Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan olarak ilan edilen ve 1. Etap olarak adlandırılan Kartal Batı Merkez projesinden sonra Yukarı Mahalle ve Petrol İş Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan Etap 2 bilgilendirme toplantısı Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz tarafından Kartal Belediyesi Ekolojik Eğitim Çadırı’nda yapıldı.
Mülk sahiplerinin ve bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Çiğdem Ertan, Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Nuran Keriş, Doğan sokak ve çevresi, Dönüşüm Derneği Başkanı Turan Işık, Belediye Başkan Yardımcıları, CHP Kartal Belediye Meclis üyeleri, Başkan danışmanları, Birim Müdürleri, Petrol-İş ve Yukarı Mahalle proje bölgesinde yer alan konut ve işyerleri bulunan vatandaşlar katıldı.
“Bu toplantılarla sizlerin fikirlerini alıyoruz”
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Herkese hoş geldin derken bu yoğun katılım ve ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Herkesin konuyu iyi algılamasını, söyleyeceklerimi iyi dinlemesini ve akıllarına takılan her şeyi sormalarını istiyorum. Arkadaşlar, madde madde düşüncelerimi anlatacağım, olacakları söyleyeceğim. 2007 yılında bazı arkadaşların beni muayenehanemde ziyaret etmesiyle başlayan bir süreçtir bu. Kartal Belediyesi içinde bulunduğumuz alanın sağ tarafına yeni bir belediye binası yapmak üzere yola çıktık. O belediye binası üç parçadan oluşuyordu. Bir parçası şu an var olan bina. Diğer iki parçasını da yapmak üzere yanındaki binaların kamulaştırması gerekiyordu. Biz o zaman bunun doğru olmadığını, mücadele etmeleri gerektiğini söyledik ve o zaman ki kararlar buradaki insanların mücadelesi sonucu mahkeme kararıyla geri döndü. Doğru muydu? Doğruydu. Eğer o proje yapılsaydı arkasında büyük bir boşluk bırakacaktı. Göreve geldiğimiz zaman bu projenin doğru olmadığını kamuya da büyük bir maliyet getireceğini düşündük. Bunu nasıl dönüştürürüz ve değiştiririz dedik. Yarım olan belediye binasını da yapmak zorunda kaldık ama fonksiyon olarak da doğru bir belediye hizmet binası değil. Eğer o bina ön tarafta üç dört katlı Kartal halkının ihtiyaçlarını karşılayan fonksiyonel bir bina olarak projelendirilseydi güzel bir hizmet binası olurdu. Mevcut binanın belediyenin tamamına hizmet etmesi de söz konusu değil. O nedenle biz projede değişiklik yaparak Çırçır’daki binayı belediye hizmet binası olarak değiştirdik ve şu anda biten binamıza birimlerimizi peyderpey taşıyoruz. İşte buraların mazisi böyle başladı” diyerek konuşmasına devam etti.
“Dönüşüm için çalışıyoruz”
Projeyle ilgili bilgileri aktaran Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Arkadaşlar buradaki binaların kullandığı emsal 5. Bu binalar depremde yıkıldığı zaman aynı binaların tekrar yapılma şansı da yok. Yasadışı yapılmış ama sonradan düzeltilen Esenyurt ve verdiklerinden pişman oldukları Fikirtepe hariç. Başbakanın da açıkladığı verdikleri en yüksek imar iki yetmiş beş. Ama bu bölgeye üç verildi yani üç emsalle buranın tekrar yapılma şansı yok. 2007 başlayan içinizdeki bazı arkadaşlarla yola çıktığımız ve geliştirdiğimiz bir proje vardı. Bu proje bir noktaya gelmişti ama plan iptali aldı. Plan iptali almasının temel nedeni bu bölgeye yeteri kadar yeşil alan ayrılmadığı, bir kent meydanının önünde yeşil alan varsa parsel içinde yeşil aranmaz. Buna rağmen böyle bir tavır ve davranış içine girildi. Ben bu projenin dört buçuk yıldır içindeyim. Ondan önce de vardım. Siyaseten Büyükşehirden geçmeyince Çevre Bakanlığı’na müracaat edip bununla ilgili 6306 sayılı yasaya dayanarak bu bölgeyi afet riski altındaki alan ilan edip buranın dönüşümünün önünü açtık. Buranın dönüşümü ve yetkisi yasanın söylediği üzere Kartal Belediyesi’ne verilmiştir. Dolayısıyla bu işin uygulayıcısı Kartal Belediyesi olacaktır. Bu bir seçim yatırımı değil. Böyle bir sorunumuz yok. Tekrar aday gösterir, seçilirsek devam ederiz, olmazsa işimize bakarız. Bu geri dönülmez bir yol” dedi.
“Hep beraber yol haritamızı belirleyeceğiz”
Mülk sahiplerinin haklarını alması için çalıştıklarını da belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Etap 1 deki bazı binaların dönüşme şansı yok. Buradaki mülkiyetin 5500 metrekaresi şahıslara ait. 3500 metrekare net yıkılan hükümet binasının olduğu alan Milli Emlak, gerisi Kartal Belediyesi’ne aittir. Buranın dönüşebilmesi için belediye adına sizlere imar transferi yapmamız söz konusudur. İçinizden bazıları diyecektir ki, kamu zararından dolayı belediye transfer hakkını kullanamaz. Ben geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaydım. Bununla ilgili görüşmeleri yaptım. Neyin olup, neyin olamayacağını daha sonra sizlerle paylaşacağım. Hep beraber yol haritamızı belirleyeceğiz. Bu çalışmalarla ilgili yetki direksiyon bizde ama bunun yol haritasındaki masrafları, zemin dahil her şeyi Çevre Bakanlığı. Onlar biz karşılayacağız dediler. Başkan Öz, etap 1 de söylediği gibi Nerde oturacağız gibi bir derdiniz olmasın. Ben burada oturuyorum, bu projedeki yerim ne? Bunu nasıl çözeceğiz? Bunu beraber çözeceğiz. Siz bağımsız değerlendirme kurulu şirketini bulun, ücretini biz karşılayalım. O komite uluslar arası akredite olmuş emlak değerlendirme şirketiyle anlaşın. Sizler bulun ve mevcut binaların değerini puanını çıkartalım ve herkes bağımsız emlak değerlendirme kurulu kanalıyla hiç kayba uğramadan puanlama sistemiyle hakkını alsın” dedi.
Vatandaşların depreme karşı dayanıklı binalarda oturmaları gerektiğinin altını çizen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Herhangi bir depremde ölmemek üzere, sağlam, güvenilir yaşayabileceğiniz imar iskanı olan, aflarla, eğreti olan bir yer değil, oturabileceğiniz sağlıklı bir yerde yaşamanızı istiyoruz. Son bir uyarıda bulunmak istiyorum. Hiç kimsenin yerlerini, mülklerini satmamalarını istiyorum. Yerleriniz çok değerli, yerlerinizi ucuza satıp sonra pişman olmayın” dedi.
Kartal değişip, dönüşecek
Projeyi sinevizyon gösterisiyle konut ve işyeri sahiplerine tanıtan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’da yatırım yapan 5 tane büyük inşaat firmasıyla ulusal basının da katıldığı toplantı yapıldığını ve inşaat firmalarının Kartal’ın Anadolu yakasının merkezi ilan edilen proje dolayısıyla büyük ilgi çektiğini söyledi. Hiçbir ilçenin Kartal kadar şanslı olmadığını vurgulayan ve Kartal’ın iki merkezi olduğunu, bu projenin adının Kartal Batı Merkez, Taş ocağı- eski çimento fabrikası arasının da Doğu Merkez olduğunu belirtti. Sahil kordonundan iki merkez arası yürüme mesafesinin 15 dakika olacağını ve Kartal’ın değişip dönüşeceğinin altını bir kez daha çizdi.
“Mülk sahiplerinden Başkan Öz’e büyük ilgi ve destek”
Söz alan mülk sahipleri, proje hakkında bilgi almak için birbiri ardına sorular yönettiler. Bölge sakinleri yapılacak projede Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e destek vererek “Başkanımıza güveniyoruz. Bu projeye de destek verip, Başkan Altınok Öz’ün yanındayız. Çalışmalarında Başkanımıza başarılar diliyoruz ve teşekkür ediyoruz” dediler.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası