SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Maltepe’den bir “İbrahim Öğretmen” geçti

Yayınlanma:
ABONE OL

Köy Enstitüsü’nün ilk mezunlarından İbrahim öğretmen sonsuzluğa uğurlandı
Maltepe, Köy Enstitüsü’nün ilk mezunlarından, 48 yıllık eğitim hayatında binlerce öğrenci yetiştirip memleketin kalkınmasına hizmet eden bir Cumhuriyet sevdalısını, Maltepelilerin İbrahim babası, eğitimci İbrahim Algan’ı geçtiğimiz günlerde son yolculuğuna uğurladı.

 
Adana’nın Bahçe ilçesi Haruniye nahiyesinde 1926 yılında dünyaya gelen İbrahim Algan, Köy Enstitüleri’nin 1944 yılındaki ilk mezunları arasında yer alıyor. Algan’ın eğitim hayatına devam etmesini sağlayan ise dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel… Yücel, Adana Düziçi Köy Enstitüsü’nün okul yapımı ve açılışı için buraya geldiğinde Algan’ın tuhafiye dükkanı sahibi olan babasına uğruyor ve burada İbrahim Algan’ı görünce, “Neden okula gitmiyorsun?” diye sorduğunda Algan, “Yaşımdan dolayı gidemedim” cevabı veriyor ve bunun üzerine nüfus kaydındaki yaşı büyütülerek, eğitimine devam etmesi sağlanıyor. Bakan Yücel, İbrahim Algan’ı Köy Enstitüsü’ne kendi elleriyle götürüp kaydını yaptırıyor.

 
unnamed (1)
CADDEYE İSMİ VERİLDİ
Türk edebiyatının ünlü isimleri Fakir Baykurt ve Yaşar Kemal’de Adana Düziçi Köy Enstitüsü’nün öğrencileri arasında yer alıyor. İbrahim Algan’ın yolu burada bu iki değerli isimle çakışıyor ve uzun yıllar sürecek dostluklarının temeli atılmış oluyor. Fakir Baykurt ve Yaşar Kemal, İbrahim öğretmene “Komünist İbrahim” diye hitap ederlermiş. Siyasetle, yaşadığı toplumun meseleleriyle yakından ilgilenen, duyarsız kalamayan Algan, komünist yaftasını yemiş, siyasi görüşü ve duruşu nedeniyle hakkında soruşturmalar açılmış ancak zorluklara, baskılara boyun eğmeyip, yoluna devam etmiş. 1945 yılında Haruniye Merkez İlköğretim okulunda öğretmen olarak göreve başlayan Algan, 1958 yılında kurucu müdür olarak atandığı Adana Ceyhan’daki Mustafa Beyli Yatılı Bölge Okulu’nda tam 22 yıl görev yapıyor. Burada o kadar seviliyor ki, Ceyhan’ın caddelerinden birine ismi veriliyor.

 
ÇOCUKLARIN “İBRAHİM DEDESİ”
1972 yılında İstanbul Maltepe Küçükyalı Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü’ne tayini çıkan İbrahim öğretmen, tam 20 yıl burada görev yapar. Sonraki yıllarda da çocukların “İbrahim dedesi” olarak, Küçükyalı Çocuk Yuvası Koruma Derneği Müdürlüğü’nde çalışmaya devam eder. İbrahim Algan’ın eşi Muhterem Algan da öğretmendi. Kızları Ayşin Algan, 88 yaşında hayata gözlerini yuman babasının en büyük aşkının mesleği ve eşi olduğunu belirterek, şunları söylüyor:
“Babam ailesini, çocuklarını, torununu çok severdi. 3 kardeştik bizleri çok severdi ama biz yetiştirme yurdundaki öğrencileri kıskanırdık. Onları çok ayrı severdi. Anne ve babam, Varto depreminden sağ çıkan 48 çocuk yurda getirilince bitlenmiş halde olan çocukları, gece yarısı kendi elleriyle yıkayıp bitlerini ayıklayıp, eğitime hazırlardı.”

 

 
KÖYLÜYE TOPRAĞI TANITTI
Ayşin Algan, “Babam çocukla çocuk, büyükle büyük olabilen mütevazı bir insandı. Yaptığı iyilikler, emek verdiği insanlara emeğinin karşılığı bir şekilde karşısına çıktı. Bu kimi zaman yetiştirdiği bir öğrencisinin doktoru olarak karşısına çıkmasıyla yaşandı, kimi zaman bir başka öğrencisinin hemşire olarak ona hasta yatağında el uzatmasıyla… Babam, köy enstitülerinde zorluklara karşı dayanışma içinde hareket ettiklerini anlatırdı. Okul dersliklerindeki sıraları, masaları kendileri yapıyordu. Sıfırdan bir okulu alıp inşasını yapardı. Okul inşasından, tarlaya hangi alanda ne eksik varsa hepsinde çalışıyorduk derdi. Zor şartlarda çalıştık ama hiç kimsenin önünde eğilmedik. Köylü toprağı sürüyordu ama tanımıyordu. Biz köylüye toprağı tanıttık diyordu” sözleriyle anlatıyor babasını.

 

 
KILIÇ: “CUMHURİYET SEVDALISIYDI”
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, Cumhuriyet sevdalısı İbrahim Algan’la defalarca bir araya geldiklerini söyleyerek, “Çoğu kez gerçekleştirdiğimiz sohbetlerde geçmişi yad ediyorduk. İbrahim öğretmenimiz, ‘Zor şartlarda çalıştık ama hiç kimsenin önünde eğilmedik’ sözleriyle, mücadeleci kimliğini ortaya koyan Cumhuriyet sevdalısı bir değerimizdi” diyor.

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]