12 MART DÜNYA BÖBREK GÜNÜ

Yayın: 14:10 - 10.03.2015
Güncelleme: 14:10 - 10.03.2015

Böbrek, karın bölgesinin arka duvarında, omurganın sağına ve soluna yerleşmiş, kandaki zararlı maddeleri süzen, şekli fasulyeye benzeyen bir çift organdır.

Görevleri arasında; metabolizma sonucu meydana gelen atıkları ve toksik maddeleri vücuttan dışarı atmak, vücudun su ve kan hacmini düzenlemek, iyon dengesini düzenlemek, kan basıncını düzenlemek, asit baz dengesini ayarlamak, su ve tuz dengesini sağlamak, bazı hormonları salgılayarak gerektiği durumda kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarmak, kandaki kalsiyum-fosfor seviyesini dengeleyerek, sağlıklı bir kemik yapısının oluşmasına katkıda bulunmak vardır.

Böbrek hastalıklarında risk grupları şunlardır:

Böbrek hastalıklarında belirtiler şunlardır:

Böbrek hastalıklarının teşhisinde; kan ve idrar tetkikleri, ultrosonografik tetkikler ve ileri tetkikler kullanılmaktır.

Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığının sonuçları nedir?
Birincisi sonuç ilerleyici böbrek fonksiyon kaybına bağlı olarak böbrek yetmezliği oluşması ve diyaliz ve transplantasyon ihtiyacının doğmasıdır. İkincisi ise kalp-damar hastalığa (KVH) bağlı erken ölümdür.

Ciddi hayati sorunlara ve organ kaybına neden olan böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve böbrek sağlığının önemini vurgulamak amacıyla uluslararası Nefroloji Derneğince her yıl Mart ayının 2. perşembesi, Dünya Böbrek Günü olarak kutlanmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Bu etkinliklerde,

Exit mobile version