Ran Lojistik Halka Açılıyor

Yayın: 10:13 - 23.10.2009
Güncelleme: 10:13 - 23.10.2009

Borsa’da 18 aydan sonra ilk halka arzı Ran Lojistik gerçekleştiriyor. Sermaye artırımına giden ve  İMKB’de ikinci lojistik firması olarak yerini  alacak olan Ran Lojistik A.Ş., sermayesinin yüzde 25,2’sini 26-27-28 Ekim tarihlerinde halka arz ediyor.  Ran Lojistik halka arzdan elde edeceği geliri antrepo ve depo yatırımlarında kullanmayı planlıyor.

Entegre lojistik hizmeti veren ve sektörünün büyüyen firmalarından olan Ran Lojistik Hizmetleri A.Ş., 7 milyon 100 bin TL olan sermayesini 12 milyon 700 bin TL’ye yükselterek sermayesinin 3 milyon 200 bin TL’lik nominal değerdeki bölümünü halka arz ediyor.  Galata Menkul Değerler A.Ş‘nin aracılık ettiği ve 26–27–28 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek Ran Lojistik halka arzında,  satış fiyatı 2.86 TL baz fiyattan belirlenirken, bu baz fiyattan beklenen gelir miktarı ise 9.152 milyon TL olarak belirtildi.

Firma, İMKB Birincil Piyasa Borsadan satış yoluyla gerçekleşen arz işleminden elde edilecek gelirin antrepo ve depo yatırımlarında kullanılacağını açıkladı. Pay almak suretiyle Ran Lojistik’e ortak olmak isteyen tasarruf sahiplerinin, satış süresi içinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem yapmaya yetkili Borsa Üyesi aracı kurumlardan birine başvurmaları gerekiyor.

Ran Lojistik’in halka arzıyla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Ran Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ramiz Benli, lojistiğin geleceğin sektörü olduğunu vurgulayarak  “Dünyada ve Türkiye’de lojistik, şirketler için büyük önem taşıyor ve bu önem gün geçtikçe daha da artıyor. Bu sektördeki başarımızı sürdürmek ve kurumsallaşmamızı kalıcı kılmak için halka arz kararı aldık. Halka arzdan elde edilecek kaynağın tamamı şirket bünyesinde kalacak, yeni yatırımlarda özellikle depo ve antrepo yatırımlarında kullanacağız’’ dedi. Kiralanabilir alanı toplamda yaklaşık 41 bin metrekare büyüklüğe ulaşan Samandıra ve Tuzla’da 3 depo/antrepoya sahip olduklarını söyleyen Ramiz Benli, yeni antrepo/depo yatırımlarıyla bu kapasitenin daha da yükseltilmesinin planlandığına işaret etti.

Forwarder mantığı ile çalışıyoruz

Halka arzdaki amaçlarının büyümek ve büyümenin meyvelerini yatırımcı ile paylaşmak olduğunu söyleyen Ramiz Benli, 1984 yılında işe başlayan, 1990 yılında Ran Trans olarak yola devam eden ve 2007 yılında da Ran Lojistik A.Ş. unvanını alan firmanın  ağırlıklı olarak lojistik, antrepo ve depolama hizmetlerini içeren entegre bir lojistik firması olduğuna dikkati çekti. 2008 cirolarının 39 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirten Benli, 2009 yılı beklentilerinin ise 32-35 milyon TL olduğunu kaydetti. Ramiz Benli “Biliyorsunuz 2008’in ikinci yarısından itibaren tüm dünyaya yayılan ekonomik krizden lojistik sektörü de etkilendi. Küresel ticarette yaşanan durgunluk, ekonomilerin küçülmesi, ticari mal hareketlerinin zayıflaması lojistik sektöründe faaliyet gösteren firma olarak bizi de etkiledi. Bu yılki ciro beklentimizi bu açıdan değerlendirdiğimizde, başarılı bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Krizden her firma gibi biz de etkilendik. Ama ciddi kayıplarımız olmadı. Krizden güçlenerek çıkacağımızı umuyoruz” şeklinde konuştu.

Ramiz Benli, taşımacılık operasyonlarını esas olarak forwarder olarak yürüttüklerini ve bu operasyon şeklinde esas amacın, sahip olunan araçları minimum düzeyde kullanarak, tüm taşıma sürecinin organizasyonunu yapmak olduğunu söyledi. Kendilerinin de taşıma organizasyonları için gerekli araç sayısının yüzde 20-33’üne sahip olmak olduklarını açıklayan Benli, diğer araç ihtiyaçlarını ise piyasadan temin ettiklerini ifade etti. Tamamı uydu takip sistemi ile donatılmış filolarının genç, yüksek performanslı ve tam teknolojik donanımlı olduğuna işaret etti.

Vizyonumuz pazarın liderlerinden biri olmak

Ramiz Benli, Lojistik sektöründe ağırlıklı olarak uluslar arası karayoluyla taşımacılık yaptıklarını belirterek, “Avrupa’nın önde gelen lojistik firmaları ile yapmış olduğumuz global partner anlaşmaları sonucunda, özellikle uluslararası karayolu taşımacılığı sektöründe tüm Avrupa ülkelerine ve bu ülkelerden Türkiye’ye komple ve parsiyel taşımacılık gerçekleştirmekteyiz” dedi. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok kuruluşun uluslararası kara taşımacılığı konusunda uzun süreli çözüm ortağı olan Ran Lojistik’in bulunduğu sektörde pazarın liderlerinden biri olmak gibi bir vizyonu olduğuna da dikkati çeken Ramiz Benli, bu vizyona uygun olarak hava yolu ve deniz yolu taşımacılığı konularında da global partner arayışlarının devam ettiğini bildirdi. Benli, “Karayolu taşımacılığındakine benzer bir network kurmayı hedefliyoruz. Hedeflenen network’ün kurulmasını takiben deniz ve havayolu taşımacılığında da güçlü bir büyüme imkânına kavuşacağımızı düşünüyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Reel sektörde canlanma

Basın toplantısında yöneltilen soruları da yanıtlayan Benli, reel sektörde canlanma ip uçları gördüklerini belirterek, “Stokların tükendiğini biliyoruz. Depolarda bir miktar düşüşler oldu. Stoklarda genelde bir kıpırdanma görüyoruz. Taşımalarda yüzde 80’lik kısmın geri geldiğini görüyorum. İvmenin yukarı gideceğini düşünüyorum” dedi.

18 ay aradan sonra ilk halka arz

Reysaş’tan sonra Borsa’da işlem gören ikinci lojistik firması olan Ran Lojistik’in danışmanlığını yapan CFK Kurumsal Finansman Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Öztürk, bunun Türkiye’de 18 ay aradan sonra ilk halka arz olacağını belirterek, “Bu halka arzın başarılı olmasını ve diğer halka arzların da önünü açmasını temenni ediyorum. Lojistik sektörü borsada yeterince temsil edilmiyor. Umarım başka lojistik şirketlerini de borsada görürüz” dedi.

Finansal sektör krizi altlattı

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Öztürk, Ran Lojistik’in aslında 2008 yılında halka açılmayı planladığını ancak yaşanan finansal krizin hem dünyada hem de Türkiye’de halka arzları “bıçak” gibi kestiğini anlatarak, “2009’un ikinci yarısından itibaren halka açılmayı gündemimize alacağımızı deklare etmiştik. Her ne kadar reel sektörde kriz geçmemiş olsa da finansal sektör krizi atlattı. Biz de konjoktür olarak en uygun zaman bu zaman olduğuna inandığımız için tekrar sürecimizi başlattık. İnşallah Pazartesi günü halka arzımızı tamamlayacağız” diye konuştu.

Depo ve antrepo yatırımı, karlılığı en yüksek alanlardan biri

Amaçlarının şirketin bütün depo ve antrepo yatırımlarını DTC üzerinden yapıp, DTC’yi bir gayrimenkul şirketi gibi konumlandırmak olduğunu ifade eden Öztürk, depo ve antrepo yatırımının Türkiye’de en yüksek karlılığa sahip alanlardan bir tanesi olduğunu kaydetti. Öztürk, “Körfez yatırımcılarının yatırım yapmak istediği alan da bu. Yapacağımız yatırım tutarı 11 milyon dolar. Bu yatırımın kendini 4-5 yılda amorti etmesini bekliyoruz. Biz buradan yüksek karlılık elde ederek yatırımcılarla paylaşmak istiyoruz. Depo antrepo yatırımlarının karlılık marjı yüzde 50’ler civarında” diye konuştu. Halka arzdan bekledikleri bürüt gelirin 9 milyon 152 bin lira olduğunu söyleyen Öztürk, 11 milyon dolarlık yatırımın kalan kısmını da öz kaynaklar ve dış kaynaklardan karşılayacaklarını, yatırımı bir yıl içinde düşündüklerini belirtti.

En yüksek endeks seviyesinde halka arz

Halka arzla ilgili SPK’ya başvurularını 19 Haziran 2009 tarihinde yaptıklarını ve 3 ay 20 gün gibi rekor bir sürede bunun sonuçlandırıldığını dile getiren Öztürk, “SPK ve İMKB’deki arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz. Onlar da halka arza destek verdiler. Bürokrasi fazla ama şu anda SPK ve İMKB başkanımız halka arzda çok istekli” dedi.

Öztürk, şirketin borsada işlem görmeye bir hafta içinde başlayabileceğini, kesin tarihi Borsa’nın belirleyeceğini söyledi. Bir başka soruya karşılık da Öztürk, “Bu halka arz, en yüksek endeks seviyesinde yapılan halka arzlardan biri olacak” dedi.

Türkiye’de tüm şirketlerin yaptığı lojistik harcamaları 57 milyar dolarken sektörün büyüklüğünün 10-12 milyar dolar seviyesinde bulunduğuna işaret eden Öztürk, “Bu da şirketlerin hala lojistik harcamalarını kendilerinin yaptığını gösteriyor. Sektörün çok ciddi büyüme potansiyeli var. Yabancıların oldukça ilgi gösterdiği bir sektör” dedi.

“Halka arza ilgi olacak, piyasalar yeni kan gelecek”

Galata Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ataer Ekener, İMKB Birincil piyasada işlem görecek Ran Lojistik’in halka arzıyla ilgili maksimum lot miktarının 500 lot olacağını kaydetti. Singapur, Körfez, Avrupa ve Amerika olarak özellikle lojistik sektörüne ve Türkiye’ye çok fazla ilgi olduğunu ifade eden Ekener, “Bizim buradaki hacmin genişlemeye müsait olması sektöre ilgiyi artırıyor. Özellikle yabancıların tarım, enerji ve lojistik sektörü üzerinde durduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

Ekener, yurt dışında talebin oluştuğunu, insanların artık halka arzı özlediklerini ifade ederek, bunun piyasalara yeni bir kan getireceğini ve halka arza ilginin olacağını, bir kaç katı talep beklediklerini belirtti.

Ran Lojistik Hizmetlerin’in Kilometre Taşları

Ran Lojistik’in Künyesi

Kuruluş Tarihi: 1990

Ticari Unvanı: Ran Lojistik Hizmetleri A.Ş.

Yönetim Kurulu Başkanı: Ramiz BENLİ

Halka Arz Sonrası Sermayesi: 12 milyon 700 bin TL

Halka Arz Oranı: Yüzde 25,2

2008 cirosu: 39 milyon TL

Çalışan Sayısı: 135

Şirketin eski ticaret unvanı olan “Ran ve Gümrük Müşavirliği Birleşik Ltd. Şti.” 07.01.2008 tarihinde “LTK Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.” olarak değiştirilmiştir.

Bilgi İçin:

PRoaktif İletişim

Canan Kızıl / ckizil@proaktifiletisim.com

Tel: 0 212 343 61 53 / D: 13 _ GSM: 0555 975 26 38

Birgül Taşdemir / btasdemir@proaktifiletisim.com

Tel: 0 212 343 61 53 / D: 12 _ GSM  : 0 555 974 43 60

Exit mobile version