SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Köy Enstitülerinin 74. Kuruluş yıldönümü Kartal’daki seminerde ele alındı

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi tarafından Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümünde Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde  “Köy Enstitüleri Devam Etseydi” konulu panel düzenlendi.

Yeni kurulan Cumhuriyetin eğitim kadrosuna öğretmen yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940’ta açılan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümünde düzenlenen, moderatörlüğünü  Metin Gökyokuş’un yaptığı ve Gürşen Kafkas, Mustafa  Mutlu, Av. Celal Ülgen  ve Barış Terkoğlu’nun konuşmacı olarak olarak katıldığı panele Kartal Belediye Başkanı Op.Dr.Altınok Öz,eşi Feray Öz, Başkan Yardımcıları, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Eğitimci Metin Gökyokuş, Köy Enstitülerinin Cumhuriyet’in aydınlanmasında çok önemli bir görevi üstlendiğini ve şehirle-köy arasındaki uçurumun üzerine kurulmuş bir köprü olduğunu ifade etti. Panelde konuşan Av. Celal Dinçer de Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı 1989-1994 döneminde Köy Enstitülerinin tanıtılmasında önemli görevler üstlendiğini ve bu yönde yapılan etkinliklerin düzenlenmesinde görev aldığını belirterek, “Köy Enstitüleri olsaydı bugün doğu olmazdı, batı olmazdı. Toplumda ayrıcı olarak kullanılan etnik ifadeler kullanılmazdı. Batıya göç olmaz, orada doğan bir insan eğitimini alarak kendi doğduğu yöredeki insanları eğitirdi.” dedi. Av.Celal Ülger’den sonra söz alan Gazeteci Mustafa Mutlu, Köy Enstitülerinin görevinin yeni kurulan Cumhuriyet’in önemli bir ayağı olduğunu vurgulayarak Cumhuriyet’in kurulması sonrası yapılan devrimlerin halka ulaşmasında ve ülkenin kalkınmasında yetiştirdiği öğretmenlerle çok zorlu bir görevi başardığının altını çizdi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Bu yıl Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74. yılını dinliyorum. İlk defa dinlediğimde iğneyi kendimize batırır gibi olmuştuk. Ondan sonra bu toplantılar köy enstitülerinin geçmişi, kendileri ile birlikte yaşamış ama bugün burada biraz iğneyi kendimize batırmış olduk.

Çocuklarımızın gençlerimizin bilhassa  genç olan arkadaşlarımızı köy enstitüleri ile Hasan Ali Yücel ile İsmail Hakkı Tonguç ile tanıştırmak ve yaşattırmak şansı olur diyorum. Öncelikle konuklarımıza geldikleri için teşekkür ediyorum. Böyle bir ekibi Kartal’da görmekten gurur duyuyorum ve siz değerli katkılananlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Köy Entitüleri Devam Etseydi” konulu panele katılan konuşmacılara teşekkür ederek,  katılımcılara Kartal heykelciği takdim etti.

Kültür Müdürlüğü tarafından panel öncesi salonda dönemin izlerini yaşatan el ürünleri sergisi ve mini halk müziği sunumu yapıldı.

Köy Enstitüleri

1940 yılından başlayarak, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Ensititüleri açıldı. Köy Enstitüleri, Türkiye’de seçilen, şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açılmıştı. Öğretmenler köylülere hem örgün eğitim veriyor, okuma yazma ve temel bilgileri kazandırıyor hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretiyorlardı. Kitaba deftere dayalı öğretim yerine “ İş için, iş içinde eğitim ” ilkesi tatbik ediliyordu. Her Köy Enstitüsünün kendisine ait tarlaları, bağları, arı kovanları, besi hayvanları, atölyeleri vardı.

1940 – 1946 arasında Köy Enstitülerinde 15 bin dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilerek üretim yapıldı. Aynı dönemde 750 bin yeni fidan dikildi, 1200 dönüm bağ oluşturuldu. Ayrıca 150 büyük inşaat, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 12 elektrik santrali, 100 km. yol yapıldı. Kapatıldığı 1954 yılına kadar Köy Enstitülerinde 17 binin üzerinde köy öğretmeni yetişti.

İlgili Haberler