Nagasaki’deki törenlerde yer alan tek Türk Belediyesi

Yayın: 08:06 - 18.08.2015
Güncelleme: 08:06 - 18.08.2015

Japonya’nın Nagasaki kentine atom bombası atılmasının 70’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenlerine Türkiye’den davet edilen tek Belediye olarak katılan Pendik Belediyesi, Japon halkının acılarına ortak oldu.

70 yıl önce Nagasaki’ye atılan atom bombası sonucunda hayatını kaybedenler, düzenlenen törenlerle anıldı . 75 farklı ülkeden Japonya’ya gelen ziyaretçiler BarışParkı’ndaki anma törenlerine katıldı. Törenlerde Pendik Belediyesi adına Başkan Yardımcıları Cevat Yaman ve Sami Divleli yer aldı. Anma törenlerine davet edilen tek Türk Belediyesi olarak Pendik Belediyesini temsil eden Divleli ve Yaman, Nagasaki Belediye BaşkanıTomihisa Taue ile de bir araya gelerek, iki şehir arasında kurulan bu köprünün milletlerin huzuru için bir geçit olması dileğinde bulundular.
Atom bombasının acımasızlığına maruz kalmış iki Japonşehrinden biri olan Nagasaki’deki Barış Seremonisine Nagasaki Belediyesinin davetlisi olarak katıldıklarını belirten Pendik Belediyesi Başkan Yardımcısı Sami Divleli,“Barış Seremonisi, bombanın atılmasının 70. Yıldönümünü olması dolayısıyla farklı bir havada geçti. Dünyanın farklıyerlerinden Budist, Şintoist, Katolik ve Müslüman misafirlerin katıldığı”Barış Seremonisi”, savaşın yıkımını hatırlamak yerine, kardeşliğin, barışın, huzurun ve birbirine güvenmenin sembolize edildiği bir anma töreni olarak kurgulanmış. Kendi içinde muazzam bir barış teması içeren bu anma törenine mesajı “insanlığın selameti” olan İslam dininin mensupları olarak bizlerin de davet edilmesi, oldukça anlamlı olmuştur” dedi.
Ülkenin batısında yer alan şehirde 9 Ağustos 1945 günü ABD tarafından gerçekleştirilen nükleer saldırıda 74 bin kişi ölmüş, şehirdeki binaların yüzde sekseni de yok olmuştu. 6 Ağustos 1945 günü ilk atom bombası saldırısının gerçekleştiği Hiroşima’da da 140 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Exit mobile version