Bağımlılıklarla mücadelede hedef 8 milyon öğrenci

Yayın: 10:52 - 17.02.2014
Güncelleme: 10:52 - 17.02.2014

 

 

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 3 Ocak 2014’te imzaladığı işbirliği protokolü çerçevesinde planlanan “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)” projesi başladı. Bu programın sonucunda yetiştirilen 400 formatör eğitimci ve bu formatörlerin eğitim vereceği 8 bin saha eğitimcisi ile doğrudan 8 milyon öğrenciye bağımlılıklarla ilgili eğitim verilmesi hedefleniyor.

 

TBM Programı kapsamında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde öğrenimine devam eden çocuk ve gençler; sigara, alkol, uyuşturucu madde ve teknoloji bağımlılıkları konusunda bilgilendirilecek. Programın pilot uygulaması kapsamında 17 -22 Şubat 2014 tarihlerinde formatör eğitimi gerçekleştirilecek. Pilot eğitim lise düzeyini kapsayacak. Geniş bir lokasyonda gerçekleştirilecek olan pilot eğitimler Haziran sonuna kadar devam edecek. 2014-2015 eğitim – öğretim yılı başında yaygınlaştırma çalışmaları başlatılacak. Proje ile okullarda ve ulusal düzeyde bilinç ve farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

 

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın açılış konuşmasını Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman gerçekleştirdi. Prof. Karaman gençlerin bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşama yönlendirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile böyle bir adım atmaktan mutlu olduklarını ifade etti. Programa katılan eğitimcilere seslenen Karaman; “Burada alacağınız eğitimler sayesinde bundan sonraki nesillerin daha sağlıklı bir hayat yaşamalarına katkınız olacak. Siz formatörler olmasaydınız bu eğitimin hiçbir anlamı olmazdı, proje baştan akamete uğrardı” dedi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli Türkiye’nin 2040’larda genç nüfusunu hala koruyan bir ülke olacağının altını çizerek; “Bu büyük bir fırsattır, değerlendirmezsek tehdide dönüşür. Eğitimler ile bağımlılıklara karşı önlem almazsanız çok ciddi problemlerle karşılaşırsınız” dedi. Yeşilay’ın bu konuda önemli bir görevi üstlendiğini ifade eden Biçerli, MEB ve Yeşilay olarak sağlıklı bir genç nesil için bir aradayız mesajını verdi. Programa katılan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız; “İl Milli Eğitim olarak ülkemizin yüz akı Yeşilay’ın her zaman yanında olmak istiyoruz, siz değerli öğretmenlerimiz ile bir hafta beraber olacağız. Katılımınız için sizlere müteşekkiriz” dedi.

 

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın sunumunu yaptı. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bilim Kurulu Üyesi Ömer Miraç Yaman ise bağımlılıklar konusunda Türkiye’deki son durumu anlattı.

 

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)’nda; Narkotik Uzmanı Komiser / Madde Kullanımını Önlemede Uz. Psikolojik Danışman Uğur Evcin, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç, ‎Eğitim Koordinatörü-Aile Terapisti Gülsevin Şen, Psikoloji Organizasyonları ve Eğitimleri Merkezi Genel Koordinatörü Mehmet Dinç gibi alanlarında uzman isimlerden oluşan eğitim kadrosu tarafından 39 ilçeden formatörlere pilot uygulama çerçevesinde eğitimler verilecek. Formatörler, kendi görev alanlarında bulunan okulların PDR öğretmenlerine eğitici eğitimi uygulayacak ve bu eğitimi alan öğretmenlerden, okullarındaki öğrencilerle hazırlanan eğitim materyallerini çalışmaları beklenecek.

 

Pilot uygulama aşamaları

 

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TEB) pilot uygulamaları kapsamında; eğitim programlarının geliştirilmesi, pilot uygulamanın gerçekleştirilmesi, saha eğitimcilerine eğitici eğitimi verilmesi ve okul uygulamaları, ölçme değerlendirme aşamaları gerçekleştirilecek. Eğitim programları, interaktif, yaşayarak öğrenmeyi destekleyecek yöntemler içeren, 40 dakikalık sunumlar, öğrenci el kitapları, formatör kitapları ve uzaktan eğitim temelli etkileşimli eğitim notlarını kapsayacak. Geniş lokasyonda gerçekleştirilecek projenin pilot uygulaması 17 -22 Şubat 2014 arası 45 PDR’ciye uygulanacak eğitimle başlayacak ve Haziran sonuna kadar devam edecek. Formatörler tarafından, görev alanlarında bulunan okulların rehber öğretmenlerine 1 günlük eğitici eğitimi verilecek. Bu eğitimler sunum becerilerinin ve geliştirilen eğitim materyallerinin kullanımına yönelik uygulanacak. Sonrasında, her rehber öğretmenin görev aldığı okulda kendi öğrencileriyle bu içeriği çalışması istenecek ve süreç izlenecek. Proje süreçlerinin ihtiyacına uygun bir sistem tasarlanacak. Bu sistemle, ölçme değerlendirme çalışmaları ve raporlama yapılacak. Elde edilen veriler ilgili kurumlarla paylaşılacak.

 

 

Pilot Uygulama Programı /17 -22 Şubat 2014

 

 

GÜN /SAAT

10.45 – 12.15

13.15 – 14.45

15.00 – 16.30

17 Şubat 2014 Pazartesi

–   Açılış Konuşması

Eğitim Hazırlık ve Planlama Çalışmaları Eğitim Ortamının Hazırlanması ve Yönetilmesi
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan KARAMAN    
MEB Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli Alpaslan DURMUŞ  

–   Açılış Konuşması / Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele (TBM) Eğitim Programı Sunumu

  Nilgün CANEL
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş YILMAZ    

–   Türkiye’de Bağımlılıklarla İlgili Durum

   
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bilim Kurulu Üyesi Ömer Miraç YAMAN    
18 Şubat 2014 Salı Eğitim Sürecinde ve Sonrasında Yapılacak Çalışmalar Alkol Bağımlılığı Öğrenme ve Öğretme
  Prof. Dr. İlhan YARGIÇ  
Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN   Ayşe Esra İŞMEN GAZİOĞLU
19 Şubat 2014 Çarşamba Tütün Bağımlılığı Eğitici Eğitimi Organizasyonu Eğitici Eğitimi Organizasyonu
     
Gülsevin ŞEN Turgay ŞİRİN Turgay ŞİRİN
20 Şubat 2014 Perşembe Tütün Bağımlılığı Madde Bağımlılığı Madde Bağımlılığı
     
Gülsevin ŞEN Uğur EVCİN Uğur EVCİN
21 Şubat 2014 Cuma Ölçme ve Değerlendirme Teknoloji Bağımlılığı Teknoloji Bağımlılığı
     
Mustafa OTRAR Mehmet DİNÇ Mehmet DİNÇ
22 Şubat 2014 Cumartesi Hedef Gruba Özel Eğitim Paketi Oluşturma Sağlıklı Yaşama ve Hastalıklardan Korunma Sağlıklı Yaşama ve Hastalıklardan Korunma
Murat ŞENTÜRK Mustafa ÇETİN Mustafa ÇETİN

 

 

Exit mobile version