Kartal’daki Tarihi Hamam Gün Işığına Çıkartılıyor…

Yayın: 14:08 - 23.11.2009
Güncelleme: 14:08 - 23.11.2009

Kartal Dragos’ta bulunan ve Tekel Sigara Fabrikası olarak bilinen alandaki tarihi hamam ve manastır kalıntıları, Kartal Belediyesi’nin girişimleriyle gün ışığına çıkartılıyor.

1974-1977 yılları arasında İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü tarafından Kartal Dragos bölgesi güneyinde 188 pafta, 2222 ada, 207 parselde kayıtlı bulunan arazide yapılan arkeolojik kazılar sonunda enderlerine çok az rastlanan erken Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmasına rağmen, o dönemde maddi imkansızlıklar sonucunda yarım kalan kazılara yeniden başlanması için Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz devreye girdi.

Başkan Öz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’nun 11 Kasım 1999 tarih ve 5385 sayılı Kararıyla Dragos Tepesi’nin güneybatısındaki kesim ile sahilyolu boyunca uzanan alanın II. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescilinin yapıldığını söyledi. Başkan, söz konusu yerde yeniden yapılacak kazı ve araştırma çalışmalarıyla tarihi ve kültürel mirasımıza ışık tutulacağı, yitik tarihi mirasımıza karşı kurum ve kuruluşlarla, ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları içerisinde bir dayanışma örneği sergileneceğini ifade etti.

Tarihimizden gelen kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması için Kartal Belediyesi olarak çalışmaların yeniden ve hızla başlatıldığını söyleyen Başkan Öz, İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü’yle yaptıkları çalışmaların başarıyla sonuçlandığını, yakın tarihlerde arkeolojik kazıların kapsamlı olarak yeniden başlatılarak Nezihi Fırat adlı arkeologun 1950’lerde bölgede yaptığı incelemelerde gördükleri kalıntılardan burada bir manastırla ayazmanın bulunduğunu kayıtlara geçirdiğini ifade ederek bu kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için belediye olarak her türlü maddi ve manevi desteğin verileceğini sözlerine ekledi.

Başkan Öz, Tekel Sigara Fabrikası olarak bilinen ve yaklaşık 45 hektarlık alanın tamamının olduğu gibi korunarak, halkın kullanımına tahsis edilmesi için her türlü girişimin yapılacağını ifade etti. Başkan bu büyüklükteki yeşil ve doğal alanın gerek Kartal halkı ve gerekse tüm İstanbul için doğal sit alanı olarak ilan edilip hiç bir yapılaşmaya gidilmeksizin kamuya açılması gerektiğini belirtti.

Başkan Öz, eski fabrika ve depoların Sanayi Müzesi’ne dönüştürülmesi, depo olarak kullanılan binaların restorasyonlarının yapılarak Kültür etkinliklerinin yapılacağı yapılara dönüştürülmesini istediklerini belirterek, buranın deniz sporları yapılmasında da önemli işlevler görebileceğini aktardı. Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok ÖZ, Tekel yerleşkesinde yapılacak çalışmalar sonrasında, Uluslararası İstanbul Bienali’nin burada yapılmasını arzuladığını da belirtti.

Exit mobile version