SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’daki Tarihi Hamam Gün Işığına Çıkartılıyor…

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Dragos’ta bulunan ve Tekel Sigara Fabrikası olarak bilinen alandaki tarihi hamam ve manastır kalıntıları, Kartal Belediyesi’nin girişimleriyle gün ışığına çıkartılıyor.

1974-1977 yılları arasında İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü tarafından Kartal Dragos bölgesi güneyinde 188 pafta, 2222 ada, 207 parselde kayıtlı bulunan arazide yapılan arkeolojik kazılar sonunda enderlerine çok az rastlanan erken Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmasına rağmen, o dönemde maddi imkansızlıklar sonucunda yarım kalan kazılara yeniden başlanması için Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz devreye girdi.

Başkan Öz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’nun 11 Kasım 1999 tarih ve 5385 sayılı Kararıyla Dragos Tepesi’nin güneybatısındaki kesim ile sahilyolu boyunca uzanan alanın II. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescilinin yapıldığını söyledi. Başkan, söz konusu yerde yeniden yapılacak kazı ve araştırma çalışmalarıyla tarihi ve kültürel mirasımıza ışık tutulacağı, yitik tarihi mirasımıza karşı kurum ve kuruluşlarla, ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları içerisinde bir dayanışma örneği sergileneceğini ifade etti.

Tarihimizden gelen kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması için Kartal Belediyesi olarak çalışmaların yeniden ve hızla başlatıldığını söyleyen Başkan Öz, İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü’yle yaptıkları çalışmaların başarıyla sonuçlandığını, yakın tarihlerde arkeolojik kazıların kapsamlı olarak yeniden başlatılarak Nezihi Fırat adlı arkeologun 1950’lerde bölgede yaptığı incelemelerde gördükleri kalıntılardan burada bir manastırla ayazmanın bulunduğunu kayıtlara geçirdiğini ifade ederek bu kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için belediye olarak her türlü maddi ve manevi desteğin verileceğini sözlerine ekledi.

Başkan Öz, Tekel Sigara Fabrikası olarak bilinen ve yaklaşık 45 hektarlık alanın tamamının olduğu gibi korunarak, halkın kullanımına tahsis edilmesi için her türlü girişimin yapılacağını ifade etti. Başkan bu büyüklükteki yeşil ve doğal alanın gerek Kartal halkı ve gerekse tüm İstanbul için doğal sit alanı olarak ilan edilip hiç bir yapılaşmaya gidilmeksizin kamuya açılması gerektiğini belirtti.

agac2

Başkan Öz, eski fabrika ve depoların Sanayi Müzesi’ne dönüştürülmesi, depo olarak kullanılan binaların restorasyonlarının yapılarak Kültür etkinliklerinin yapılacağı yapılara dönüştürülmesini istediklerini belirterek, buranın deniz sporları yapılmasında da önemli işlevler görebileceğini aktardı. Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok ÖZ, Tekel yerleşkesinde yapılacak çalışmalar sonrasında, Uluslararası İstanbul Bienali’nin burada yapılmasını arzuladığını da belirtti.

İlgili Haberler

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Belediye
07 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel Belediye Personeli ile Bayramlaştı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan Bayramı öncesi son mesai gününde belediye personeli ile bir araya geldi. Mesai arkadaşlarının bayramını tek tek kutlayan ve çalışmaları için kendilerine teşekkür eden Başkan Yüksel, Kartallı komşularının Ramazan Bayramı’nı rahat ve huzurlu bir ortamda geçirebilmeleri için Kartal Belediyesi olarak bayram süresince de çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Kartal Belediyesi müdürlüklerini […]

Basında Kartal
05 Nisan 2024
Kartal’da, Ramazan Bayramı’na özel temizlik yapıldı

Ramazan Ayı’nın sonlarına doğru yaklaşırken Kartal Belediyesi’nin vatandaşların daha huzurlu ve sağlıklı bir ortamda Ramazan Bayramı’nı kutlamaları için gerçekleştirdiği hazırlıklar da başladı. Kartal Belediyesi Temizlik ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü ile Sosyal Yardım Hizmetleri ekipleri, başta ibadethaneler olmak üzere pek çok farklı noktada temizlik çalışmalarını başlattı. Kartal’da Ramazan ayı nedeniyle halkın güvenli ve temiz bir ortamda […]