Marmara denizi hayalet ağlardan temizleniyor

Yayın: 07:56 - 15.09.2014
Güncelleme: 07:56 - 15.09.2014

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanlığı tarafından başlatılan “Denizlerdeki Terkedilmiş Ağların Temizlenmesi Projesi”nde önemli mesafeler alındı.

 

 

 

İlk etapta pilot il olarak seçilen İstanbul, Muğla, Adana ve Hatay illerinde uygulamaya konulan projenin İstanbul ayağı hızla devam ediyor. Öncelikle balıkçı kooperatifleri, dernekleri ve bizzat balıkçılardan alınan veriler sonucu, “hayalet ağların” bulunduğu bölgelerin yoğunluk haritaları çıkarıldı. Adalar, Tuzla, Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar, Büyükçekmece, Kumburgaz ve Silivri ilçeleri olmak üzere; Marmara Denizi 6 bölgeye ayrılarak terkedilmiş ağ taraması yapıldı.

 

 

Bakanlığın Marmara Bölgesi’nde İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda; şu ana kadar toplam 58 Bölgede terkedilmiş ağ olduğu tespit edildi. Profesyonel sualtı ekipmanları ve dalgıçlarla yapılan taramalarda; 118 adet ve toplamda 21 bin m2’lik gelişi güzel terkedilmiş ağ çıkarıldı.

 

 

Çıkarılan ağların % 80’ lik kısmını çevirme ağları oluştururken, % 18’lik kısmını uzatma ağları, %2’lik kısmını da sürütme ağları oluşturuyor. Su ürünleri avcılığı sırasında kaybedilen ya da kopan ağların denizde ve iç sularda avlanmaya devam etmesi, “hayalet ağ” olarak tanımlanıyor. Balıkçıların çeşitli sebeplerle su altında bıraktıkları ağlar, pasif olarak avlanmaya devam ederek ve deniz canlılarının dipteki yaşam alanlarını örterek hem ekolojiye hem de ülke ekonomisine ciddi boyutlarda zarar veriyor.

 

 

Exit mobile version