Müzik eşliğinde uyutulmadan göz ameliyatı yapıldı!

Yayın: 21:43 - 29.12.2015
Güncelleme: 21:43 - 29.12.2015

goz-ameliyati-muzikliSağlıkta bir ilk niteliğinde uygulama yapıldı. Hastayı uyutmadan göz ameliyatı yapan doktor, ameliyat esnasında hastanın kendi bestelediği ve seslendirdiği eserlerin çalındığı bir ortamda ameliyatı gerçekleştirdi.

Özel bir hastanesinde iki gözü diabete bağıi katarakt (fako) olan Banu Doğan’nın, ameliyatı Dr. Cem Mesci tarafından gerçekleştirilirken, ilginç bir yöntem uygulandı.

Operasyon esnasinda hastanın kendi sesinden hazırlanan demo cd ( bestesi ve sözleri kendisine ait çocuk şarkilari ve modern çocuk ilahileri) müzik terapi amaçlı kullanıldı. Böyle bir müzikli terapi yöntemiyle Heyecan ve korkusunu yenmesinde içindeki çocuk sesinin yardımcı olduğunu belirtti. Dr. Cem Mesci hastanede böyle bir ameliyatin ilk defa uygulandığını belirtti.

 

Dr. Mesci,; “Hepimiz sevdiğimiz bir melodiyi dinlerken hayallere dalar, o anki günlük stresimizden uzaklaşırız.  Dinlediğimiz müziğe göre farklı duygulanımlar içine gireriz. Ben de zaman zaman ameliyatlarım sırasında sevdiğim parçaları düşük bir tonda dinlerim. Bu konsantrasyonu artıran ve kişiyi rahatlatan bir durumdur.

Bu konuyla ilgili olarak sayın Banu Doğan’ a yaptığım bilateral katarakt ameliyatı ile ilgili tecrübemi aktarmak isterim. Kendisi ile ilk tanışmamızda önce genel anestezi altında operasyon düşünmüştük.  Ancak sakin yapısını fark edince ben bu ameliyatı lokal ile de yapabileceğimizi söyledim. Kendileri de kabul ettiler.  Bana kendi bestelediği ve seslendirdiği eserler olduğunu ve bunları ameliyatı esnasında çalıp çalamayacağımı sorunca kabul ettim.

Ameliyat günü biraz heyecanlı bir şekilde gelen hastam, bana CD lerini verdi ve bunları çalmamı rica etti.  Operasyonda, müziğin başlaması ile beraber o heyecanlı bayan gitti, yerine benimle sohbet eden  , ameliyatı tamamen unutmuş bir kişi geldi. Damla anestezisi altında yapılan göz ameliyatlarında, hastanın stresi , nefesini fazla tutması ve kendini sıkması direkt olarak orbita ve göz basıncını artırmakta, göz bebeği olarak bildiğimiz pupillanın küçülmesine sebep olabilmektedir.  Cerrahın istemediği  bu durumlar ameliyatın gidişatını zorlaştırmaktadır. Kısaca hasta ne kadar rahatsa , ameliyat o kadar rahat olmaktadır.

Banu hanımın 4+ olarak tabir edilen çok sert kataraktlarını, onun bestelediği ve seslendirdiği parçalarla o kadar rahat bir şekilde yaptık ki ameliyatın nasıl geçtiğini bile anlayamadık. Tabi ki burada kendisini kutluyorum,  çok zeki ve muazzam kültürlü bir insan.

Sözün kısası doktor tedavisini yaparken mutlaka hastasını iyi dinlemeli, ne istediğini iyi anlamalı, ona uyum sağlamalıdır. Tedavi ne olursa olsun,  nasıl yapılırsa yapılsın, bunun yarısı da moral ve motivasyondur.  Biz bu değerli hastamın da yardımı ile bu işi müzik kullanarak kolaylaştırdık. Kendisini tebrik ederim” dedi.

Exit mobile version