Okullar İlaçlanmaya Devam Ediyor

Yayın: 08:42 - 16.11.2009
Güncelleme: 08:42 - 16.11.2009

Domuz gribi, yeni bir sektör yarattı. Dezenfekte başı 500 lira.

Hastalanan çocuklar, doktora gitmeli.

 

Domuz gribinin, her gün bir can alması yeni bir sektör oluşturdu. “Okulunuzu ilaçlarız”

Hemen her gün değişik bir kişi ve kurumdan birkaç telefon alan okullar, çözümü pompada buldu.

 

Velilerin, “Ne yapıyorsunuz?”, ilaç firmalarının “Okulunuzu ilaçlayalım” telefonlarına yetişemeyen okul müdürleri, haftalık 500 lira ilaç masrafı karşısında ne yapacağını şaşırdı.

TV ve gazetelerdeki salgın hastalık, ölüm haberleri ve aşı tartışmaları okul müdür ve öğretmenleri ile velileri telaşa düşürdü. Okul müdürü; “Her hafta 500 lirayı nereden bulurum?” Veliler; “Acaba okul ilaçlanıyor mu, benim çocuğa ne olur?” sorunusun cevabını aramak zorunda kaldılar.

 

Okullar, tepeden tırnağa her hafta sonu ilaçlanıyor.

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığının açıklamalarını takip eden okul yöneticileri, hastalıktan korunmak için okulları ilaçlaya başladılar.

2 bin öğrencin bulunduğu okullarda hemen her sınıfta bir hasta çocuğunun bulunmasından korkan okul yöneticileri, hastalığın yayılmaması için okulu tepeden tırnağa ilaçlıyor. Her hafta yapılan ilaçlamada; wc’ler, koridorlar, merdivenler ve sınıflar tek tek ilaçlanıyor. Firmalar, okullardan 300’den başlayan fiyatlar istiyor. 700 liraya kadar çıkan ücreti ödemekte zorlanan okullar, çözümü pompada buldu..

 

Bazı okullar özel firmalarla anlaşırken, bazı okullar pompa aldı.

Pompa alanlardan biri de Pendik Orhan Sinan Hamzaoğlu İlköğretim Okulu.

55 bin liraya aldıkları pompaya dezenfekte ilacı koyan Orhan Sinanlılar, her hafta okulu tepeden tırnağa dezenfekte ediyor. Aldıkları pompayı sırtına takan görevli her hafta Cumartesi, Pazar günü wc, merdiven, sınıf ve koridorları dezenfekte ediyor.

Hastalığın kış boyunca yaygın olacağının düşünen Orhan Sinan Hamzaoğlu gibi bazı okullar, en iyi ve en ekonomik çözümü okulun kendi kendisini ilaçlaması olarak görüyor.

 

Dezenfekte ye gelen özel firmaların 300 liradan 700 liraya kadar para istediğini belirten Okul Aile Birlikleri,  “Elimizde para yok. Biz her hafta 500 lira ödeyemeyiz. Aileler çocuklarına; jel, ıslak mendil ve kolonya alıyor ama bizim her hafta 500 lira ödeyecek gücümüz yok. Devletin bize verdiği para da yok. Bakanlık da kendi imkânlarınızla yapın diyor. Bizde çözümü pompa almakta bulduk.” diyorlar.

 

Hastalığın yayılmasında hasta çocukların okula gelmesinin etkili olduğunu söyleyen öğretmenler, “Hasta çocuk okula gelerek, hem arkadaşlarını hasta ediyor hem de kendisi iyileşemiyor. Veliler, niçin hasta çocuğu okula gönderiyor anlamıyoruz.” diyorlar.  

 

M. Nazım Telli

Exit mobile version