Öğder, Ayasofya ibadete açılırsa, Fatih’in bedduasından ancak kurtulabiliriz!

Yayın: 23:06 - 01.02.2015
Güncelleme: 23:06 - 01.02.2015

Öğ-der (Şuurlu Öğretmenler Derneği) Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, “ Ayasofya ibadete açılmalı”

     Şube Başkanı Abdullah İkinci tarafından yapılan açıklamada; “ Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’un fethinden sonra camiye çevirdiği Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesinin 80. Yıldönümündeyiz. Fatihin emaneti olan Ayasofya 1 Şubat 1935’te Vakfiyesinde caminin dışında kullanılmasını istemediği halde kanunlara ve vakfiyesine aykırı bir şekilde bir Bakanlar Kurulu Kararı ile müzeye dönüştürülmüştür.

          ÖĞDER olarak 80 yıldır müze olarak boynu bükük bekleyen Fatih’in emaneti Ayasofya’nın artık camiye dönüştürülmesini istiyoruz. Burası biletle girilen değil abdestle girilen bir mekan olmalıdır. Burası normal bir cami değildir. Devletimizin bağımsızlık sembolüdür. Fethin sembolüdür. Fatih’in emanetidir. Buranın resmiyette sahibi Ebul Feth Sultan Mehmed Vakfı’dır. Tapusunda tüm bilgiler mevcuttur. Bu vakfın günümüzde sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü’dür. Turizm Bakanlığımız bu vakıf eserini aslî sahibine teslim etmelidir. Vakıflar Genel Müdürlüğü de kendi mirasına sahip çıkmalıdır. Tüm bunların yapılması için 24.11. 1934 tarihli kararname Bakanlar Kurulu Kararı tarafından ile iptal edilmelidir.

      ÖĞ-DER ERZURUM olarak vakfiyesinde cami olan, resmiyette de cami olarak geçen Ayasofya’nın aslına dönüştürülmesini istiyoruz. Böylece Fatih’in bedduasından ancak kurtuluruz.

Not: Ayasofya ile ilgili belgeler

1 Ayasofya’nın Tapusu

2- Eski Cami olduğu Yıllar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4- Fatih’in Vakfiyesi

3-Ayasofya’nın müze olarak açıldığı haberi

5- Fatih’in vakfiyesi

Exit mobile version