SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

YTÜ’den Çarpıcı Dünya Afet Raporu

Yayınlanma:
ABONE OL

 

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi, 2013 yılının afet raporunu tamamladı. Çarpıcı bilgi ve tespitlerin yer aldığı raporda, 2013’de hangi afetler meydanageldi ?, Depremde insanlar neden ölüyor ?, Afet riski yönetimine özel sektör dahil olmalı mı?, 2013’de afetlerin maddi bilançosu ne oldu?, Afetler neden daha çok yoksul ülkelerde meydana geliyor, rusya’ya düşen meteor karadeniz’e isabet etseydi nasıl bir facia meydana gelirdi? Gibi soruların cevapları verildi…

 

 

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ‘2013 Afet Raporu – Dünya ve Türkiye’ de 2013 yılı Afet karnesi çıkarıldı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından kaleme alınan raporda 2013 yılında dünya genelinde meydana gelen çeşitli afetler ile bilançoları yer alıyor. YTÜ Rektörü Prof. Dr. ismail Yüksek, YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi ve Şükrü Ersoy’a, Türkiye’de bir ilk olan bu kapsamlı çalışma nedeniyle teşekkür etti.

 

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi, 2013 yılında meydana gelen doğal afetlerle ilgili kaynak niteliğinde rapor hazırladı. 24 sayfalık raporda 2012 yılında meydana gelen afetler, can ve maddi kayıplarla ilgili istatistiki bilgilerin yanı sıra, 2013 yılı ile ilgili detaylı bilgiler yer alıyor.

 

2013 dünya çapında yaşanan afetler, sebepleri ve sonuçları ile ilgili detaylı bilginin eşliğinde bilimsel değerlendirmenin yer aldığı raporda, ‘2013’te hangi afetler meydana geldi?’, ‘Deprem ve Tsunami’, ‘Depremde insanlar neden ölüyor?’, ‘Fırtına ve Su baskını’, ‘Hortumlar’, Kütle Hareketleri (Heyelan, akma, düşme vb…) ‘Meteor düşmesi’ , ‘Volkanik faliyetler’, ‘Meteor düşmesi’, ‘Çeken akıntılar’ gibi pek çok konu masaya yatırıldı.

 

 

2013’ÜN İLK YARISINDA 45 MİLYAR DOLAR ZARAR MEYDANA GELDİ”

 

2012 ve 2013 yıllarına ilişkin istatistiki bilgilerinde verildiği raporda, çarpıcı bilgiler aktarıldı. Rapora göre 2012 yılında dünya genelinde meydana gelen 357 doğal afette, 9 bin 665 kişi öldü, 124,5 milyon insan mağdur oldu. Afetlerin ekonomiye olan etkisi de büyük oldu. Buna göre sadece bir senede meydana gelen afetlerin ekonomiye maliyeti 157 milyar doları buldu.

 

2013 yılının ilk altı ayında ise bu rakam 127’yi buldu. Bu afetlerde 8 bin 250 kişi hayatını kaybetti, 16 milyon 416 bin 723 kişi mağdur oldu. 2013’ün ilk 6 aylık döneminin mali boyutu ise 45 milyar doları geçti.

 

EN FAZLA AFET YOKSUL ÜLKELERDE MEYDANA GELDİ”

 

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından hazırlanan rapora göre, 2012 ve 2013 yılında yaşanan afetlerin can kayıpları açısından en ölümcülleri, gelişmemiş yada az gelişmiş ülkelerde meydana geldi.

 

2013 yılında dünya geneli yaşanan afetlerde en fazla ekonomik kayıplar Asya ve Filipinler gibi Pasifik ülkelerinde meydana geldi. Yine raporun ortaya koyduğu ilginç bir bilgiye göre, Çin’de yaşanan kuraklık 10 milyar dolar gibi bir kayba neden oldu. Depremlerden dolayı 2,2 milyon insan mağdur olurken, sel ve su baskınları ise 2 milyon insanı mağdur etti.

 

AFET RİSK YÖNETİMİNDE YENİ PARADİGMA ‘ÖZEL SEKTÖR’

 

Raporda afetlerle ilgili yaklaşım ve bakış açısı farklı bir açıdan değerlendiriliyor. Afet konusundaki değerlendirmelerin genellikle sivil yaşam göz önüne alınarak yapıldığı aktarılan raporda, aksine özel sektörün de sürece dahil edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Ülkelerin pek çoğunda yatırımların yüzde 70-85 oranında özel sektörün yaptığı aktarılan raporda, kaynak tasarrufu için afet riski gözetilmeden yapılan her faaliyetin afet riskini biraz daha artırdığı belirtildi.

 

“METEOR KARADENİZ’E DÜŞSEYDİ FELAKET OLURDU”

 

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan bilimsel çalışmada, 15 Şubat 2013’te Rusya’nın Güney Ural Bölgesi’ndeki Chelyabinsk’e meteor düşmesi sonucu yaşanan afetle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Meteorun saatte 66 bin 900 kilometre hızla (sesten 60 kat hızlı) bir şekilde yeryüzüne çarptığı hatırlatılan raporda, olay sonrasında bin 500 kişi ciddi şekilde yaralandığını aktarıldı.

 

Patlamanın şokuyla 6 şehirde 7 bin 200 yapının hasar gördüğü belirtilen raporda, boyu 17-20 metre olan meteoritin 654 kilogram olan en büyük parçasının Chebarkul gölünde bulunduğunu bildirildi. Meteor düşmesinin insanların en hazırlıksız yakalandığı afetlerden birisi olduğu belirtilen raporda, olayın büyük felaketlere yol açabileceği vurgulandı. Raporda Karadeniz’e düşebilecek 300 metre çapındaki bir meteroitin tsunamiye yol açacağı ve denizin 100 metre altındaki zehirli gazların da atmosfere karışmasına sebep olabileceği belirtildi.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]