SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

(DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Demokratlar Yassı ada’daydı

Yayınlanma:
ABONE OL

27 Mayıs Darbesi ve Şehit Başbakan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın İdam Edilmelerini, Yassıada’da Alkışlarla Protesto Ettik..

 

          

Uysal: “Yüce Yaradan, o günleri milletimize bir daha yaşatmasın.”

(DP Basın Merkezi- 27 Mayıs 2014)- Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Demokratlar, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 54. yıldönümünde, Yassıada’ya çıkarak eski başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı mahkeme salonunda darbeyi ve darbeleri alkışlarla protesto etti..

Demokrat Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Yassıada’ya Demokrasi Yolculuğu’na başta Genel Başkan Gültekin Uysal olmak üzere Genel Başkan Yardımcıları Adnan Turfan ve Nihat Onbaşıoğlu olmak üzere Genel İdare Kurulu Doç.Dr Mehmet Özdemir ile GİK üyeleri İstanbul l Yönetim Kurulu Üyeleri ve Demokratlar ile çok sayıda gazete ve televizyon temsilcisi katıldı.

Şehit Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının fotoğraflarının yer aldığı “Unutmadık, Unutturmayacağız” yazılı pankart ve DP Bayrakları ile süslenmiş Eminönü’nden kalkan tekne Kadıköy’den de yolcularını aldıktan sonra saat 13.00 sıralarında adaya ulaştı.

Çok sayıda Demokrat Partilinin yargılandığı spor salonunda gerçekleştirilen anma töreninde Askeri darbe ve Şehit Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmeleri alkışlarla protesto edildi..

unnamed
“Yassı Ada’da değil, Yaslı Ada”

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Mahkeme Salonunda yaptığı tarihi basın açıklamasında şunları söyledi:

“ Tarihin kalbine saplanmış, yüce Türk Milleti’nin hafızasındaki acının yaşandığı yerdeyiz. DP’li bir ailenin evladı olarak bizler de küçüklüğümüzden itibaren zihnimize nakşedilmiş o hatıraları burada iliklerimize kadar hissediyoruz. Bir yandan hafızalarımızı tazelemek, bir yandan da idraklerimizi tazelemek için vesile olarak milletin huzurunda  o yaşanan acılardan bugünün Türkiye’sine hangi tecrübeleri aktarabiliriz diye bakıyoruz.

Türkiye’de darbe geleneğinin anası diyebileceğimiz 1960 ihtilalinin akabinde gelişen hadise bu büyük milletin yürüyüşünde kırılmaya tekamül etmiştir. Bizlere düşen vazife, bu kırılma anlarında milletin hizasında, hukukun hizasında, milletin vicdanının hizasında kalarak onun sesi soluğu olmaya gayret göstermişiz.

Bugün de Demokrat Parti, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi ve Anavatan Partisi silsilesinden gelerek kök hücrede buluşmuş Demokrat Partililer olarak iddiamız, kurucu irademizin ortaya koyduğu o prensiplere sıkı sıkıya bağlı kalarak aynı idealleri kurucu irademizden aldığımız ilhamla 2014 Türkiye’sine bu idealleri söyletmek adına mücadele içerisindeyiz.

  Yassıada, artık Yaslıada’dır. Milletimizin gönlünde tekamül ettiği yer hep hüzündür.

Acılarla dolu hikayelerdir. O günleri milletimize yüce Yaradan bir daha yaşatmasın. Bu millete bu acıların, ızdırapların yol göstericiliğinde hizmet etmiş ne kadar büyüğümüz varsa bir kez daha tarih ve millet huzurunda rahmetle, minnetle, şükran duygularımızla anıyoruz.”

Anılar canlandı

Daha sonra yargılama döneminden anıları olan demokratlar da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu:

Dönemin DP Samsun Milletvekili  Naci Berkman’ın oğlu Sinan Berkman duruşmalar sırasında 18 yaşında olduğunu ifade ederek, “Mahkeme heyeti babamın bir konuşmasından bahsetti. Babam da ‘görevlerimi yaptım’ dedi ve oturdu. Ondan sonra babamın o konuşması okundu. Ben buranın 3 dakika alkıştan çınladığını duydum ve gurur duydum. Ben babasıyla adadan ayrılan tek insanım. Ben o gün babamla gemiyle beraber döndüm bu adadan. Yassıada mahkemelerinde tek yaşanan olaydır bu. 18 yaşındaydım, ve o gün babam bana gemide yemin ettirdi. Siyasete atılmayacaksın diye. Benim de siyasetle alakam olmadı, olmaz da. Bundan sonrası için Adnan Menderes’in adına sahip çıkılmasını istiyorum. Bunu Demokrat Parti başkanından rica etim. Artık o görev onlara düşer. Bu salona girmek çok kolay bir şey değil. O gün yaşadıklarımı gördüm tekrar hissettim. Babamı da kaybettim. Demokrat Parti milletvekillerinin çoğu öldü. Allah rahmet eylesin.”

Dönemin DP Gaziantep milletvekili Bahadır Dülger’in oğlu Yusuf Dülger de , babasının yaşadıklarını anlattı.

Anma etkinliğine katılan vatandaşlar da darbe ve idamlardan duyduğu öfkeyi dile getirdi.

dp lideri-gultekin-uysal-yassi-adadaydi-2

Hücreler gezildi..

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin yıl dönümünde ziyaretçi akınına uğrayan Yassı Adasında, Merhum Başbakan Adnan Menderes, bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’la beraber 15 kişiye idam cezasının verildiği salonu ve yattıkları hücreleri gezen ziyaretçiler duygulu anlar yaşadı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da tüm adayı dolaştı. Şehit Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının kaldıkları zindanları gezdi. Sanıkların yattıkları somya ve ranzaların paslanmış halini ve harabeye dönmüş adadaki bu binaları ve bakımsızlığı eleştirdi.

Adaya gelen ziyaretçiler yargılamanın gerçekleştiği spor salonuna karanfil bırakarak tarihi salonda fotoğraf çektirdi. Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının kaldığı hücreleri de gezen ziyaretçiler, bakımsızlıktan rahatsız oldu.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio