SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Memurların Emeklilikteki Ek Gösterge Sorunu TBMM Gündeminde

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Kamu-Sen’in kamu görevlilerinin haklarının geliştirilmesi için yürüttüğü mücadele her boyutuyla kamuoyu nezdinde karşılık bulmaya devam ediyor. Özellikle Konfederasyonumuzun toplu sözleşme süreçlerinde ve kamu görevlilerini ilgilendiren kanun çalışmalarında, sorunların çözümü noktasında sunduğu öneriler milletvekilleri tarafından da dikkate alınarak Meclis çalışmalarında kaynak haline geliyor.

Son olarak 2012 ve 2013 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde dile getirdiğimiz ve 2013 yılı Temmuz ayında yasalaşan 6495 sayılı Torba Kanun çalışmalarına önerge olarak sunduğumuz, memur emeklilerine bağlanacak maaşların belirlenmesinde memurların ek gösterge rakamlarına göre tespit edilen özel hizmet tazminatı oranlarının artırılması teklifimiz, Artvin milletvekili Sayın Uğur Bayraktutan tarafından yeniden düzenlenerek kanun teklifi haline getirildi.

 

Bu aşamada AKP milletvekillerinin ve Hükümetin memur emeklilerinin sorunlarına nasıl yaklaşacağı ise sorunun çözümü için asıl belirleyici etken olacak. Bu teklif bir bakıma iktidarın sorunları çözme konusundaki samimiyetinin test edilmesi için de bir gösterge niteliği taşıyor. Bilindiği gibi komisyonlarda iktidar partisi üyelerinin ağırlıklı olması nedeniyle, AKP milletvekilleri istemedikleri kanun önergelerini reddederek gündemden düşürebiliyorlar.

Sayın Bayraktutan’ın teklifinde ek göstergesi 2200 ile 3600 arasında olan kamu görevlisi emeklilerine bağlanacak tazminat oranının %70’den %110’a; ek göstergesi 2200’ün altında olan ya da ek göstergeden yararlanamayan diğer personelin %40 olan tazminat oranının ise %90’a yükseltilmesi öngörülüyor.

 

Teklifin yasalaşması halinde ek göstergesi 2200 ile 3600 arasında olan memur emeklilerinin emekli maaşlarına yaklaşık 292,6 TL; daha düşük ek göstergesi olanlarla ek göstergesi olmayanların maaşlarına 365,7 TL artış yansıması söz konusu olacak. Konfederasyonumuzun öngördüğü değişiklik daha geniş çerçeveli olsa da, memur emeklilerinin maaşlarının insan onuruna yaraşır bir seviyeye getirilmesi için, 5434 sayılı Emekli sandığı Kanununun değişik ek 70inci maddesinin (b) bendindeki ek gösterge rakamlarına karşılık gelen oranların yükseltilmesi önerimizin de Meclis gündeminde tartışmaya açılmış olması son derece önemli bir gelişmedir.

 

Hatırlanacağı üzere hali hazırda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan torba kanun tasarısı için de onlarca kanun teklifi hazırlayarak milletvekillerine sunmuş ve bu tekliflerin bir kısmının önerge olarak tasarıya eklenmesine öncülük etmiştik.

Görüldüğü gibi Türkiye Kamu-Sen, memurlarımızın ve emeklilerimizin haklarının korunup ilerletilmesi noktasında tam bir çözüm odağı işlevi görmektedir. Sorunların tespitinin ve dile getirilmesinin yanı sıra çözümünün de nasıl sağlanacağına yönelik olarak yürüttüğümüz teknik çalışmalar, bugün TBMM gündeminde önemli bir yer teşkil etmektedir.

Sivil toplum olgusuna eyyamcı yaklaşımları dışlayarak geliştirdiğimiz bilimsel sendikacılık sonucunda kamu görevlilerinin birçok sorununun çözümünde odak noktası olmanın gururunu yaşarken, Artvin milletvekili sayın Uğur Bayraktutan’a ve hazırladığımız kanun önergelerini teklif haline getirerek Meclis’e sunan tüm milletvekillerine, kamu görevlilerinin sorunları ve çözümü için gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz.

İlgili Haberler

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]