SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek İçin Belediyeler Biraraya Geldi

Yayınlanma:
ABONE OL

Kadıköy’de Kadına Şiddete Karşı Belediyelerin Karşılaştığı Sorunlar Ve Çözüm Önerileri Çalıştayı Düzenleniyor

Kadıköy Belediyesi, Türkiye’deki birçok belediyenin katılımıyla ‘Kadına Şiddete Karşı Belediyelerin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’ düzenledi. Türkiye’de kadınların şiddete karşı kararlı olduklarının anlatıldığı panelde, şiddetin boyutları hukuksal yönüyle ele alındı.
Kadıköy Belediyesi, Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Türkiye genelinden 30 belediyenin katılımıyla ‘Kadına Şiddete Karşı Belediyelerin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’ düzenledi. Türkiye’de kadınların şiddete karşı kararlı olduklarının anlatıldığı panelde kadına, çocuğa ve toplumda şiddetin boyutları hukuksal yönüyle ele alınıp, kadın-erkek eşitliğinin önemine değinildi. Ayrıca panelde şiddete karşı zihniyetin boyutları tartışılarak, gözler önüne serildi. Panele Kadıköy Belediye Başkanı Avukat Selami Öztürk, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, avukatlar, öğretim üyeleri, dernek yöneticileri, şiddet gören kadınlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN ERKEKLERİ EĞİTMEK GEREKİYOR”
Panelin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kadının toplumdaki yeri ve önemi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Başkan Öztürk, “Toplumu oluşturan kadın ve erkeğin her koşulda eşit olması lazım. Doğarken eşitiz doğduğunuz andan itibaren o eşitlik hemen hemen bozuluyor. Şimdi doğmadan bozulmaya başlandı. Çünkü ana rahminde cinsiyet tespit edildiği için artık birçok yerde neden ‘kız’ diye hala soruluyor. Bu soruların sorulduğu bir ülkede kadına karşı şiddeti azaltmak bir hayli zor. Buna rağmen çok ciddi mücadeleler var. Bu mücadeleleri başta kadınlar yapıyor. Oysa şiddeti yaratan erkekler. Bu nedenle öncelikle erkeklerin eğitilmesi gerekiliyor. Ama erkekleri eğitecek olanlarda yine kadınlardan başlıyor. Yani anne oğluna kız kardeşine karşı, komşunun kızına karşı saygıyı annenin öğretmesi gerekiyor. Oyuncağını tabanca değil, daha farklı oyuncaklar seçmesinden geçiyor. Dolayısıyla çocuklarımızı küçük yaştan itibaren şiddetten arındırırsak farklı bir toplum yaratırız” dedi.
Türkiye’deki bazı istatistikler hakkında bilgiler veren Başkan Öztürk, “Türkiye’de 5 yılda aile içi şiddete dayalı 832 kadın öldürüldü. Yine 50 bin kadın sadece yargıya yansıyan kadarıyla şiddet görmüş, yargıya yansımayan ise çok daha fazla. Bu rakamlar çok yüksek. Bu sayıları indirmemiz lazım. Kadıköy Belediyesi de bu şiddetlerin önüne geçmek için aile danışma merkezleri ile şiddetsiz bir toplumu özlemle benimsediği için çözümler üretmeye çalışıyor. Kadınların sorunlarına çözüm aramak için de böyle konferanslara ev sahipliği yapıyoruz ve yapacağız” diye konuştu.

“KATİLLER YARGI KARARIYLA ÖDÜLLENDİRİLİYOR”
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise, “Şiddet uygulayan kişiler nereden alıyor bu gücü. O katilleri, o tecavüzcüleri tahrik indirimiyle adete ödüllendiren yargı kararlarından alıyorlar. Karma eğitime karşı olan ve kızlı erkekli okumayı engellemeye çalışan ve bu nedenle yurtları, yemekhaneleri, trenleri hatta yolculuk yaptırdıkları gezide katları bile ayıran o karanlık zihniyetlerden alıyorlar” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından ‘Yürürlükteki Şiddet Önleme Yasasına Yönelik Eleştiriler ve Yasada Yer Verilmeyen Diğer Unsurlar’ konulu panel gerçekleştirildi. Gazeteci Ruhat Mengi’nin moderatörlüğünde yürütülen panelde Avukat Hülya Gülbahar, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

“KAĞIT ÜZERİNDE OLAN YASALARLA BU SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ”
“Türkiye’de kadınların çok önemli sorunları var” diyen Avukat Hülya Gülbahar, “Dünya istatistiklerinde de 175 ülke arasında hep sonlarda yer alıyoruz. Her sene bu istatistikler açıklandığında da sürekli altlara bakıyoruz, hiçbir zaman üstlere bakamıyoruz. Bunu değiştirmemiz lazım. Sadece imaj meselesi değil, bir adalet meselesi de aynı zamanda Kadınlarla erkekler eşit olmalı. Mecliste ne kadar koltuk varsa yarısı kadınların da haklı. Devlet memurluklarında, belediyelerde yani hayatın her anlamında kadınlar eşit olarak her yerde yer almalı. Kadına karşı şiddeti durdurmak istiyorsak eğer toplumsal hayatın bütün alanlarında kadın erkek eşitliğini kurmak zorundayız. Kağıt üzerinde olan yasalarla bu sorunlar hiçbir zaman çözülmez. Köklü bir tür, seferberlik başlatıp kadın ve erkek hayatın her alanında eşitlenmeli” ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde kadına şiddete yönelik çalışmalar yapan 30 belediyenin temsilcilerinin de katılacağı çalıştay, 3 gün sürecek. Çalıştaya Adana Büyükşehir Belediyesi, Adıyaman Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ataşehir Belediyesi, Bandırma Belediyesi, Bornova Belediyesi, Burhaniye Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Denizli Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Düzce Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi katılıyor.

İSTANBUL (İHA)

İlgili Haberler

Başkan Yüksel’in, Kartal için “Gelecek Vizyonu” temasıyla yeni proje ve yatırımları
Basında Kartal
16 Mart 2024
Başkan Yüksel’in, Kartal için “Gelecek Vizyonu” temasıyla yeni proje ve yatırımları

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Kartal’ın Gelecek Vizyonu’nu proje lansman toplantısıyla açıkladı. Kartal için hayata geçireceği çalışma ve projeleri anlattı. Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen program öncesinde Kartallı komşuları ile iftar yemeğinde bir araya gelen Başkan Yüksel, sonrasında ise ilk olarak 5 yıllık görev süresinde gerçekleştirdiği projelerin yanı sıra yaptığı hizmetler […]

Basında Kartal
14 Mart 2024
Aydos Ormanı’nda hummalı temizlik çalışması

Kartal Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, Aydos Ormanı’nda hummalı bir temizlik çalışması başlattı. Kartal’da çevre kirliliğini önlemek, orman ve denizleri korumak, karbon ayak izini azaltmak ve küresel çevre sorunlarının çözümüne katkı sunmak için başarılı çevre politikalarını hayata geçiren Kartal Belediyesi, doğada yok olması milyonlarca yıl süren atıklar için düzenli gerçekleştirdiği temizlik çalışmalarına Aydos Ormanı’nda devam […]

Etkinlikler
14 Mart 2024
AHMET ŞAFAK İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BULUŞTU

Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluştu. Turkuaz İsem Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Şafak, imza gününe yoğun ilgi gösteren sevenleriyle bol bol sohbet etti. Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]