SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İsviçre, İnsan Hakları İhlalinden Vazgeç

Yayınlanma:
ABONE OL

İsviçre’de yaşanan minare yasağı hakkında, Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, açıklama yaptı.

Bostan, “ İsviçre’de yaşayan Müslüman topluluğun ibadet etme ve inancını yaşamak üzere cami inşası ve cami mimarisi ile ilgili minare yapımı hakkının bir referanduma tabi tutulması ve bunun minare yasağı ile sonuçlanması, Avrupa’nın insan hakları ve din vicdan özgürlüğü alanındaki gerçek yüzünü ortaya koymuştur.

kamusen

Bu tavır bir insanlık ayıbı ve kara bir leke olarak tarihe geçmiştir. Bu tavırla her şeyden önce kültürler ve inançlar arası ilişkilere ciddi bir darbe vurulmuştur. Bu durum, minare üzerinden İslam’a ve Müslümanlara karşı açık bir tahammülsüzlük göstergesi olarak hafızalarda yerini alacaktır.

 

Minareler insanları yaratan ve yaşatan Allah’ın birliğini ifade eden estetik görüntülerdir. Bundan başkada bir mana taşımaz. Minareler üzerinden Dini değerlerin sorgulanması ve tartışılması sözde hak ve özgürlüklerin temsil edildiği bütün dünyaya örnek gösterilen Avrupa’da yaşanmış olması manidardır. Minare üzerinden dini değerlerin tartışma konusu yapılması ve İslam’ın bir kez daha şiddetle özdeşleştirilmesi bütün Müslümanları derinden yaralamıştır.

 

Çoğunlukların, kendisi dışındaki toplulukları dikkate almaması onların değerlerini küçümsemesi ve çifte standart taşıyan aldatıcı, yapay bir özgürlüktür. İnsanlık tarihi, dini özgürlükler alanında önemli mesafe kat etmiş ve toplumsal barış ve huzuru sağlamanın ancak temel hak ve özgürlükleri korumak ve geliştirmekle mümkün olacağı yönünde ortak bir akıl oluşturmuştur.

 

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ:

Madde 18- Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır.  Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir.

 

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ MADDE 9

1. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.
2. Din veya inancını açıklama özgürlüğü, ancak kamu güvenliğinin, kamu düzenin, genel sağlığın veya ahlakın, ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için demokratik bir toplumda zorunlu tedbirlerle ve yasayla sınırlanabilir.

Hükümleri bulunmasına rağmen bir ayrımcılık yapılmıştır.  Müslüman Toplulukların onurları incitilmiş,   din ve vicdan özgürlükleri engellenmiştir.

 

Şimdi Dünya ve İsviçre kamuoyuna soruyoruz: Biz de Türkiye’de Kiliselerin Çan kulesi kaldırılsın diye bir referandum mu yapalım? İsviçre ve Avrupa şunu iyi bilsin biz onların seviyesine inmeyeceğiz. Yaratılanı yaratandan dolayı sevmeye ve saygı göstermeye dün olduğu gibi bugünde devam edeceğiz.

 

Türkiye’ye her vesileyle insan hakları dersi vermeye yeltenen, 1915 olaylarını “soykırım” olarak gören, Ermeni yalanlarına sahip çıkarak şerefli tarihimizi karalamaya yeltenen İsviçre, din ve kültür farklılıklarını bir kırılma ve çatışma hattına dönüştüren bu yaklaşımıyla insanlık onurunu çiğnemiştir. Dün Bosna’da Müslüman olmaktan başka suçu olmayan Boşnaklara işlenen vahşete seyirci kalan sözde medeni Avrupa’nın Türk ve İslam düşmanlığı tavırlarını ibret ve dikkatle izliyoruz.

 

İsviçre’nin bu ikiyüzlü tavrını ve ayıbını şiddetle kınıyoruz. Bu ayıbından dönmeye davet ediyoruz” dedi.

İlgili Haberler

Dünyadan
28 Mart 2024
Fransa’da PKK yandaşları havalimanında terör estirdi

Fransa’da bir grup terör örgütü PKK yandaşı, sınır dışı edilmek istenen terör destekçisi bir kişinin gönderilmesini engellemek amacıyla havalimanında görevlilere saldırdı. Olaylarda 3 kişi yaralandı. Son dakika haberine göre Fransa’da hakkında sınır dışı edilme kararı olan PKK’lı Finans Korkmaz’ın Türkiye’ye iadesi gerçekleşeceği sırada bu iadeye karşı çıkan terör örgütü yandaşları Charles de Gaulle Havalimanı’na geldi. […]

Dünyadan
26 Mart 2024
Dani Alves 14 ay sonra kefaletle serbest bırakıldı

Cinsel saldırı suçundan hüküm giyen eski futbolcu 1 milyon euro ödeyerek cezaevinden çıktı. Spot: İspanya’da bir kadına cinsel saldırı suçlamasıyla 4,5 yıl hapse mahkum edilen Brezilyalı eski futbolcu Dani Alves, 14 ayın ardından 1 milyon Euro kefaletle serbest kaldı. Barcelona Mahkemesi’nin 20 Mart’taki kararı üzerine, cinsel saldırı suçlamasıyla 4,5 yıl hapse mahkum edilen eski futbolcu […]

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]