SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

MEB’e Bağlı Okul ve Üniversitelere Hijyen Uyarısı

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye’de domuz gribi dalga dalga yayılmaktadır. Domuz gribi nedeniyle toplumun tüm kesimlerinde panik havası oluşmuştur. Gribin özellikle öğrenciler üzerinde görülmesi ve okullarda dezenfekte çalışmalarının yapılacak olması nedeniyle MEB’e bağlı okullar tatil edilmiştir. Domuz gribi ve domuz gribi aşısıyla ilgili yapılan çeşitli spekülasyonlar ise kafaları karıştırmaktadır. Veliler aşının yan etkileri ile ilgili iddialar dolayısıyla çocuklarına aşı yaptırıp, yaptırmama konusunda ciddi bir kararsızlık içindedir. Bu noktada Sağlık Bakanlığı’nın toplumu domuz gribi aşısı ile ilgili doğru bilgilendirmesi ve aşı ile ilgili spekülasyonlara son verecek bir açıklama yapması zorunludur. Aksi takdirde aşının güvenirliliği sorgulanırken; insanların gönül rahatlığıyla bu aşıyı çocuklarına yaptırması mümkün görünmemektedir.

Domuz gribi, MEB’e bağlı okullarda ve Üniversiteler temizlik personeli sorununu da gündeme getirmiştir.

Türkiye’de okulların hijyenik bir yapı içinde olmadığı ve salgın hastalıklara karşı hazırlıksız olduğu aşikârdır. Sendikamızın Türkiye’de okulların mevcut durumunu tespit edebilmek amacıyla 2008 yılında 24 ilde yaptığı anket çalışmasında bu gerçek gün yüzüne çıkmıştır. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında 3 bin 540 öğretmen ve idareci ile yapılan anket çalışmasında ortaya çıkan sonuçlar şöyledir: Öğretmen ve idarecilerin yüzde 87.3’ü okullarda alt yapı ve fiziki mekânların yeterli olmadığını düşünüyor. Öğretmen ve idarecilerin yüzde 45.4’ü okulunda yeterli kadrolu hizmetli bulunmadığını ifade ediyor. Ankete katılanların yüzde 36.3’ü okulundaki tuvalet sayısının ihtiyacı karşılamadığını dile getiriyor. Öğretmen ve idarecilerin yüzde 43.8’i okulların hijyenik ortama sahip olmadığını, yüzde 38.7’si okulların kısmen hijyenik ortama sahip olduğunu belirtiyor. Okulların hijyenik yapıya sahip olmadığını düşünenlerin yüzde 48’i bunun personel yetersizliğinden, yüzde 35’i okullara yeterli ödenek ayrılmadığından, yüzde 8.6’sı okul yönetiminin duyarsızlığından kaynaklandığını belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 14’ü okulunda suların düzenli olarak akmadığını, yüzde 40.3’ü okulunda su deposu olmadığını, yüzde 92.3’ü okulunda şebeke suyu kullanıldığını ifade ediyor.

Üniversitelere gelince; burada durumun daha da vahim olduğu İstanbul’da bir üniversitede yaptığımız yeni bir anket sonucunda açıkça ortaya çıkmaktadır.

Nitekim ankete katılan öğretim üyelerinin tamamına yakını Fakülte ve Yüksek Okullarda yeterince temizlik yapılmadığını, sınıf ve anfilerin temizlenmediğini, öğrenci ve öğretim üyelerine ait tuvaletlerin hijyenik olmadığını belirtmişlerdir. Bilindiği üzere Üniversitelerin temizlik işi taşeron firmalara verilmiş olup, bunlar da Rektörlük binaları dışındaki birimleri yeterince temiz tutmadığı ve gerekli temizliği  yeterince yapmadıkları ve gerekli temizliği yapacak elemanları olmadığı ankete katılanların verdiği cevaplardan anlaşılmaktadır.

Görüldüğü üzere; ülkemizde ilk ve ortaöğretimdeki okullarımız ile Üniversitelerimiz, bırakın domuz gribini, en basit hastalıklara karşı bile hazırlıksızdır. Hatta okullar hijyenik yapı sağlanamadığından, hastalıkların başlangıç adresidir. Okullarda ve Üniversitelerde personel yetersizliği, hijyen sağlanamamasının öncelikli nedenidir. Birçok kalabalık okulda sadece bir ya da iki hizmetli görev yapmaktadır. Üniversitelerin çoğunda hizmetli bulunmamakta ve temizlik işi taşeron firmalara havale edilmiş bulunmaktadır.

İdareciler kısıtlı imkânlardan dolayı yeterli miktarda temizlik malzemesi alımı yapamamaktadır. Bazı okullarda hizmetli sayısı ihtiyaca cevap vermediğinden, okullardaki temizlik işleri öğretmenler, öğrenciler ya da veliler tarafından yapılmaktadır. Domuz gribinin etkisini ağırlıklı olarak okullarda hissettirmesinin nedeni, personel yetersizliği ve hijyenik olmayan şartlarda eğitim-öğretim yapılmasıdır.

Tüm bu nedenlerden dolayı MEB’e bağlı okullarda ve Üniversitelerde domuz gribine karşı alınacak önlemler listesinin başında hizmetli yetersizliğinin giderilmesi gelmektedir. Çünkü eğitime ticari bir alan olarak bakıp, buradan kar elde etmeyi planlayamaz, öğrencilerin sağlığıyla oynayamazsınız. Domuz gribinin etkilerini en aza indirgemek ve okullarda hijyenik yapıyı sağlamak için acil olarak MEB’e bağlı okullarda ve Üniversitelerde kadrolu hizmetli alımı yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK personel eksikliği sorununu çözmediği müddetçe ne domuz gribinin önüne geçilebilir, ne de ilk – ortaöğretim kurumlarında ve Üniversitelerde sağlıklı bir yapı sağlanabilir.

Türk Eğitim -Sen İstanbul Bölge Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M Hanefi BOSTAN

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Mayıs 2024
Palandöken: “Yeni bir yapılandırma kanununa ihtiyaç var”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade etti. Kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyondaki artış sadece dar gelirlileri değil esnafı da büyük […]

Basında Kartal
18 Mayıs 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 19 Mayıs Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Gökhan Yüksel, mesajında şu ifadeleri kullandı; “Değerli komşularım, sevgili gençler; İLGİLİ HABER Başkan Gökhan Yüksel’den İstanbul Valisi Davut Gül’e Ziyaret Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru’yla İstanbul’dan hareket ederek, 19 […]

Basında Kartal
15 Mayıs 2024
Kartal’da “Atıklar Potaya” temalı sıfır atık etkinliğinde ilk atışlar Ünlü Basketbolcu Shane Larkin’den

Kartal Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ÇEVKO Vakfı ve Shane Larkin Vakfı iş birliğiyle düzenlenen ‘Atıklar Potaya’ temalı sıfır atık etkinliği ile geri dönüşüm önemine bir kez daha dikkat çekildi. Kartal İhsan Bayrakçı İlkokulu ve Yavuz Selim Ortaokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, geri dönüşümle birlikte çevrenin korunmasına yönelik bilgiler öğrencilere aktarıldı. Düzenlenen etkinlik ile okullarda […]

Eğitim
15 Mayıs 2024
Sosyal medya fenomeni öğretmenlere ceza geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bu hafta TBMM’ye sunulacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan sosyal medya fenomeni Öğretmenlere kötü haber var. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere yönelik artan şiddete ilişkin yeni cezalar da içeren öğretmenlik meslek kanunu teklifini bu hafta TBMM’ye sunacak. Yeni kanunla ilgili bir detay daha ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Fenomen […]