TANAL DENETİMLİ SERBESTLİĞİN İKİ YILA ÇIKMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ

Yayın: 08:49 - 21.08.2015
Güncelleme: 08:49 - 21.08.2015

Chp İstanbul Milletvekili Av. Mahmut TANAL Denetimli Serbestliğin en az iki yıla çıkartılması için kanun teklifi verdi. Kanun Teklifinin gerekçesi şu şekildedir;

Tutuklulara ve mahkumlara uygulanan denetimli serbestlik kararları Türkiye’de son dönemlerde mahkemelerce yoğun olarak kullanılmaya başlanmış olsa da denetimli serbestliğin tümüyle amacına ulaştığını söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla; yapılması istenilen düzenleme ile yasanın uygulanmasında hükümlülerin cezalarının koşullu salıverilme kısmında keyfiyete yer vermeyecek düzeye getirilmesidir.

Hükümlülerin koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, infaz hakimi tarafından karar verilebilir olması, hakimin çoğu zaman keyfi uygulamalarda bulunmasına sebep olmaktadır.

Cezaevleri kapasitelerini aşmış ve doluluk oranları rekor seviyeye ulaşmıştır. Bu durum cezaevlerindeki hükümlülerin cezalarının gerektiği gibi insan haklarına uygun bir şekilde infaz edilmesinin de önünde engel teşkil etmektedir. Mahkumlar yer yokluğundan yerlerde yatmakta ve sağlıksız koşullarda cezalarını çekmektedirler.

Hem mahkumların topluma tekrar kazandırılması, ailelerinin mağduriyetlerinin giderilmesi hem de cezaevlerindeki hükümlü sayısının azaltılarak daha uygun koşullar sağlanması için denetimli serbestlik hükmünün daha geniş bir zaman diliminde yorumlanması gerekmektedir.

Exit mobile version