”Amazonlar bir yıl sonra kaybolacak”

Yayın: 09:39 - 11.11.2013
Güncelleme: 09:39 - 11.11.2013

 

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “Küresel İklim Değişikliği, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Politikaları” konulu uluslararası panelde, küresel iklim değişikliği konusu her yönüyle ele alındı.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Almanya Siegen Üniversitesi ve TMMOB işbirliği ile YTÜ Yıldız Kampüsü Oditoryumu’nda “Küresel İklim Değişikliği Konferansı” ile “Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Politikaları” konulu uluslararası bir panel düzenlendi.

Tematik konuşmasını Almanya Potsdam İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Jurgen Kropp’un yaptığı programda, küresel iklim değişikliği konusu her yönüyle ele alındı. Konferansın oturumlarında yabancı ve Türk bilim adamları Küresel İklim Değişikliği Sorunları’nı, Eko-Politikaları, Sivil Toplum Kuruluşları, İş ve Devlet Sektörü, Tarihte İklim Değişikliği, Bilim ve Teknoloji, Planlanma Politikaları, Enerjide Yeni Eğilimler, Su Yönetimi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Siegen Üniversitesi bilimsel araştırmaları konularında bildiriler sundular.

Dünya Enerji Konseyi Türkiye Temsilcisi Necdet Pamir’in yönettiği Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Politikaları Paneli’nde ise yabancı ve Türk bilim adamlarının yanı sıra UNDP’den uzman Dr. Katalin ZAİM, Enerji Bakanlığı Orman ve Su İşleri Daire Başkanı Sedat KADIOĞLU, Bölgesel Çevre Merkezi’nden Sibel SEZER ERALP konuşmacı olarak katıldılar.

Programın açılış konuşmasını yapan organizasyon sorumlusu Prof. Dr.Semra Atabay, “Gelecek yıllarda bizi bekleyen iki durum var; Sürdürülebilir bir yaşam ya da çevresel yıkımlarla yok oluş. Bizlere bu projede destek veren başta Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz;  Global İklim Değişikliği üzerine yapılan Uluslararası Konferansa dünyanın dört bir yanından davetlileri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkürlerini sunduktan sonra Semra Atabay ve Tema Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’ya Plaket takdim etti.

Çevreciliğin sembol isimlerden olan Hayrettin Karaca plaket takdiminin ardından “Her ödül kişiye bir sorumluluk verir. Çok ödül aldım ama üniversitelerden ödül almanın ayrıcalığı var” şeklinde başladığı konuşmasında, şu cümlelerle küresel ısınmaya dair önemli konulara değindi:

Tüketerek değil paylaşarak bir dünya yaratacağız

“Yaşamak istiyor muyuz? Diye her toplantıda soruyorum, evet diyorlar. Yaşamak için ne yapmalıyız? Doğal ekosistemi yaşatmalıyız. Teknoloji her gün yeni bir şeyi almayı emrediyor. İhtiyaçtan fazla tüketmeyeceğiz.  Bu bir Anadolu kültürüdür. Tema ‘Land for life’ ödülüne layık görülmüş dünya kurtuluş hareketidir; kurulduğunda 4 kişiydik, şimdi 490 bin kişiyiz. Tüketerek değil paylaşarak bir dünya yaratacağız.”

Amazonlar bir yıl sonra kaybolacak

Karaca’nın konuşmasının ardından Postdam Üniversitesi’nden  Prof. Dr. Jürgen Kropp “Küresel İklim Değişikliği” sunumunu gerçekleştirdi. Antropolojik iklim değişikliği konusunda  Amazondaki yağmur ormanlarına dair gerçekleri sayısal veriler ile katılımcılarla paylaşan Kropp  birkaç yıl sonra amazonların yok olacağından bahsetti.

Exit mobile version