Torba Yasaya Yönelik Başlattığımız Girişimler Kısmen Sonuç Verdi

Yayın: 08:58 - 08.07.2014
Güncelleme: 08:58 - 08.07.2014

Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden Torba yasada Türkiye Kamu-Sen etkisini ve farkını göstermeye devam ediyor.

İlk olarak MEMURLARIN İŞ GÜVENCESİNİN ORTADAN KALDIRMAYI ESAS ALAN 82. MADDENİN BÜYÜK ÖLÇÜDE DÜZELTİLMESİNİ SAĞLADIK.

Nitekim TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve memurun iş güvencesini yok edecek hükümler içeren yasa tasarısında geri adım atıldı. Türkiye Kamu-Sen’in ve Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların yoğun girişimleri neticesinde, bütün memurların iş güvencesini ortadan kaldırmayı esas alan; yargı kararlarının uygulanması zorunluluğunu 30 günden 2 yıla çıkaran ve söz konusu yargı kararını yerine getirmeyen, idareciye cezai soruşturma açılamayacağına hükmeden Torba Yasa tasarısındaki 82. maddenin kapsamı daraltıldı.

Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmaları esnasında verilen bir önerge ile daha önce bütün memurları kapsaması öngörülen madde; 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli (1) ve (2) sayılı Cetvellerde gösterilen unvanları taşıyan görevliler ile farklı atama usullerine tabi olsalar dahi daire başkanı ve üstü görevlere, sivil memurlar hariç kolluk teşkilatlarının kadrolarına; açıktan naklen veya vekâleten yapılan atamalar için geçerli olacak şekilde sınırlandırıldı.

Geçtiğimiz hafta içinde Kamu Personeli Danışma Kurulunda kabul edilen konuların hayata geçirilmesi için torba yasaya yeni maddeler eklenmesine yönelik olarak başlattığımız girişimler de kısmen sonuç verdi.

Türkiye Kamu-Sen heyetinin CHP ve MHP Grup Başkanvekilleriyle yaptıkları görüşmelerin ardından hazırladığımız kanun önergelerini iktidar partisi AKP de dâhil olmak üzere bütün partilere sunuldu.

Bu önergelerde, Araştırma Görevlisinden Profesörüne kadar bütün Akademisyenlerin maaşlarının ve ek ders ücretlerinin artırılması, 2005 yılından sonra göreve başlayanlara bir derece verilmesi, disiplin cezalarının affı, 4/C’li personelin ve Üniversite mezunu kamu işçilerinin memuriyet kadrosuna geçirilmesi, emeklilik ikramiyesinde 30 yıl sınırının kaldırılması, ek gösterge uygulamalarındaki adaletsizliklerin giderilmesi (fakülte, enstitü, yüksek okul sekreterleri, şube müdürü ve şefler başta olmak üzere bütün memurlarda adil ek gösterge uygulamasına geçilmesi), aday memurların görevlerine son verilmesiyle ilgili düzenlemelerin kaldırılması, KİT’lerde çalışan personelin genel ve katma bütçeli kurum ve kuruluşlara atamasının yapılabilmesi, , adalet çalışanlarına fazla mesai verilmesi, araştırmacı kadrosuna atanan personelin sorunlarının çözümü, Sümer holding personelinden işsizlik sigortası primi kesilmesine son verilmesi, nöbetçi memurluk uygulamasının kaldırılması, yardımcı hizmetler sınıfına da ek gösterge verilmesi, kadın istihdamının artırılmasına yönelik olarak kurumlarda kreş açma zorunluluğu getirilmesi veya kreş ödeneği verilmesi konuları yer almaktaydı.

Komisyona sunduğumuz önergelerden bazıları toplantılar sonucunda kabul edilerek tasarıya eklendi.

Tasarıya eklenen konular kısaca şu şekildedir;

ADAY MEMURLAR

Aday memurlar herhangi bir disiplin cezası alınca, memurluktan atılıyordu. 657’de yer alan bu düzenlemeyi, Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. Komisyonda, 657’deki bu madde için yeni önerge verildi. Yeni düzenlemeye göre, uyarma ve kınama cezası verilince aday memur, memurluktan atılmayacak.

ARAŞTIRMACILAR

4046 sayılı Kanunda yer alan hüküm gereğince, özelleştirilen kurumlardaki üst yöneticiler Araştırmacı olarak atanmaktadır. Bunların kariyerlerine uygun olarak, mühendis veya mimar gibi unvanlara atanabilmesi için yeni önerge verildi ve bu önerge kabul edildi.

Ayrıca yine 4046 sayılı Kanuna eklenen geçici madde uyarınca, bu düzenleme şuan çalışmakta olan araştırmacılar için de uygulanacaktır. Bunlardan 30 gün içinde başvuranlar, bu haktan yararlanacaktır.

İŞ YOĞUNLUĞU FAZLA MAHKEMELER

İş yoğunluğu fazla olan mahkemelerdeki memur ve sözleşmeli personele ayda 50 saati geçmemek üzere fazla mesai ücreti verilecektir. Her bir personel için verilebilecek yıllık mesai ücreti yılda 300 saati aşamayacaktır. Bütçe Kanununda belirtilen fazla çalışma ücretinin 3 katı ödeme yapılacaktır.

SÜMER HOLDİNG PERSONELİ İÇİN YAPILAN DÜZENLEME

Sümer Holding’te çalışan sözleşmeli personelin aylık ödemelerinden işsizlik sigortası primi kesiliyordu. Yapılan düzenleme ile bu konuda düzenlemeye gidilmiştir.

NÖBETÇİ MEMURLUK

1966 yılında yürürlüğe konulan ve Nöbetçi memurluğu düzenleyen 711 sayılı Kanun yürürlükten kaldırıldı.

TBMM’YE SUNDUĞUMUZ KANUN ÖNERGELER:
AKADEMİSYENLERİN ÜCRETLERİNİN ARTIRILMASI

AKADEMİSYENLERİN EK DERS ÜCRETLERİNİN ARTIRILMASI
4-C’Lİ PERSONELE KADRO VERİLMESİ

4-B’Lİ PERSONELİN KADROYA GEÇİRİLMESİ

2005 YILINDAN SONRA GÖREVE BAŞLAYANLARA 1 DERECE VERİLMESİ

ADAY MEMURLARIN İŞTEN ÇIKARILMASININ ZORLAŞTIRILMASI

DİSİPLİN CEZALARININ AFFI
EMEKLİ İKRAMİYESİNDE 30 YIL SINIRININ KALDIRILMASI

ÜNİVERSİTE MEZUNU KAMU İŞÇİLERİNE MEMURİYET KADROSU VERİLMESİ

YARDIMCI HİZMETLER SINIFINA EK GÖSTERGE VE EK GÖSTERGELERİN ARTIRILMASI

YILLIK İZİNLERİN İŞ GÜNÜ ESASINA GÖRE BELİRLENMESİ

ADALET ÇALIŞANLARINA FAZLA MESAİ VERİLMESİ

AFAD ÇALIŞANLARININ ÖZEL HİZMET TAZMİNATLARININ ARTIRILMASI

ÖĞRETMENLERİN EK DERS ÜCRETLERİNİN ARTIRILMASI

İZİN SÜRELERİNİN ARTTIRILMASI

KADROYA GEÇİRİLEN SÖZLEŞMELİ PERSONELİN 5 YIL NAKİL YASAĞINA İSTİSNA GETİRİLMESİ

KİT PERSONELİNİN MEMUR KADROLARINA ATANABİLMELERİ

KREŞ ÖDENEĞİ VERİLMESİ

NÖBETÇİ MEMURLUĞUNUN KALDIRILMASI

ÖZEL SEKTÖRDE GEÇEN SÜRELERİN TAMAMININ KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINA SAYILMASI

ÖZELLEŞTİRME MAĞDURU GENEL MÜDÜR, GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI ve MÜDÜRLERİN MAĞDURİYETİNİN GİDERİLMESİ

RADYOAKTİF IŞINLARA MARUZ KALAN PERSONELİN İZİNLERİNİN ARTTIRILMASI

REFAKAT İZNİNİN SAĞLIK İZNİ SAYILMASI

TAPU ÇALIŞANLARININ SORUMLULUKLARININ YENİDEN BELİRLENMESİ

M. Hanifi Bostan
Exit mobile version