçeğinde bakmak lazım. İstanbul Afro-Avrasya bölgesinin merkezidir ve coğrafi olarak çok önemli bir konumdadır. Mısır ile Kahire, İstanbul’la kıyaslanamayacak ölçektedir.”

Dubai Çirkinlikler Yumağı

“Öve öve, anlata anlata bitirilemeyen Dubai, tamamen suni… En küçük bir krizde yıkılacak bir iskambil kule gibi ve yaşanabilir olmayan, azmanlaşmış bir çirkinlikler yumağı konumunda. Dubai’de görünmeyen çok büyük bir ekonomik sıkıntı var. Dubai sonradan gelişen bir ekonomik merkez olduğu için kırılgan. Ama İstanbul öyle değil. İstanbul, dünya kültürünün ve medeniyetinin merkezinde. İstanbul dünya ticaretinin odak noktası olabilir. Dünyanın en küçük kıtasının en doğusundaki şehrinin (Sydney) başkanı, şehrinin coğrafi dezavantajlarına aldırış etmeden, Asya Pasifik bölgesinin ticaret merkezi olması için yoğun uğraşlar veriyorsa; İstanbul neden coğrafi avantajlarıyla bunu yapmasın? İstanbul dünyanın merkezindeyken, neden dünyanın ticaret merkezi olmasın?”

Neden Roma Medeniyetinin Başkenti Roma Değil De İstanbul Oldu?

“Konstantin çok ince araştırmalar ve detaylarla İstanbul’u başkent olarak seçiyor. İstanbul dünya medeniyetinin kültürel ve ekonomik anlamda merkezi olmuş ve hala daha olabilecek yegâne şehir. İstanbul, dünya şehirleri olan Tokyo, Londra, New York gibi şehirlerden çok daha önemli avantajları olan bir şehirdir. İstanbul’un potansiyeli hepsinden çok daha fazla. Tokyo Asya’nın en ucunda. Londra Avrupa’nın en batısı. New York Atlas Okyanusu’nun ötesinde. Ama İstanbul adeta dünyanın merkezinde. İstanbul’un geleceğini kurgularken işte bu özgüvenle yaklaşmak lazım. İstanbul’u dünya şehri yapmak için sağlam bir vizyona ihtiyaç var. Bunu oluşturmak ise çok kolay; çünkü zaten İstanbul, tarihinin yüklemiş olduğu bir vizyona sahip. İBB’nin vizyonu da bu anlamda çok önemli. İBB’nin vizyonu: İstanbul’u, eşsiz mirasına sahip çıkarak, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir bir dünya kenti yapmaktır. İşte bu özenle seçilmiş cümleler, İstanbul’un tarihine ve geleceğine atıfta bulunuyor.”

İstanbul İçin ‘Tren Kaçmış’ Denemez

“Biz artık treni kaçırdık! İstanbul Ortadoğu ve Balkanlar’da önemli bir merkez olsun bize yeter gibi saçma şeyler deme lüksümüz yok. İstanbul dünyanın merkezi olmalı. Türkiye’nin son 5-6 yıldır uyguladığı dış politika İstanbul’u bir açık şehir haline getiriyor. Bunun en önemli sebebi ise Türkiye’nin birçok ülkeye vize uygulamaması. İstanbul’a birçok ülkeden insanlar çok rahat bir şekilde geliyor. Türkiye, İstanbul için ekonomik, kültürel, dış politika açısından önemli, sağlam, gerçekçi, uygulanabilir ve özgüvenli stratejiler oluşturmalı ve uygulamalı. New York’un merkez olmasının nedeni sadece Amerika’nın gücünden dolayı değil. Bütün önemli dünya finans merkezleri orada.”

İstanbul’un Geleceği 20-30 Katlı Binalar Olmamalı

“İstanbul’un tüm insanlarını 1, 2 veya 3 katlı ve önünde bahçesi olan evlerde iskân ettirirseniz 5.500 metrekare alan yeter. Almanya’da, Cape Town’da, Johannesburg’da, Londra’da yerleşim bu şekilde. Üstelik Almanya’nın buğday ve patates üretimi Türkiye’den de fazla. İstanbul’un geleceği, 20-30 katlı binalar olmamalı. Böylesine yüksek binalarda sağlıklı bir nesil yetişemez. Japonya’da yüksek binalar göremezsiniz ama Kore’de doludur. Çünkü onlarda gelişmekte olan bir ülke ve bizim gibi aynı yanlışları yapıyorlar. Vizyondan başka bilinç de lazım bu şehir için. İstanbullular olarak nasıl bir şehirde yaşadığımızın bilincinde değiliz. Boğaz sırtlarındaki gelişmeler bunun en önemli kanıtı. Boğaz sırtlarında yükselen yüksek katlı, şehrin kimliğine uymayan çirkin yapılar adeta bu şehri katlediyor.”

İnönü Yıkılmalı, İstinye Park Rezalet

“İstanbul’un havaalanı bile İstanbul’un kimliğini, ruhunu anlayabilmiş değil. Orada İstanbul’a dair hiçbir iz yok. Havaalanında tek bir kare çini göremezsiniz. İstanbul’un geleceği mutlaka geçmişi ile harmanlanıp, günün ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir. İstanbul’daki son 100 yıl içerisinde yapılan hiç bir bina, İstanbul’un geçmişi ile ilişkili değildir. Yapılar modern ve kimlikli olmalı. İnönü Stadı hemen yıkılması gereken bir yapı. Oradaki Dolmabahçe güzelliğini adeta katlediyor. Tüm bunların yanında büyüklüğü ile övündüğümüz İstinye Park ise tam bir rezalet! Şehrin hiçbir kimliğini taşımadığı gibi adeta şehirle kavga eder, savaşır bir yapısı var.”

İstanbul’da Neden Anıtsal Yapılar Yapılmıyor?

“İstanbul çok yönlüdür. Her sokağında ayrı bir renk bütünlüğü mevcuttur. Londra’ya bakacak olursanız sadece İngiliz medeniyeti izlerini görürsünüz. Keza Paris… Fransız medeniyeti ile sınırlıdır. Kahire büyük ölçüde Arap medeniyetidir. Ama İstanbul adeta bir mozaiktir. İstanbul’da devasa meydanlar, 10 gidiş 10 geliş caddeler olmalı mı? İstanbul’un kimliği buna uygun mu? İBB lale’ye yatırım yaparak çok önemli, büyük bir iş yapmakta. Hollanda ile özdeşleşen laleyi, aslında anavatanı olan Anadolu’ya yeniden getiriyor. İtalya’nın dünyaca ünlü lavanta tarlaları varken “İstanbul’un dünyaca meşhur lale tarlaları” olması kötü müdür?”

İstanbul Özel Olmalıdır

“İstanbul Başkanının protokoldeki yeri devlet bakanlarından hemen sonra gelmelidir. Bakış açısı bu olmalıdır. Değeri ve önemi anlaşılmalıdır. İstanbul özel olmalıdır. Çünkü bu şehir bir yere gelecek ve arkasından da Türkiye’yi sürükleyecektir. İstanbul böyle bir şehirdir. Bırakın Türkiye’yi dünyada eşi benzeri yoktur. Dolayısıyla İstanbul ile savaşmanın, didişmenin bir anlamı yoktur.”

Exit mobile version