YTÜ’nün en gözde mühendislikleri

Yayın: 07:41 - 04.07.2014
Güncelleme: 07:41 - 04.07.2014

Tarihten aldığı köklü mirası teknolojiyle birleştirerek geleceğe taşıyan asırlık Yıldız Teknik Üniversitesi, özellikle Biyomühendislik , Mekatronik , Kontrol ve Otomasyon mühendisliklerinde iddialı…

 
1911 de inşaat dairelerinin fen memuru ihtiyacını karşılamak üzere Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla kurulan ve çeşitli isim değişiklikleriyle birçok sanayi çalışanı ve akademisyen yetiştiren asırlık Yıldız Teknik Üniversitesi, iddialı mühendislik bölümleri ile yine revaçta. Akademik eğitimden sosyal ve kültürel faaliyetlere, idari hizmetlerden fiziki yapılanmaya kadar büyük atılım içinde olan ve özellikle Üniversite Sanayi işbirliği konusunda sıkça adından söz ettiren, kalite standardını İSO 9001 ile belgeleyerek Türkiye’nin ilk ve tek tam kapsamlı İSO 9001 Belgeli Üniversitesi olan Yıldız Teknik Üniversitesi, özellikle Mekatronik Mühendisliği , Biyomühendislik ve Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği branşlarında iddialı.

 
BİYOMÜHENDİSLİK
Yapılanma olarak Türkiye’nin en eski Biyomühendislik Fakültesi unvanını taşıyan YTÜ Biyomühendislik, günün gereklerine ve bölümün ihtiyaçlarına uygun yapılanma içinde çalışmalarına devam ediyor. Biyomühendislik Bölümünde özellikle hücre kültürü, doku mühendisliği, polimer ve biyomalzemeler üzerine araştırma gruplarıyla yoğun araştırmalar yapılmış olup ve son yıllarda da özellikle biyoteknolojik sera üzerine çalışmalar hız kazanmıştır. Öte yandan Türkiye’de diğer üniversitelerde kurulan Biyomühendislik bölümleri gelişimlerinde YTÜ Biyomühendislik fakültesini takip etmektedirler.

 
Son dönemdeki en revaçta mühendislik dallarından biri olan Biyomühendislik, insan yaşamına etki edecek noktalarda önemli teknolojileri kullanarak oluşabilecek problemlere çözüm üretmeyi amaçlamaktadır. Bu noktada Biyomühendislik alandan yetişen öğrenciler, insanların gündelik hayatını önemli derecede etkileyebilecek ve insanların yaşam kalitesini yükseltecek projeler gerçekleştirmektedirler.
YTÜ Biyomühendislik Bölümü’nde %30 ingilizce ve %100 ingilizce eğitim veren iki lisans programı bulunmaktadır. Mezunları tıp sektörü; kök hücre çalışmalarında, yapay doku çalışmalarında, ilaç endüstrisinde, gıda endüstrisinde, tarım alanında özel sektörde (kimya, ilaç, gıda gibi), adli tıp ve kamuda çeşitli meslek dallarında rahatlıkla iş bulabilirler.

 

 

KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ
Bugünün şartlarında en ilgi gören, en güncel mühendislik alanlarından biri olan Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği (KOM); Elektrik, elektronik mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlandığı biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan mühendislik dalıdır.
Günümüzde sanayileşme yönünde hızla ilerleyen ülkemizde, Kontrol ve Otomasyon Mühendisleri, gerek işletmelerin, gerekse fabrikaların ve tesislerin modern ve akıllı sistemler haline getirilmesinde önemli roller üstlenmektedirler. Bu nedenle, kontrol ve otomasyon mühendisliğine gerek dünyada ve gerekse ülkemizde hızla artan bir talep söz konusudur.

 
MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ
YTÜ Mekatronik Mühendisliği, Türkiye’nin en iyi laboratuvar imkanlarına sahip Mekatronik mühendisliklerinden biridir.
Mekatronik Mühendisliği, yeni bir mühendislik alanı olup, günümüz üretim, denetim ve her türlü otomasyon sistemlerinin içerdiği, makine, elektrik, elektronik ve bilgisayar mühendislik dallarının entegrasyonu ve bu kavramları aynı anda işleyebilecek mühendis altyapısı ihtiyacı ile ortaya çıkmıştır. Disiplinler arası bir dal olmasından dolayı, özellikle ülkemizde, artan üretim hızları ve küresel rekabet dolayısıyla, daha teknolojik makine yaklaşımları isteyen sanayicilerin tercih ettiği mühendisleri yetiştiren bir bölümdür.
Yurtdışında eğitim görmüş genç kadrosu, mekatronik teknolojilerin her alanında proje tecrübesi ve piyasa ile ortak çalışma alanları ve imkânları, yurtdışı programlar ve yurtiçi büyük firmalarda staj imkânı, geniş laboratuvar imkânları ile YTÜ Mekattonik Mühendisliği, Türkiye’nin önde gelen Mekatronik Mühendisliklerinden biridir.

Exit mobile version