SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ukrayna’daki olumsuzluk Türkiye’yi de etkileyebilir

Yayınlanma:
ABONE OL

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Ukrayna ile alakalı olası bir olumsuzluk halinde Türkiye’nin bundan etkileneceğini söylemem lazım” dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Bosna Hersek Federasyonu Enerji, Sanayi ve Maden Bakanı Erdal Trhulj ile görüştü. Görüşme sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, Ukrayna ile alakalı olası bir olumsuzluk halinde Türkiye’nin bundan etkileneceğini belirterek, “Türkiye doğalgazının hemen hemen yarısını Rusya’dan tedarik ediyor. Rusya’dan tedarik ettiğinin yarısını da batı hattından, yani Ukrayna üzerinden tedarik ediyor. Mavi Akım’ın Ukrayna ile herhangi bir ilgisi yok, orayla alakalı doğalgazın kesilmesi de söz konusu değil. Ukrayna ile alakalı olası bir olumsuzluk halinde Türkiye’nin bundan etkileneceğini söylemem lazım. Ben o safhalara geleceği kanaatinde değilim. Çünkü Rusya ve Türkiye’nin karşılıklı ihtiyaçlarını gidermesi söz konusudur. Ukrayna ile fiyat ve miktar konusunda Rusya’nın krize dönüşen anları oldu. 2007-2008 yıllarını hatırlarsak Bulgaristan gibi, Romanya gibi, hatta 12 gibi süren önemli bir kesinti kış aylarında oldu. Ben bunun tekrarlanacağı kanaatinde değilim. Normalleşme süreci ile alakalı adımların daha fazla yer alacağı kanaatindeyim. Özellikle Putin’in de Kırım’ı ilhak etmeyi düşünmüyoruz tarzındaki açıklamalarının bu yönde seyrettiği gibi bir algı oluşturduğu kanaatindeyim dünyada. O yüzden biz doğalgazda yeni bir Ukrayna krizi beklemiyoruz” dedi.

İRAN’LA OLAN DAVA

İran’la tahkim davası ile ilgili gelişmelere de değinen Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

Geçen hafta dava görüldü. Bir yandan görülmeye de devam ediyor. İki farklı konu vardı. Bir eksik teslimat ve fiyat revizyonu, ikincisi gelen fiyatlar ile ilgili bizim talebimiz. İkisinin aynı anda görüldüğü bir tahkim sürecini izlemiştik. Talebimiz ikisinin ayrıştırılmasıydı. Çünkü hem tarihleri itibariyle hem de miktarları ve istediğimiz oranlar itibariyle iki farklı konu olduğunu söylemiştik. Geçtiğimiz iki hafta içerisinde yapılan görüşmelerde bu iki davanın da ayrıştırılması lazım geldiği üzerinde tahkim heyeti bir prensip kararına vardı. Bu bizim de doğru bulduğumuz bir karar. Temmuz ayında birinci kısımla alakalı kararın oluşmasını bekliyoruz. Yılsonuna kadar da her iki davanın sonuçlanmasını öngörüyoruz.”

Bir gazetecinin, “Bu kriz ortamı içerisinde Gazprom ile herhangi bir temasta bulundunuz mu?” sorusuna Yıldız şu yanıtı verdi:

Batı hattı dediğimiz ve Ukrayna üzerinden Romanya-Bulgaristan üzerinden gelen hattın doğalgazın kesilmesi halinde Türkiye bundan etkilenecektir. Bu çok açık bir konudur. Çünkü Türkiye doğalgazının 4’te birini o dediğimiz batı hattından karşılıyor. Yani gerek özel sektörün, gerekse kamunun tedarik noktası o batı hattı dediğimiz nokta. O açıdan bizim Gazprom ile yaptığımız görüşmelerde onlarda bunu olası görmediklerini belirttiler. Herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz.”

KAÇAK ELEKTRİK

Doğudaki Dicle Elektrik A.Ş. tarafından tahsil edilmesi gereken kaçak elektriğin devlet tarafından tahsil edildiği noktasında telefon görüşmesinde bir diyalog yansıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Yıldız, “Bu süreç içerisinde çok farklı görüşler ve diyaloglardan bahsediliyor. Burada bu işlemleri yürütecek olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yapmış olduğu ihaleler ve şartnameler ve şuan da TEDAŞ olarak yürütülen bir kısım fiili durumlardır. Türkiye özellikle Dicle ve Van bölgesinin dışında kayıp kaçak oranları itibariyle şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kayıp kaçak oranlarının altındadır. Demek ki Türkiye izlediği politikalar, enerji strateji ve politikaları çerçevesinde doğru bir yönde ilerliyor. Şu ana kadar çözüm süresinden önce PKK’nın da telkinleri ile beraber vatandaşımızın ödememesi yönünde orada telkinlerde bulunmuşlardı. Şimdi biz aynı şekilde vatandaşlarımızın bu paraları ödemesi lazım geldiğini ve doğru olanın bu olduğunu söylemiştik. Bizim o prensiplerin dışında herhangi bir uygulama yapma durumumuz olmaz. Ancak Dicle’deki tahsilât oranını ve aboneleşme oranını arttırmamız lazımdır. İsterse bunun sahibi A firması olsun, isterse firması olsun. Bunlar şeffaf yapılan ihale ortamlarında alınan işlerdir. Orayla herhangi bir şahsın görüşmüş olması bu gerçeği değiştirmiyor” cevabını verdi.

 

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]