Tuzlalı Hanımlar Hem Meslek Öğrenip Hem Para Kazanıyor
Tuzla Belediyesi ve AB(Avrupa Birliği)’nin ortak projesi olan “Tuzla İpek Halı Dokuma ve Tasarım Merkezi” sayesinde Tuzlalı hanımlar meslek sahibi oluyor. “Aktif İstihdam Planı” kapsamında yürütülen projeyle, ilçede yaşayan ev hanımlarının hem meslek sahibi olmaları, hem de maddi gelir elde etmeleri amaçlanıyor. AB’nin desteği bittiğinde ise, Tuzla Belediyesi İpek Halı Dokuma Atölyesi kurarak projenin kalıcı olmasını sağlayacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İdris Güllüce Kültür Merkezi’nin arka bölümünde bulunan kurs merkezi, Tuzlalı hanımların akınına uğruyor. Çalışanlara günlük 8 Avro’nun verildiği Merkeze hobi için gelen de var, meslek edinip ev giderlerine katkıda bulunmak isteyenler de. Projede çalışmak isteyen kursiyerler, sadece Tuzla sınırları içinde oturan hanımlar arasından mülakat yöntemiyle belirleniyor. Aslında kurslar, 15-49 yaş grubuna yönelik olmasına rağmen, en çok başvuru, 30-35 yaş grubu hanımlardan geliyor. Mayıs-Temmuz tarihlerini kapsayan ilk dönem kursları için 200 kişi müracaatta bulundu. Bu kursiyerlerden 54’ü eğitime alınarak, aralarından 20 kişinin ‘usta’ olması sağlandı. Ekim-Aralık 2009 tarihleri arasındaki ikinci dönem kurslarına ise, 230 hanım müracaat etti. Bunlar arasından ise, 66’ı kursiyer olarak seçildi. Halen bu 66 kursiyer, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce belirlenen 4 eğitmen tarafından eğitiliyor. Proje gereği şu anda dokunan halıların satışı yok. Ancak sergilenmesi serbest.
AB programı bittikten sonra projeyi Tuzla Belediyesi sürdürecek. Tuzla Belediyesi, yetenekli kursiyerlerin mesleklerini devam ettireceği bir İpek Halı Dokula Atölyesi kurarak projeyi kalıcı hale getirecek. Böylece Tuzlalı hanımların sürekli iş ve gelir sahibi olması sağlanacak. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, yerel yönetimlerin rutin hizmetlerin yanı sıra, bölgesel istihdamı artıracak projeler de geliştirmeleri gerektiğini vurgulayarak “Yerel kalkınmayı sağlayacak başlıca projelerden biri de ev hanımlarını üretime dahil etmektir. Biz Tuzla Belediyesi olarak, Tuzlalı hanımları mümkün olduğu kadar üretime dahil edecek kültürel projelere ağırlık vereceğiz” diye konuştu.
Proje asistanı İlkay Sağlam, “Aktif İstihdam Planı”nın Avrupa Birliği’nin her yıl kadın ve gençlerin istihdamlarına yönelik, hibe vermek amacıyla açtığı başlıklardan birisi olduğunu vurgulayarak “Biz bu fona iş, meslek sahibi olmak isteyen hanımlara ipek halı dokuma kursu vermek için başvurduk. Çünkü ipek, pahalı bir malzeme olduğu için finans desteğine ihtiyacımız vardı. Projemiz geçen yıl onaylandı ve bu yıl uygulamaya konuldu. AB’den 203 bin Euro kaynak sağladık. 20 bin Euro’da Tuzla Belediyesi maddi destek verdi.” Dedi.
Kursiyerleri el yatkınlığı, ipek kesimi ve ilmiklerin atılması gibi kriterlere göre eğittiklerini belirten proje asistanı İlkay Sağlam, 50 günü kapsayan ikinci dönem kursların haftanın beş iş günü, 09.00-17.00 saatleri arasında sürdüğünü söyledi. Sağlam, “Kurs süresini de göz önüne alarak, dokunacak halı boyutlarını pano boyutlarında belirledik. Çünkü kursiyerlerin başladıkları halıları tamamlamalarını gerekiyor. Hereke’nin geleneksel motiflerini dokuyoruz. Kursiyerlerimize günlük 8 Avro (yaklaşık 20 TL) ücret ödüyoruz. Bu 50 günlük kurs süresince 400 Euro (yaklaşık 800 TL) yapıyor. Tuzlalı hanımlar kurslarımıza sadece bir hobi olsun diye değil, gerçekten ihtiyaç sahibi oldukları için geliyorlar.” Diye konuştu.
İlgili Haberler
Başkan Köymen, yerel gazetecilerle buluştu
Yapı Müteahhitlerinin sınıflandırma şartları güncellendi
Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Acil Düzenleme Şart
Akgün İnşaat, depremzedeleri sıcak yuvasına kavuşturdu
Kartal Belediyesi 3D Printer Atölyesi ile teknoloji meraklılarını buluşturdu
YAVUZ, “BUYURUN, YAPIN EYLEMİNİZİ!