Hemşireler Maltepe’de buluştu

Yayın: 06:54 - 08.05.2015
Güncelleme: 06:54 - 08.05.2015

Maltepe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı’nın “Sağlığın Geliştirilmesi ve Halk Sağlığı Hemşireliği Günleri” Sempozyumu, Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 “HASTALIKLAR GECİKTİRİLEBİLİR”

Sempozyumun açılışında konuşan Maltepe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Şenol Karasu, sağlığın geliştirilmesi ve halk sağlığı olarak belirlenen bu programı ilk kez gerçekleştirdiklerini belirterek, bu çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.  MÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşe Ergün,  son yıllarda dünyada ve Türkiye’de sağlığı geliştirmeye verilen önemin arttığını belirterek, “Yapılan çalışmalar kanser, iskemik kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların, sağlığı geliştirme davranışları ile önlenebileceğini, en azından geciktirilebileceğini göstermiştir” dedi. Sempozyumda New York’ta bulunan Boro Park Center for Rehabilitation and Healthcare Broooklyn’de  görevli Prof. Dr. Sema Kuğuoğlu, “Halk Sağlığı Hemşirelerinin Eğitimi: Yurtdışı” örneği üzerine sunum yaptı. Kuğuoğlu, Halk sağlığı hemşireliğinin çok kolay gibi görülen ancak çok zor bir alan olduğunu ifade etti.

“SAĞLIK İÇİN DAHA FAZLA KAYNAK”

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’nde görevli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rukiyye Pınar Bölüktaş da, “Türkiye’de Sağlığın Geliştirilmesi: Gerçekler, Hayaller ve Öngörüler” başlıklı bir konuşma yaptı. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında yapılan araştırmalarda 100 bin kişiye düşen hekim sayısı açısından Türkiye’nin sondan üçüncü olduğunu, 100 bin kişiye düşen hemşire sayısında bu rakamda Türkiye’nin son sırada olduğuna dikkat çeken Bölüktaş, “Sağlık politikaları, tedaviden ziyade sağlığın korunmasına ve geliştirilmesine odaklanmalı. Bu politikalar toplumun katılımını sağlayan nitelikte, sektörler arası olmalı ve bütüncül yapılanmayı gerektirmeli. Sağlığın korunması ve geliştirilmesine daha fazla kaynak ayırılmalı”   diye konuştu.

SAHNEDE PSİKODRAMA

İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Eğitim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevim Ulupınar ise “Davranış değiştirmek çok mu zor? Engellerimiz: Engel Biz miyiz?” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ulupınar sahnede, öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen bir psikodrama sahneledi. Sempozyumda halk müziği sanatçısı bas bariton Hasan Karayol ve bağlama sanatçısı Eren Çalışkan tarafından katılımcılara, müzik dinletisi sunuldu.

Exit mobile version