SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Orta Afrika Cumhuriyeti İçin Acil İnsani Yardım Kampanyası Başlatıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Orta Afrika’da yaşanan insanlık dışı iç savaş, Türkiye’de birçok sivil toplum kuruluşunun bölge insanı için harekete geçmesine neden oldu. Din kökenli etnik çatışmalar ve siyasi kargaşa nedeniyle hızlı bir şekilde istikrarsızlığa sürüklenen Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bugün itibariyle temel insani gereksinimler dahi karşılanamaz hale geldi. Konu ile ilgili olarak bir araya gelen İnsani Yardım Platformu üyesi kurum ve kuruluşlar 15 Nisan Salı Günü Fatih-Ali Emiri Kültür Merkezi’nde bir tanıtım toplantısı düzenleyerek kampanya hakkında bilgiler verdi.

 

Suriye için “Bir Ekmek Bir Battaniye” ve “Sana İhtiyacım Var” kampanyalarını yürüten İnsani Yardım Platformu üyesi kurum ve kuruluşların temsilcileri, Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) ile Orta Afrika Müslümanları Türkiye Temsilcisi İbrahim Osman’ın da katılımıyla yaptıkları Orta Afrika Cumhuriyeti gündemli bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda bölgede yaşanan insani krizi gündeme taşıma ve acil insani yardım ihtiyacına cevap verecek ortak bir kampanya başlatma kararı alındı. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde başlayan çatışmalar sonucunda 1 milyondan fazla insan evini terk etmek zorunda bırakıldı, büyük çoğunluğu Müslüman olan yaklaşık 2,2 milyon kişi acil insani yardıma muhtaç durumda.

 

Orta Afrika İnsani Yardım Kampanyası tanıtımı için 15 Nisan Salı Günü Fatih-Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Av. Ali Kurt, Aralık ayında gelişen olumsuz şartlar çerçevesinde Orta Afrika Cumhuriyeti’nde özellikle Müslüman toplumun çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Kurt konuşmasına şu şekilde devam etti; “Bangui’de bir camide ve başkent çevresinde mahsur kalan 14.000 Orta Afrikalı Müslümanın bulunduğu bölgeyi terk etmesine izin verilmiyor. Sınırlanan bölgelerin dışına çıkan her kişi acımasızca katlediliyor. Orta Afrika, Ruanda benzeri bir soykırım tehlikesi ile karşı karşıya. Bizler BM Barış Gücünün bir an önce bölgeye gönderilerek anti-balaka olarak isimlendirilen bu çete mensuplarının saldırılarının durdurulmasını, sorumluların ve bunlara destek veren güç odaklarının tespit edilerek Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmalarını istiyoruz. İnsani yardım organizasyonu için gecikmeden bir güvenlik koridoru oluşturulmasını talep ediyoruz.

orta-afrıka-cumhurıyetı

İnsani Yardım Platformu olarak bugüne kadar gerek yurt içinde gerekse Suriye içinde mağdur duruma düşen kardeşlerimize geçen sene “Bir Ekmek Bir Battaniye” bu sene ise “Sana İhtiyacım Var” başlıklı kampanyalar yoluyla koordineli bir şekilde yardımlar yaptık.

Önümüzdeki insani dramın bu büyüklüğü karşısında bölgeye ulaşan ve Afrika üzerine çalışmalar yapan kuruluşlarımızın informatik desteği altında İnsani Yardım Platformu olarak bölgedeki sığınma kamplarına yönelik bir yardım kampanyası başlatma kararı aldık.

Şu an itibariyle Orta Afrika Cumhuriyetinin daha güvenli buldukları kuzeydoğu kısmına sığınmak zorunda kalanların dışında Çad, Kamerun, Sudan ile daha az sayıda Kongo ve Demokratik Kongo Cumhuriyetine iltica eden bu kardeşlerimiz çok zor durumdalar.

Yaklaşık dört aydır devam eden bu olumsuz şartlar çerçevesinde yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan mülteciler, yetersiz beslenme ve barınma şartlarından dolayı birçok bulaşıcı hastalık tehlikesiyle karşı karşıya.

İnsani Yardım Platformu üyeleri olarak yaptığımız toplantıda ihtiyaç bölgelerini, öncelikli ihtiyaç malzemelerini, depolama ve lojistik yöntemlerinin neler olabileceğini değerlendirdik.

Bölgede acilen ilaç, gıda, barınma, giysi ile beraber bulundukları yerlerde tarımsal faaliyette bulunabilmek adına tohum desteğine ihtiyaç duyuluyor. Salgın hastalıklara karşı duyarlı hale gelen sığınma kamplarına yönelik aşılama, ilaç ve emsali tıbbi malzemelerin temini aciliyet ifade ediyor. İki ay içinde yağmur sezonu başlayacağından zaten zor olan lojistik imkânların daha da sınırlanacağı göz önünde bulundurularak yardımların en yakın zamanda bölgeye ulaştırılması önem arz etmektedir.”

 

Kampanyaya İnsani Yardım Platformu çerçevesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Hak iş Konfederasyonu, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB), Türk Kızılayı, Memur Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Diyanet Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı yanı sıra İHH İnsani Yardım Vakfı, AID Uluslararası Doktorlar Birliği, Ankara Şam Genç İşadamları Derneği (ANSAGİAD), Beşir Derneği, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Deniz Feneri Derneği, Dost Eli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Dünya Yetimler Vakfı, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İsra Uluslararası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İyilikder Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Sadakataşı Derneği, İyilik ve Şifa Platformu, Verenel Derneği, Yardımeli Derneği ve Yeryüzü Doktorları destek veriyor.

İlgili Haberler

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Sağlık
26 Mart 2024
21 gün şeker tüketmeyince ne olur?

Şeker tüketimini kesmek, özellikle eklenmiş şekerlerin fazla tüketildiği diyetlerde, vücut üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. 21 gün boyunca şeker tüketmemek, fiziksel sağlık üzerinde önemli ve fark edilir değişiklikler yapabilir. İşte bu değişikliklerden bazıları… Kan Şekeri Düzeylerinde İyileşme Şekerin kesilmesi, kan şekeri seviyelerinin daha stabil olmasına yardımcı olabilir. Bu, ani enerji düşüklüklerinin ve yorgunluk hissinin […]