SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bağımlılıklar doğal afetlerden daha çok can alıyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Dünya Sağlık Haftası (7-13 Nisan) nedeniyle bir açıklama yapan Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, bağımlılıkların depremden ve doğal afetlerden daha fazla can kaybına yol açtığını ifade etti. Türkiye’de her yıl ortaya çıkan 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının yüzde 80-90’ı tütün ürünlerin tüketiminden kaynaklanıyor.

 
Bağımlılıklar, kuşkusuz sağlığımızı hem bireysel hem de toplum olarak en çok tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. Bağımlılıkların depremden, doğal afetlerden daha fazla can kaybına yol açtığını ifade eden Prof. Dr. İhsan Karaman; “Halen dünyada 1 milyar 300 milyon kişinin düzenli sigara içmesi, her yıl binlerce kişinin alkolden veya sebep olduğu trafik kazalarından ölmesi bağımlılığın ne kadar tehlikeli bir boyutta olduğunu bizlere göstermektedir” dedi.

İnsanın en değerli hazinesinin sağlığı olduğunu ve bu tür haftaların çok önemli anlamlar taşıdığını belirten Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman açıklamasında şu bilgilere yer verdi; “Buradaki amaç, sağlık sorunlarını dünya gündemine taşımak, çözüm yolları ve önerileri geliştirmektir. Dünyada ve ülkemizde sağlığa zararı olan en büyük tehlikelerden biri hiç kuşkusuz bağımlılıklardır”.

Tütün tüketimi kanser ölümlerinin yüzde 22’sinden sorumlu
Ülkemizde her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri vakası ortaya çıkıyor. Bunların yüzde 80-90’ı tütün ürünlerinin tüketiminden kaynaklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün, kanserden ölümlerin yüzde 22’sinden sorumlu. Sigaranın yanında 1990’lı yıllardan itibaren nargilenin popülaritesinin hızla artması ve özellikle gençler arasında kullanımının yaygınlaşması, nargile salgınını halk sağlığında yeni bir mücadele alanı olarak ortaya çıkarıyor. Nargile dumanı akciğer kanseri, mesane kanseri, oral kanserlere yol açtığı bilinen toksik ajanları yüksek oranda içeriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2005’te yaptığı bir araştırmaya göre bir nargile seansında çekilen duman hacmi 50 sigaraya eşittir. Nargile içerken çok daha uzun sürelere dumana maruz kalınır ve bu da KOAH olma riskini arttırır. Aromatik tütünlerde bulunan şekerin yanmasıyla ortaya çıkan toksik maddeler ve bunların nikotinle olan etkileşimi nargilenin bağımlılık yapıcı etkisini arttırır. Nargile ayrıca hepatit, tüberküloz, herpes gibi çok çeşitli bulaşıcı hastalığın yayılmasına neden olur.

 

Alkol tüketimi en önemli ilk 10 kanser türünün nedeni

Dünya Sağlık Örgütü, alkol tüketimini en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul etmektedir. Az miktarda alkol tüketiminin dahi kansere yol açtığı gösterilmiştir ve tüketilen alkol miktarı arttıkça, kanser gelişme riski de artmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde alkol tüketiminin azaltılması için tedbirler alınmaya başlanmıştır ve bu ülkelerde alkol tüketimi son 20 yıldır azalmaktadır. Ülkemizde ise son 10 yılda 4 kat artış görülmüştür. Ülkemizde de alkol tüketiminin azaltılması için kamuoyu oluşturmaya yönelik kampanyalar yürütülmesi gerekmektedir.

Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere, halk sağlığı alanında çalışmalar yapan uluslararası pek çok kuruluşun 7-13 Nisan tarihleri arasında sağlık bilgisinin ve yardımının geniş halk kitlelerine ulaşması için kararları aldığını ve çalışmaları planladığını belirten Karaman sözlerine şöyle devam etti:” Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin vücudumuza verdiği zararların etkisi tartışılmazdır. Bu maddelere olan bağımlılığın neticesinde ölümler, hastalık ve sakatlık oranları önemli ölçüde kendini göstermektedir. İrade yoksunluğu ve bir kere kullanmaktan bir şey olmaz mantığı ile başlanılan maddeye daha sonrasında bağımlı olunması tedavi edilemez sorunlara kapı aralayabiliyor. Sağlıklı yaşamanın ve bağımlılıklardan korunmanın en etkili yolu ise hiç başlamamaktır.”

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]