SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Adalar:İmar Çılgınlığının Son Halkası!

Yayınlanma:
ABONE OL

 

 

                        Çılgın projelerin havada uçuştuğu bir ortamda tarihin her döneminde sakinliğiyle varolan Adalar da, Yassıada ve Sivriada’nın imara açılma çalışmaları ile diğer İstanbul İlçeleri gibi projelerden nasibini aldı.

2011 ve 2012 yıllarında Yassıada ve Sivriada’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisleri  gerçekleştikten sonra bu iki adanın üzerindeki koruma örtüsünün tek tek kaldırıldığına tanık oluyoruz.  

          Yassıada’nın 1. Derece Doğal Sit statüsü değiştirildi.

          Yassıada’nın tarihi sit statüsü kaldırıldı.

          ”Sivriada tarihi sit değildir” denildi.

          Bir torba yasa içerisinde, “Yassıada ve Sivriada’da yapılacak olan planlama, imar ve inşaat uygulamaları ile diğer  düzenlemeler 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu hükümlerine ve diğer mevzuatta yer alan kısıtlama ve prosedürlere tabi değildir.” diyen, adrese teslim bir kanun maddesi yürürlüğe konuldu.

          Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yassıada ve Sivriada’yı yapılaşmaya açan 1/5000 ölçekli revizyon planları ve 1/1000 ölçekli planları yaptı, emsalleri belirledi.

          Bununla da yetinilmedi, revize planlara yapılan çok sayıda itirazı uygun bulmadığını bildiren  Bakanlık, kendi yaptığı planlarda yaklaşık 4 ay sonra değişikliğe gitti,

          Bitmedi, Yassıada’nın hala varlığını koruduğunu düşünmüş olacaklar ki, adını da değiştirdiler.

          Ve karşınızda…..  İkibin yıllık Yassıada, oldu “Demokrasi ve Özgürlük Adası”…

 

“SON İSTANBUL”DA ELDEN GİTMESİN…

Bu yaşananlar, “Koruma” kavramının Türkiye’deki yol alışının da bir kesiti niteliğinde. Adalar’ın korunmasına yönelik oluşturulan kalkan, 2012 yılına kadar yukarı doğru bir grafik seyrederken, bu tarihten itibaren grafiğin seyri sert bir düşüşle aşağı doğru yöneldi.  

Bu iki Ada tamamen merkezi yönetimin tasarrufu doğrultusunda, imara açılmaktadır. Yukarıda özetlemeye çalıştığımız sürecin hiçbir yerinde halka en yakın yerel yönetim olma özelliğine sahip Adalar Belediyesi’nin olmadığı görülmektedir. Belediye’ye, bırakın karar süreçlerinde yer almayı, bilgi dahi sorulmamıştır. Adalar Belediyesi, planlara itiraz edip dava açmanın ötesinde bir şey yapamamaya mahkum edilmiştir. Belediye, en başından beri Adalar’ın bütüncül bir yaklaşımla korunabileceğine inanmış ve tüm faaliyetlerini bunun üzerine kurgulayarak hayata geçirmeye çalışmıştır. Yassıada ve Sivriada imara açılarak bu bütüncül yaklaşım zarar görmekte, merkezin diğer Adalar’a da müdahale edebilmesinin önü açılmaktadır.

 

 

 

ADALARIMIZI KAYBETMEMEK, KORUMAK İÇİN DESTEĞİNİZİ BEKLİYORUZ….

Adalar Belediyesi, gelişmeleri paylaşmak, deneyimlerinden faydalanmak için üç Çalıştay düzenlemiş, Üniversiteler, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, konuyla ilgili bağımsız uzmanların ve Adalıların fikirlerine başvurarak bir yol haritası oluşturmaya çalışmaktadır.

Hepinizin Adalar’a sahip çıkma konusundaki mücadelemizde desteklerinize ihtiyacımız var.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]