10 MAYIS DÜNYA HAREKET ET GÜNÜ

Yayın: 06:37 - 09.05.2015
Güncelleme: 06:37 - 09.05.2015

Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi eksikliği, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojik gelişmelere paralel olarak giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile birlikte toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı her geçen gün hızla artmaktadır.

Teknoloji alanında insanın hizmetine sunulan gelişmeler yaşam kalitesini arttırıyor ve yaşamı kolaylaştırıyor gibi görünse de uzun vadede HAREKETSİZ bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir. Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için en önemli problemlerin başında yer almaktadır.Toplumumuzda genellikle fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Spor önceden belirlenmiş bir düzen içerisinde başarı kazanmaya yönelik ve mücadele heyecanını yaşamak için yapılan beden hareketlerinin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanısıra egzersiz, dans, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler (koşma, yürüme, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme-kalkma, kol-bacak ve baş-gövde hareketleri) de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.

Tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar yaratabilen fiziksel aktivite çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında veya bu hastalıkların tedavisinde , yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında önem arz etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; 18-64 yaş grubu yetişkinler için haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette veya en az 15 dakika şiddetli fiziksel aktivite, 5-17 yaş grubu çocuklar için ise günde en az 60 dakika orta şiddette ve şiddetli fiziksel aktivite önerilmektedir. Orta şiddetteki fiziksel aktivite; 45-60 dakika voleybol-futbol, 35 dakika hızlı tempolu yürüyüş, 30 dakika bisiklete binme, 20 dakika yüzme, 15 dakika ip atlama veya merdiven çıkma şeklinde örneklendirilebilir.

Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen SBKK ( Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım) çalışmasında bireylerin fiziksel aktivite alışkanlığı da sorgulanmış ve bireylerin sadece %3.5′ i nin düzenli ( haftada en az 3 gün, 30 dakika orta şiddette) fiziksel aktivite yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2010 sonuçlarına göre 12 yaş ve üzeri bireylerin % 71.9′ u hareketsiz yaşamaktadır.

Hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmemesi, güvenli olan ve mümkün olan her şartta yürüyüş yapılması, gidilecek yere varmadan birkaç durak önce inip yola hızlı bir şekilde yürüyerek devam edilmesi, TV ve bilgisayar başında 2 saatten fazla oturulmaması, çocukların günlük ev işlerine yardımcı olmalarına olanak sağlanması, çocuklara özel günlerde fiziksel aktivite ile ilgili hediyeler sunulması (paten, ip, bisiklet, top vb.) ve sevdikleri spor dallarına yönlendirilmesi ileride karşılaşabileceğimiz olası sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça büyük önem arz etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, farkındalık yaratmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs günü “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. Müdürlüğümüz bünyesinde “Sağlık için Hareket Et Günü” çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır. Unutulmaması gerekir ki ‘HAREKETLİ YAŞAM, HASTALIKSIZ YAŞAM’ dır.

Exit mobile version