Rotasyonda Son Adım Doğru Atılsın

Yayın: 08:03 - 21.05.2015
Güncelleme: 08:03 - 21.05.2015

ROTASYONDA SON ADIM DOĞRU ATILSIN
Öğretmen rotasyonunda son aşamaya gelindi. Bugünlerde bölgeler oluşturulacak ve yaz tatilinde uygulamaya geçilecek. Bu işlem, Milli Eğitim Bakanlığında bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı rotasyon olacak. Bu aşamada yapılacak en önemli iş, bölgeleri, hiç kimseyi mağdur etmeyecek şekilde oluşturmak ve işlem sırasını doğru işletmektir.
Burada öğretmene rotasyonun konuşulduğu ilk günden beri eleştirdiğim ve anlamakta zorlandığım bir hususu paylaşmalıyım. Rotasyon, bir cezalandırma yöntemi olarak görülmemeli ve bu şekilde uygulanmamalıdır. Kurumsal işleyişe yeni bir dinamizm getirmek için, rotasyona tabi öğretmenleri, verilebilecek en uzak ilçeye veya en uzak okula vermek zorunda değilsiniz. İyi niyetli düşünce, öğretmenler odasını değiştirmek kadar basit düşünmektir.
Bu düşünceden hareketle, bölgeler olabildiğince dar tutulmalıdır. “Uzak mesafeye giderse gitsin, ne var bunda?” düşüncesi, eğitim değeri olan bir düşünce değildir. Öğretmenleri, öğretmenlerin içinde bulunduğu şartları, büyük şehirlerin zorluğunu anlamamaktır. Bir öğretmenin, çalışma şartları olumsuz, iki veya üç araç değiştirerek ulaşabildiği bir okulda morali bozuk bir şekilde derse girmesinin maliyetini hesaplayamamaktır.
İyi bir planlama ile hem daha merkezi ilçe veya okullara gitme şansı bekleyen öğretmenlere bu yolu açmış hem de tercihine yerleşemeyen öğretmenlerin uzak okullara verilmesinin önüne geçmiş olabiliriz. Bunu sağlamak için tercihe atamada veya bilgisayar kurası ile atamada bölgeleri farklı belirlemeliyiz. Bir ilde öğretmenler rotasyon kapsamındaki tercihlerini, il içi yer değiştirmede olduğu gibi dilediği ilçe veya okul için yapsın ancak tercihine yerleşmediğinde kura ile verileceği bölge ayrıca tanımlansın. Tercihine yerleşmeyenler ikinci bir tercih yapsın ve yine yerleşmiyorsa sınırlandırılmış ilçelere bilgisayar kurası ile verilsin.
Acele edilir ve iyi planlama yapılmazsa, hem insanlar mağdur edilmiş olur hem de hiçbir fayda sağlanmamış olur. Özellikle meslek liselerinde rotasyondan beklenen amaca ulaşmak gerçekten zor görünüyor. Bazı branşlarda en yakın okul 150 km. uzaklıkta bulunabiliyor. Bu durum, öğretmenler arasında açık bir adaletsizlik oluşturacaktır.
Rotasyon işleminden, eğitimin bütün problemlerini, okullardaki disiplin olaylarını ve verimsizliği çözmesini beklememeliyiz. Beklenen sonuca götürecek farklı uygulamalar bulunabilir, unutmayalım.

Exit mobile version