SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Çerkez sürgünü 150. yılında Kartal’da anıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Çerkez Büyük Sürgünü’nün 150. Yılı Anma etkinliği, İstanbul Kartal’da “Çerkez Sürgün Anıtı”nın bulunduğu alanda yapıldı.

Törende bir konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Yerel yönetim olarak ayrıştırmadan, ayrışmayı teşvik etmeden, kültürel zenginlikleri ortaya koyan, halkların birbirleriyle diyaloglarını sağlayan,  bir kentin, binalarla değil tarihi kültürel dokusuyla zenginleşeceğini bilen bir yerel yönetim mutlak şarttır” dedi.

 
Kartal, anlamlı bir anma törenine ev sahipliği yaptı. 150 yıl önce 1,5 milyon Çerkez’in Çarlık Rusyası’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na sürgün edilmesinin yıl dönümünde, yaşanan acıların hatırası için, Çerkezlerin torunları Tekel önünde bir araya geldi. Tekel sahilinde buluşan binlerce Çerkez, Adigey, Abhazya, Güney ve Kuzey Osetya ve Çeçenya bayraklarıyla Kartal Sahil Yolu’nda 2013 Haziran’ında heykeltraş Arslan Gualgoshe tarafından yapılan ‘Hayat Ağacı’ adlı sürgün anıta doğru yürüdüler. Anma yürüyüşüne CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç,  Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya, Karaçay Çerkez Cumhuriyeti’nden Muhammed Çerkez, Adigay Cumhuriyeti’nden Adem Boğuş, Kaberday Balkan Cumhuriyeti’nden Muhammed Halatse, Ürdün’den Muhammed Atıs, Çerkez Kadınları Tealümü Dernek Başkanı Prof. Dr. Gürsal Şudun, çeşitli Kafkas dernekleri yöneticileri ve Çerkezler katıldı.

 

Binlerce kişinin ‘Hayat Ağacı’ adlı anıtın bulunduğu alanda toplanmasıyla başlayan anma töreni dualar okunmasıyla devam etti. Anma töreninde ilk konuşmayı yapan Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya, Çarlık Rusyası’na karşı Çerkezlerin mücadele ettiklerini, sürgünde yaşamlarını kaybeden Çerkezlerin acısını paylamak için biraya geldiklerini belirtti. Aslankaya, “ Çerkez soykırım ve sürgününün, Rusya ve Türkiye başta olmak üzere tüm ülkelerde tanınmasını, uğradığımız tarihsel haksızlıkların telafi edilmesini talep etmek için toplandık. Bugün, kaybolmakta olan kimliğimizin, dinimizin, dilimizin korunması için buradayız” diye konuştu.

 

unnamed
“Ayrıştırmayan Yerel Yönetim Anlayışı Şarttır”

Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya’nın konuşmasının ardından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz kürsüye çıktı. Başkan Altınok Öz, kültürlerin kaynaşması gerektiğini ve ayrıştırmayan bir yerel yönetimin olması gerektiğine işaret ederek “Kılıç ve süngüyle yazılan bir tarih ve çekilen acılar. Yıllar süren mücadele sonucu kurulan devletin 20. yılında Sohum’da olmaktan ve onlarla aynı duyguları paylaşma onurunu yaşamaktan mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Kartal’da sizleri ağırlamaktan ve duygularınızı paylaşmaktan mutluyum. Bu kültürün Kartal’a tanıtımına olanak verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Bütün dünya kardeşliği temelinde kurulan devletlerin bile emperyalist emellerinden vazgeçmeyerek, kökü 19. Yüzyılın başlarına uzanan ve göçe zorlanan, insan olduğumuzu utandıran ve sonuçlarını kabullenemediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Yerel yönetim olarak ayrıştırmadan, ayrışmayı teşvik etmeden, kültürel zenginlikleri ortaya koyan, halkların birbirleriyle diyaloglarını sağlayan,  bir kentin, binalarla değil tarihi kültürel dokusuyla zenginleşeceğini bilen bir yerel yönetim mutlak şarttır. 19 Mayıs’ta Cebel’deydik. Aynı şekilde hak mücadelesinin şehitlerini andık. Demokrasi ve insan hakları mücadelesi öyküsünde birleştik. İnsan olmanın gereği olarak, silahsız, kılıçsız, süngüsüz, demokrasi anlayışı içerisinde herkesin kendi fikrini sergileyebileceği bir dünya özlemiyle tüm konuklara hoş geldiniz diyorum. Bu yolda ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

 
Anma törenine katılan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Faruk Tunay, acıların son nefese kadar unutulmayacağını belirterek tarihe ve kimliğe sahip çıkılarak nesillere aktarılmasının önemine değindi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da ruhlarında ve vicdanlarında asla köleliği kabul etmeyen Çerkez halklarının, köle olarak yaşamaktansa ölmeyi göze aldığını ifade etti. Milletvekili Özkoç, Çarlık Rusyası’nın, Çerkezleri hurda gemilere bindirerek ölüm yolculuğuna çıkardığını, binlerce Çerkez’in ölümüne neden olduğunu vurguladı.

Anma töreninin sonunda sürgün dönemini anlatan ağıtlar da seslendirilirken ölenlerin anısı için Tekel iskelesinden denize karanfiller ve yanan mumlar bırakıldı.

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]