Nazım Hİkmet ve Kartallı Kazım

Yayın: 16:26 - 15.01.2015
Güncelleme: 16:26 - 15.01.2015

15 Ocak 1902’de doğan ve Mavi Gözlü Dev olarak bilinen ve bugün 113.doğumgünü olan Nazım Hikmet’i anarken Kuvay-ı Milliye Destanı’nda Kartallı Kazım’a yer vermesini sizlere sunuyoruz.

 

 

 

Nazım Hikmet Kartallı Kazım’ı şöyle anlatmıştı:
“Dövüştü pir aşkına,
Yaralandı birkaç kere
Ve saire
Ve kavga bittiği zaman
Ne çiftlik sahibi oldu,ne apartman.
Kavgadan önce Kartal’da bahçıvandı,
Kavgadan sonra Kartal’da bahçıvan.”

 

 

Kartallı Kazım’ın Nazım Hikmet ile Tanışması:

Dört yıl dört ay İmralı cezaevinde yatmış olan Kartallı Kazım,burada Nazım Himet ile tanışmıştır. Nazım Hikmet’in kaleme aldığı şiirin altıncı bab’ında Kartallı Kazım’a yer vermiştir.Kartallı Kazım’ı bizlerce tanınmasını sağlayan hiç kuşkusuz ki büyük şair Nazım Himet’tir. 1941 yılında Bursa cezaeevinde bu ikili tanışır ve Nazım, Kuvay-ı Milliye Destanı’nda Kartallı Kazım’a yer vermesinin yanında, kendisine hediye edillen kırmızı bir gömleği Kartallı Kazım’a, “Köylücüğüm gel bu gömleği sana giydireyim” dedikten sonra Kartallı Kazım’ın potresini çizmiştir. Bu potre halen Kartallı Kazım’ın çocuklarında muhafaza edilmektedir.
Kartallı Kazım Kimdir?
Hacı Mısırlı Seyyit Ahmet oğlu İbrahim Göleber’dir (D. 1895 / Ö. 1 Kasım 1961) . O dönemde Yayalar Köyü Kartal’a ait olduğu için Kartallı olarak geçen İbrahim Gölebi’nin mesleği bahçıvanlıktı. Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvay-ı Milliye’ye katılan Gölebi,büyük başarılara imza atmıştır.

 

Haber: Halil Yılmaz

Exit mobile version