SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Eğitimde Doğru Model Ne Olmalı?

Yayınlanma:
ABONE OL

Çocuğunuz için okul araştırmalarına mı başladınız? Okul tanıtım günlerine katıldınız ve aklınız mı karıştı? Peki siz hangi eğitim modelini aradığınızı biliyor musunuz? Çocuğunuz için en doğru sistem hangisi, biliyor musunuz?

 

21.yüzyılda eğitimin hedefleri nelerdir? Bu hedefler ışığında şekillenen en doğru ve yararlı yaklaşım nedir ve nasıl yürütülmelidir konusunda biraz kafa yoran, çocuklarının ve hepimizin geleceği için doğru seçimler yaparak geleceğimizi en ideal şekilde şekillendirmek için çaba sarf eden tüm anne babalar ve bu ideali gerçekleştirmek için özveriyle çalışan tüm eğitimciler için günümüz eğitim felsefesinin Progressivist Yaklaşım (İlerlemecilik) olduğu olgusu ortaya çıkıyor.

 

 

İlerlemeci anlayış, pragmatik felsefenin eğitime uygulanışıdır. Bu felsefe, eğitimin sürekli bir gelişim içinde olduğu tezini savunur. Bu gelişime ve ihtiyaçlara göre de paradigmalar çerçevesinde eğitimciler yeni yöntemler hazırlamalıdırlar. Geçmişteki yaşantıların gelecekteki davranışların daha doğru, daha iyi ve güzele yönlendirilmesine yardımcı olabilmesi eğitimin temel işlevidir.

 

 

İlerlemeci Anlayışın Temel İlkeleri

1) Eğitim aktif ve çocuğun ilgilerine göre olmalıdır:

Bu anlayışa göre çocuk bir bütündür. Çocuğun tüm özellikleri, yaşantıları ve becerileri bütün olarak değerlendirilir. Eğitim sistemi de çocuğu merkeze alan bir mantıkta olmalıdır. Eğitim programı çocukların ilgi, kapasite ve özelliklerine uygun şekilde planlanır.

 

2) Öğretimde problem çözme yöntemi esas alınmalıdır:

İlerlemeci anlayışta, bilgi etkileşim içinde aktif olarak kazandırılır. Bilgiyi alırken de öğrencilerin ilgilerine göre yöntemler belirlenir. Bilginin aktarımı ve kalıcı olmasında da problem çözme yöntemi kullanılır. Problem çözmek için de öğrenciler eski bilgilerini kritik düşünme becerileri ile geliştirirler.

 

3) Okul, yaşama hazırlık değil yaşamın kendisi olmalıdır:

Okulun öğrencileri hayata hazırladığı söyleminin aksine ilerlemeci anlayış, okulun temel işlevlerinden birinin öğrencileri hayata hazırlamak değil hayatı tamamen okulun içine taşımaktır. Bunun için de hayatta karşılaşılacak durumlara okullarda yer verilir.

 

4)Öğretmenin görevi yönetmek değil, rehberlik etmek olmalıdır.

Geleneksel anlayıştaki öğretmeni tek otorite olarak gören bakış açısı ilerlemeci anlayışta yerini öğretmenin rehberliğine bırakır. Öğretmen, kendi bilgi ve birikimini öğrencinin faydasına açmakla beraber öğrenciler kendi ihtiyaçları ve ilgileri doğrultusunda öğretmenden faydalanabilir ve yardım isteyebilir. Merkezde yer alan öğrenci olur.

 

5) Okul, öğrencileri yarıştırmaktan çok işbirliğine yöneltmelidir:

Doğası gereği sosyal bir varlık olan insan, ilerlemeci anlayışa göre işbirliği yaparak öğretime katıldığında daha mutlu ve daha başarılı olacaktır. Yarışmacı bir sistem ise bunu sunmaktan uzaktır. Uygar bir yaşamın gereği de grup yaşantılarının eğitime içkin hale getirilmelidir.

 

6)Demokratik eğitim ortamı oluşturulmalıdır:

Eğitimin ortamının demokratik olması, ilerlemeyi sağlayacağı için ilerlemeci anlayış demokratik eğitim ortamını destekler. Gelişmek için eğitimde bu demokratik ortam desteklenir ve öğrencilerin fikirlerini serbestçe dile getirmelerine, kendilerine yönetmelerine, faaliyetlerini arkadaşlarıyla birlikte planlamasına izin verilir.

 

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Mayıs 2024
Palandöken: “Yeni bir yapılandırma kanununa ihtiyaç var”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade etti. Kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyondaki artış sadece dar gelirlileri değil esnafı da büyük […]

Basında Kartal
18 Mayıs 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 19 Mayıs Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Gökhan Yüksel, mesajında şu ifadeleri kullandı; “Değerli komşularım, sevgili gençler; İLGİLİ HABER Kartal’da “Atıklar Potaya” temalı sıfır atık etkinliğinde ilk atışlar Ünlü Basketbolcu Shane Larkin’den Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 16 Mayıs 1919’da Bandırma […]

Genel
17 Mayıs 2024
Af mı çıktı? Cumhurbaşkanı kimleri affetti?

Son dakika haberi. Cumhurbaşkanı Erdoğan gece yarısı af kararı verdi? Peki af mı çıktı? Cumhurbaşkanı kimleri affetti? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 kişi, sağlık sorunları nedeniyle affedildi. İşte detaylar… Türkiye’de uzun süredir gündemde olan 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 kişi, […]

Genel
17 Mayıs 2024
Sıcaklıklar düşüyor! Hafta sonu planı yapanlar dikkat, yağış geliyor

Son dakika haberi… Meteoroloji açıkladı, hava sıcaklıkları düşüyor, sağanak yağışlar geri dönüyor. Türkiye’de adeta kış yeni başlıyor. İşte meteoroloji yeni hava durumu tahminleri… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu için yeni hava durumu tahminlerini açıkladı. Mayıs ayının ortası gelmesine rağmen beklenen bahar havası yine yok. Son birkaç gündür mevsim normallerine çıkan sıcaklıklar yeniden düşüyor. Meteoroloji, hafta […]