Vizesiz Avrupa Hareketi ve Türkiye’yi Tanıtım Platformu’nun Kurucu Başkanı Mehmet Okumuş, 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanacak olan Geri Kabul Anlaşması’nın Türk vatandaşlarına AB tarafından 30 yılı aşkındır uygulanan hukuksuz ve haksız vize uygulamalarının tamamen kaldırılması için tarihi bir adım olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türk vatandaşlarına 30 yılı aşkın uzun bir süredir uyguladığı haksız ve hukuksuz vize mecburiyetinin tamamen kaldırılması, Türkiye’nin turizm değerlerinin ve Türk kültürünün yurt dışında tanıtılması için 5 yıldır tamamen kendi imkanlarıyla gönüllü uluslararası üst düzey lobi ve tanıtım faaliyetleri yürüten “Vizesiz Avrupa Hareketi ve Türkiye’yi Tanıtım Platformu” isimli sivil toplum oluşumunun Kurucu Başkanı Rizeli turizmci Mehmet Okumuş, 16 Aralik 2013 tarihinde Ankara’da Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanacak “geri kabul“ anlaşması ve AB’nin Türk vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Okumuş, vizesiz Avrupa’nın Türkiye icin bir hayal olmadığını, vize muafiyetinin Türkiye için AB’ye tam üyelikten önce var olan bir hakkı olduğunu, geçmiş anlaşmalardan kazanılmış hukuki hakkı olduğunu, vize muafiyetinin Türkiye’nin milli bir meselesi, ulusal onuru olduğunu söyleyerek, vizelerin tamamen kaldırılmasıyla Türkiye’nin çok önemli hukuki, ekonomik ve sosyal kazanımlar elde edeceğini belirtti.
EKONOMİSİ GÜÇLÜ TÜRKİYE KRİZ İÇİNDEKİ AVRUPA İÇİN TEK İLAÇTIR
Mehmet Okumuş, Global ekonomik krizden çok az etkilenmiş, ekonomik ve siyasi istikrarıyla dünyada ve bulunduğu bölgede lider konumda olan Türkiye’nin güçlü ekonomisi ve yaklaşık 12 bin dolar kişi başı milli geliriyle ekonomik kriz hastalığı içinde kıvranan Avrupa için tek çare olduğunu söyledi.
,Okumuş Koç Üniversitesi’nin son günlerde yaptığı bir araştırmayı hatırlatarak, bu araştırmaya göre, Türkiye’den Avrupa’ya göç etmek isteyen Türk vatandaşlarının oranının yalnızca yüzde 10 gibi çok küçük oranlara düştüğünü belirtti. Mehmet Okumuş, Türk insanının Avrupa’ya artık göçmen olarak çalışıp, yerleşmeye değil, turist olarak gezmeye, alış veriş yapmaya, eğitim görmeye, fuarlara katılmaya, ticaret yapmaya gittiğini belirterek, Avrupa’nın “vizeler kalkarsa Türkler AB’ye akın eder” endişesinin gereksiz ,komik ve asılsız olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Avrupa’nın savunmasına ve ekonomisine yılladır çok büyük katkılarda bulunduğunu belirten Okumuş, “Türkiye’nin ürettiği ürünler AB’de serbestçe dolaşabilirken bu ürünleri üreten ve satan Türk insanının etrafı AB tarafından adeta vize duvarlarıyla çevrilmiş ve seyahat ve ticaret özgürlüğü elinden alınmıştır” dedi.
Yıllık 120 milyar euroluk dış ticaret hacmi ile Türkiye’nin AB’nin 6. büyük ticari ortağı olduğunu belirten Okumuş, vize engelinin tamamen kaldırılması halinde bu rakamın ithalat, ihracat, turizm, taşımacılık gibi sektörlerdeki gelirlerin toplam artışıyla 5 yıllık sürede 250- 300 milyar euroya kolayca ulaşabileceğini belirtti.
VİZE İÇİN HER YIL 100 MİLYON EURO ÖDÜYORUZ
Türk vatandaşlarının hukuki olmayan vize şartından dolayı çok büyük ekonomik ve sosyal zararlara uğradığını belirten Okumuş, insanlarımızın uzun vize süreçlerinden geçtiğini, kuyruklarda bekletildiğini, tüm özel ve kişisel verilerinin sorgulanıp, deşifre edildiğini, yüksek miktarda vize ücretleri ödediğini belirtti.
AB ülkelerine hukuki olmayan vize başvuru ücretlerinin ortalama 100 euro olduğunu söyleyen Mehmet Okumuş buna fotokopi, danışma, fotoğraf, randevu, ulaşım gibi diğer masrafların eklenmesiyle bir kişinin vize için yaptığı masrafın ortalama 250- 300 Euro olduğunu belirtti. Türkiye’den yılda ortalama 800 bin kişinin AB ülkelerine vize başvurusunda bulunduğunu açıklayan Okumuş, tüm bu masrafların çok büyük bir ekonomik kayıp olduğunun açıkça anlaşılabileceğini, yalnızca vize başvuru ücret ve diğer masrafların toplamının Türk insanına yıllık maliyetinin yaklaşık 100 milyon euro olduğunu söyledi.
HAVACILIK VE TURiZM SEKTÖRÜNDE ZİRVEYE UÇARIZ
Türkiye’den her yıl yaklaşık 6 milyon Türk vatandaşının turizm amaçlı yurt dışına çıktığını açıklayan Mehmet Okumuş, vize engelinin kaldırılmasıyla bu rakamın çok iyimser bir tahmin ile 3 kat artacağını ve 12 bin dolarlık milli geliriyle Türk turistin Avrupa pazarı için yıllık yaklaşık 20- 30 milyar Euro’luk bir potansiyel olduğunu söyledi. Mehmet Okumuş son yıllarda Türk turistlerin yüksek harcama gücüyle Avrupa ülkelerinde özlenen ve tercih edilen turist kitlesi olduğunu belitti.
Türkiye’ye vize uygulamalarının tamamen kaldırılması halinde serbest dolaşımın vereceği imkanlarla ve karşılıklı ilişkilerle ticaret, tanıtım, pazarlama ve rekabet gücünün artacağını söyleyen Okumuş, böylece Türkiye’ye gelen turist sayısında da çok büyük artışlar olacağını, harcama düzeyi yüksek turist kitlesinin Türkiye’ye çekileceğini, böylece Türkiye’nin turizm gelirlerinde yıllık ortalama 15- 20 milyar euroluk artış olabileceğini belirtti.
Mehmet Okumuş, AB ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasının diğer dünya ülkeleri içinde bir örnek olacağını ve Türkiye’ye vize uygulayan ülkelerin tek tek bu uygulamadan vazgeçeceğini belirterek, “Böylece hem iç turizmde hem de dış turizmde çok büyük artışlar olacak, havayolu, seyahat, turizm, otelcilik gibi sektörlerin gelirlerinde 4- 5 kat artış olacaktır” dedi.
GERİ KABUL ANLAŞMASI
Okumuş şunları kaydetti: “16 Aralık’ta imzalanacak olan Geri Kabul Anlaşması, Türkiye ve Türk insanı için çok önemli olan vize muafiyeti yolunda tarihi bir adımdır. Geri Kabul Anlaşmasının imzalanmasıyla toplumda AB vizelerinin hemen kaldırılacağı gibi yanlış bir algı oluşmamalıdır. Bu anlaşma vize muafiyeti konusunda uzun ve zor bir yolun henüz başlangıcıdır.
Vize muafiyetinin sağlanması Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelerde yasal göçmen olarak yerleşip, çalışabilecekleri anlamında değildir.
Vize muafiyeti ile Türk insanı vize başvurusu yapmadan, vize ücretleri ödemeden, pasaportlarını alarak AB üyesi ülkelere turistik ve iş amaçlı kısa süreyle seyahat imkanını getirecektir. Geri Kabul Anlaşması Türkiye üzerinden AB’ye yasadışı yollardan gitmiş olan göçmenlerin Türkiye’ye iadesini öngörmektedir.
Geri Kabul Anlaşmasının imzalanmasının ardından Türkiye ve AB siyasi organlarında bu anlaşmanın görüşülüp, parlamentolardan onay çıkmasi gerekmektedir. Daha sonra karşılıklı yükümlülükler ve kriterler değerlendirilerek vize muafiyeti yolunda süreç devam edecektir. Geri Kabul Anlaşması Türkiye’ye hukuki, sosyal ve ekonomik açıdan çok önemli sorumluluklar yüklemektedir. Bu nedenle Türkiyemiz’in milli menfaatlerinden, genç ve gelecek nesillerimizin hukukundan ve geçmişteki kazanılmış yasal haklarımızdan ödün vermemek için Geri Kabul Anlaşmasından doğacak sorumluluklarımız ve ortaya konulacak kriterler siyasi ve bürokratlarımız tarafından çok dikkatlice ve titizlikle değerlendirilmelidir”.
Geri Kabul Anlaşması, üçüncü ülkelerden AB ülkelerine gelen yasadışı göçmenlerin ülkede barındırılmayıp geldikleri ülkelere geri gönderilmesini kapsıyor.
İSTANBUL (İHA)
İlgili Haberler
Eyüpsultan’da 4 bin 500 öğrenciye kırtasiye desteği
SARIYERLİLER 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI’NI BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLADI
Gelenek Değişmedi, Kartal’da Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlandı
İDO Sonbahar – Kış Tarifesini Satışa Sundu!
Kadınlara Yönelik Kamp Etkinliği Bayram Demirkol Parkında yapıldı
KERKÜK’TE VALİ KRİZİ: TÜRKMENLER AYAKTA!