SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Reis Gıda’dan stokçulara uyarı

Yayınlanma:
ABONE OL

Kuru gıda fiyatları, inişe geçti.
Reis Gıda’dan, stokçulara uyarı: “Dünyada, pirinç ve buğday üretiminde geçen yıla oranla üretim artışı var. Kimse fiyat artışı beklentisi içinde olup, stok yapmasın”

Mehmet Reis,
“Pirinç ve fasulyede, fiyat düşüşü %30’u geçecek”

Bu yıl ülkemizde yoğun olarak gündeme gelen kuraklık, kuru gıdayı abartıldığı kadar etkilemedi. İç tüketime yetecek kadar, üretim yapıldı. Fasulye ve pirinç hasadı yapılmaya başladı ve fiyat düşüşünün %30’ları geçeceği öngörülüyor.
Fasulye ve pirinçte fiyatların düştüğünü ifade eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl, fasulye üretim bölgelerinde 6 TL’ye kadar çıkan dermason fasulyenin fiyatı, bu yıl yeni mahsulün alınmasıyla, %30’un üzerindeki düşüş ile 4 TL civarına geriledi. Pirinç fiyatlarına baktığımızda; geçtiğimiz yıl çeltik fabrikalarındaki toptan satış fiyatı 5 TL’ye kadar yükselen baldo pirinç, yeni mahsulün piyasaya gelmesiyle birlikte %20’ye yakın düşüşle 4 TL oldu. Yine, geçtiğimiz yıl çeltik fabrikalarındaki toptan satış fiyatı 3,800 TL olan Osmancık pirinci, %20’nin üzerinde düşerek 3 TL’nin altına indi” dedi.

Kuru Fasulyedeki gümrük vergisinin geri dönmesi, fiyatları arttırmayacak

Kuru fasulyedeki aşırı fiyat artışından dolayı, 21 Ocak 2014 tarihinde gümrük vergisi sıfırlanmıştı. Bakanlar Kurulu’nun 1 Eylül 2014 tarihinde aldığı kararın ardından, yeni mahsulün çıkmasıyla birlikte kuru fasulye ithalatında %19.3 gümrük vergisi uygulaması başladı.
Kuru fasulye ithalatında gümrük vergisinin geri dönmesinin, fiyat artışına neden olmayacağına işaret eden Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:
“Fasulye üretimi yapan bölgelerden aldığımız bilgilere göre, bir önceki yıla göre daha fazla ekim yapıldığı ve iç tüketimi fazlasıyla karşılayacak ürün toplanılması beklenmektedir. Dolayısıyla halkımız, daha ucuza fasulye tüketecektir. Kuru fasulye ithalatında gümrük vergisi uygulaması, fiyat artışına neden olmaz” diye konuştu.

Buğdayda, abartıldığı gibi kayıp yok

Türk halkının kişi başı en çok tükettiği buğdayda, abartıldığı gibi bir üretim kaybının olmadığına dikkat çeken Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kuraklık nedeniyle buğdayda, abartıldığı kadar bir ürün kaybı yok. Bazı bölgelerde üretim kaybı yaşandı doğrudur, ama bazı bölgelerde de üretim artışı olmuştur. Ülkemizde, son 10 yılın buğday üretimi ortalaması, 19 ile 20 milyon ton civarındadır. Bu sene de, 18 milyon tonun üzerinde buğday üretimi gerçekleşmesi beklenmektedir. Devir stoklarıyla birlikte, iç tüketimi karşılayacak miktardadır. Bu arada Türkiye, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bir miktar kaliteli buğday ithalatı yapabilir” şeklinde konuştu.

Buğday ve pirinç stoğu yapmayın

Uluslar arası Hububat Konseyi’nin 29 Ağustos 2014 tarihli son raporuna da değinen Mehmet Reis, şunları belirtti:
“Uluslar arası Hububat Konseyi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre; dünyada bu yıl, geçtiğimiz yıla oranla buğday ve pirinçte üretim artışı var. Rapora göre dünyada, yaklaşık 713 milyon tonun üzerinde buğday ve 476 milyon tonun üzerinde pirinç üretimi beklentisinin olduğu belirtiliyor. Özetle, hem dünyada hem ülkemizde, pirinç ve buğday üretiminin, tüketimi karşılayacak düzeyde olması beklenmektedir. Ülkemizde yatırım aracı olarak fiyat artışı beklentisi içinde olan bazı spekülatörler, boşuna heveslenmesin” diyerek sözlerini tamamladı.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]