ÖYP Araştırma Görevlileri Yurt Dışı Yabancı Dil Öğrenimi Sorunu Çözülsün

Yayın: 13:01 - 06.12.2013
Güncelleme: 13:01 - 06.12.2013

 

 

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında üniversitelerde istihdam edilen araştırma görevlilerinin 2010 yılında yayınlanan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar’da 3 ay olarak belirlenen yurt dışı yabancı dil öğrenim süresi 2012 yılında belirtilen esas ve usullerde 6 aya çıkarıldı. Bu imkândan faydalanabilmek için Yabancı dil sınavından 65 ve üzeri puan almak gerekmektedir. Aranan yabancı dil puanı yüksek olmakla birlikte güzel bir imkân olduğunu belirtmemiz gerekir.

 

Bu imkândan yararlanmak isteyen ÖYP Araştırma görevlilerinin yurt dışında dil öğrenimine ilişkin şartlar YÖK yürütme kurulunca belirlenmektedir. Ancak bu haktan faydalanmak için 7 bin ÖYP araştırma görevlisi sabır ve umutla beklenmektedir.

 

ÖYP kapsamında 2010 yılında 1726 kişi, 2011 yılında 2175 kişi, 2012 yılında 2342 kişi ve 2013 yılında 1753 kişi olmak üzere toplam 7996 kişi atanmıştır. 7996 kişiden 5396 kişi yurtdışında dil eğitimi almak için gerekli olan 65 dil puanı barajını geçtiği halde bu haktan yararlanamamıştır.

 

 2010 yılı Haziran ayında 112, Temmuz ayında 136, Ağustos ayında 41 olmak üzere toplam 289 kişi Malta’ya yabancı dil öğrenmek amacıyla 3 aylığına gönderilmiştir. Bu tarihten itibaren konuya yönelik herhangi bir gelişme olmamış ve ÖYP Araştırma Görevlileri yabancı dil öğrenmeye gönderilmemiştir. Bu imkândan yararlanmak üzere çok sayıda ÖYP Araştırma Görevlisi dilekçe vermesine rağmen henüz olumlu/olumsuz herhangi bir cevap alamamışlardır.

 

Bazı ÖYP araştırma görevlileri neredeyse doktora savunmalarını verecekleri konuma gelmelerine rağmen hala bu haktan yararlanamamışlardır. Bunlar doktora eğitimini tamamladıktan sonra ÖYP kapsamı dışında kalacakları için bu haktan faydalanamayacaktır. Konunun bu şekilde sürüncemede bırakılması nedeniyle program amacına ulaşamamış olacaktır. YÖK, üniversitelerarası gerçekleşen çalıştaylarda konuyla ilgili bilgi vermemekte, YÖK tarafından ilgili projelerin hazırlandığı ve farklı kurumlarda (Maliye Bakanlığı – Sayıştay…v.b.)  bekletildiği söylenmekte, net bir cevap alınamamaktadır. Dolayısıyla ÖYP araştırma görevlileri konuya ilişkin muhatap bulamamakta, bu nedenden dolayı mağdur olmaktadırlar.

 

ÖYP Araştırma Görevlilerinin kazanılmış bu haklarını kullanabilmesi için YÖK’ün gerekli çalışma ve düzenlemeyi bir an önce yapması gerekmektedir.

 

 

            Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

İstanbul

M. Hanifi Bostan
Exit mobile version