Geleceğimiz Olan Çocuklarımızı Kanserden Korumak Bizim Elimizde.

Yayın: 10:52 - 16.03.2015
Güncelleme: 10:52 - 16.03.2015

Geleceğimiz Olan Çocuklarımızı Kanserden Korumak Bizim Elimizde…

15 yaşına kadar çocuklarda, kazalardan sonra kanserlerin ikinci sıklıkta ölüm nedeni olduğunu ve kanser oluşumunda çevresel faktörlerin yerini biliyor muydunuz?

 

Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvarlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık; ‘15 yaşına kadar çocuklarda kazalardan sonra, özellikle lösemiler başta olmak üzere; sinir sistemi (beyin) tümörleri, lenfomalar ve deri tümörleri olarak, ikinci sıklıkta ölümlere sebep olmaktadır.

 

Çocukluk kanserlerinin çoğunun(%75-90) nedeni tam olarak bilinmese de, ailesel veya genetik faktörlerin %5-15, çevresel etkenlerin %5-10 sorumlu tutulduğunu söylemek mümkündür. Çocuklar, embriyo, fetüs, bebeklikten gençliğe kadar çok sayıda ve yüksek risk oluşturan çevresel zararlı etkenlere maruz kalır; savunmasız olarak toksik çevresel etkenlere karşı korunmaya ihtiyaç duyarlar.

 

Ayrıca, çocukların dinamik gelişen fizyolojik yapısı, hava, su ve besinlerle bulaşan kirliliklerden daha çok zarar görür ve daha sonraki yaşam dönemleri de tehlikeye girer. Bu nedenle geleceğimiz olan çocuklarımızı kansere karşı korumak için elimizden gelen tüm önlemleri almalıyız’ diye konuştu.

Çocuklarda kanser etkenleri (karsinojenler)

Kalıtsal faktörler

Fiziksel karsinojenler

Biyolojik karsinojenler

Kimyasal karsinojenler

Çocuklarımızı kanserden korumak için…

Çocuklarımız, kanser geliştiren genetik yatkınlığa ilave olarak, katkı maddeli doğal olmayan besinlere, eşyalarda bulunan kimyasallara ve çevresel faktörlere, henüz anne karnından başlayarak maruz kalır. Dolayısıyla, anne ve babanın çocuğunu bütün bu tehditlerden korumak, uzak tutmak için gayret etmesi gerekir. Bunun için;

 

Exit mobile version