Kartal’da sokak hayvanlarına çip takılıyor

Yayın: 07:30 - 03.11.2015
Güncelleme: 07:30 - 03.11.2015

SOKAK-HAYVANLARINA-cİP-(3)Sokak hayvanları için birçok projeyi hayata geçiren Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Kartal’daki sokak hayvanlarına mikroçip takarak takiplerini sağlıyor.

 

Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün yaptığı çalışma ile Kartal’daki sokak hayvanlarına çip takılarak takipleri sağlanıyor. Sokaklardan toplanan kedi ve köpekler ilk olarak kısırlaştırma, aşılama ve tedaviden oluşan rehabilitasyon sürecinden geçiyor. Ardından içinde kendileri ile ilgili bilgilerin elektronik olarak yazılı olduğu çipler takılarak yaşadıkları ortama geri bırakılıyor. Hayvanların her türlü bakımlarını yaparak kaliteli ve uzun yaşamalarını sağlayan Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, ayda ortalama 50-60 kedi ile 50 civarında köpeği bu şekilde rehabilite ediyor. Görevli veteriner hekimlerin gerçekleştirdiği uygulamada sokak hayvanlarının tespiti, vatandaşların ihbarı veya ekipler tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Çip yönteminde, kedi ve yavru köpekler için deri altına enjeksiyon yöntemi kullanılıyor. Büyük köpeklerde ise kulağa küpe takılması yöntemi kullanılıyor. Çip takılması işlemi sırasında, hayvanlar narkoz verilerek uyutuluyor. Çip takılması sırasında kısırlaştırma, aşılama ve tedavi gibi 3 aşamadan geçen hayvanlar, daha sonra alındıkları noktalara geri bırakılıyor. Hayvanların üzerindeki çip, özel bir cihazın hayvanın derisine yaklaştırılması ile okunabiliyor. Hayvanla ilgili barkod bilgileri, cihazın ekranında beliriyor ve bu bilgi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vetistanbul Hayvan Kayıt Sistemi’nde yer alan bilgilere ulaşılıyor. Hayvanın kısırlaştırılması, aşıları, yaşadığı ilçe ve sokak gibi bilgiler sisteme işleniyor. Bu sayede, hayvan başka bir ilçede bulunsa bile hakkındaki bilgilere ulaşılabiliyor.

 

Ayda en az 100 kedi ve köpek kısırlaştırılıyor

 

Çip takılan hayvanların üremesini kontrol altına almak isteyen Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, kısırlaştırma operasyonu da yapıyor. Narkoz etkisi altında yapılan işlemde, uzman veterinerler ayda ortalama 50-60 kedi ile 50 civarında köpeği kısırlaştırıyor.

 

Kediler için kısırlaştırma işlemi, Yakacık’ta bulunan ameliyathanede gerçekleştirilirken, köpeklere yapılan kısırlaştırma ameliyatları ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tesislerinde Kartal Belediyesi’ne bağlı çalışan veterinerler tarafından yapılıyor.

Exit mobile version