SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Prof. Dr. Sönmez, ”Sarıkamış şehitleri, 3 bin 150 metrede aslında İstanbul’u korumuşlardır”

Yayınlanma:
ABONE OL

90 bin şehit için 5 dilde ağıt yakıldı!..

Sarıkamış harekatında donarak yaşamlarını yitiren 90 bin şehit, 5 dilde yakılan ağıtlarla anıldı.

Sarıkamış harekatında donarak yaşamlarını yitiren 90 bin şehit, 5 dilde yakılan ağıtlarla anıldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen ”Sarıkamış Kahramanlarının Türküsü” adlı gecede, Sarıkamış Şehitleri için söylenmiş Türkçe, Çerkezce, Gürcüce, Lazca ve Kürtçe ağıtlar seslendirildi.

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile halk müziği sanatçısı Recep Ergül’ün ortak projesi olan gecede, ağıtları Ergül, İzzet Altınmeşe, Cavit Murtezaoğlu, Bayar Şahin, Muammer Ketencoğlu, Havva Karadaş ve Kuşha Doğan Özden yorumladı.

Proje çerçevesinde 90 bin şehide yakılan ağıtlardan oluşan ”Sarıkamış’a Varamadan” adlı albümünden bir çalışmasını davetliler ile paylaşan Recep Ergül, Türkçe ve Kürtçe ağıtlar seslendirdi. Ergül, tulum ve kemençe eşliğinde Karadeniz yöresinden de ağıtlar söyledi.

Bayar Şahin’in Gürcüce, Muammer Ketencoğlu, Havva Karadaş ve Kuşha Doğan Özden’in Çerkezce ağıtlar seslendirdiği gecede, İzzet Altınmeşe bir uzun hava söyledi.

İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğlu ise Ergül ile ”Kışlalar doldu bugün” adlı uzun havayı yorumladı.

İkbal Gürpınar’ın sunduğu ve şiirler seslendirdiği gecede, Sarıkamış harekatını anlatan bir belgesel de gösterildi.

Sarıkamış şehitlerinin cenazelerinin toplanmasını içeren görüntülerin eşliğinde konuşan Prof. Dr. Bingür Sönmez, görüntülerin 1915 yılı bahar aylarında Ruslar tarafından Sarıkamış önlerinde çekildiğini, Sovyetler Birliği dağılınca KGB arşivinin devlete geçmesiyle ulaşılabildiğini kaydetti.

Dört ay boyunca şehitlerin kar altında defnedilmeyi beklediklerini ve cesetlerin halk tarafından toplanıp gömüldüğünü anlatan Prof. Dr. Sönmez, ”Şehitlerin ayakkabıları yoktu ama aslında vardı. Samsun’dan yola çıkıp Erzurum’a gelene kadar parçalanmıştı” dedi.

Almanlarla yapılan bir anlaşmaya göre, Türk ordusunun, bu cephede Rus ordusunu meşgul etmesinin istendiğini, Türk ordusunu da Almanların kontrol etmesine karar verildiğini anlatan Prof. Dr. Sönmez, 5 milyon altınlık kredi almak için Türk ordusunun başarısız Alman komutanlara teslim edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Sönmez, cepheye mühimmat ve malzeme getiren üç geminin Ruslar tarafından Karadeniz’de batırıldığını anımsatarak, ”Sarıkamış meydan muharebesi Karadeniz’de kaybedilmiştir. Donanma desteği olmayan hiç bir harekat başarılı olamaz” dedi.

Rusların, kendilerine bu cephede yapılan saldırıya karşılık, müttefiklerinden Çanakkale’de saldırıya geçmelerini istediğini ve hedeflerinin İstanbul olduğunu anlatan Prof. Dr. Sönmez, ”Bu körpecik insanlar 3 bin 150 metrede aslında İstanbul’u korumuşlardır” diye konuştu.

Sarıkamış cephesinde, askerlerin, düşmana tek kurşun sıkmadan öldükleri bilgisinin yanlış olduğunu, oraya gelene kadar askerlerin göğüs göğüse çarpıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Sönmez, Sarıkamış’ta kaç askerin donarak şehit olduğunun bilinmediğini, ancak ”Sarıkamış diye kırıldı 90 bin evin ocağı” türküsünde rakam telaffuz edildiğini anlattı.

Ağıtların geleceğe mesaj bırakan tarihi belgeler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmez, ”Bu çalışmayı büyük bir emek ve özveri ile gerçekleştiren Recep Ergül biliyor ki her şehide bir ağıt yaksak, onlara olan borcumuzu ancak ödeyebiliriz. Ne mutlu şehitlere hizmet eden ozanlarımıza” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Sönmez, halk edebiyatı araştırmacılarından köy köy dolaşıp bu ağıtları toplamalarını istedi.

Konserin açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Numan Güzey, şehitliğin cennete girmenin en kısa yolu olduğunu ifade ettiği konuşmasında, Sarıkamış’ta şehit olanların sayısının Karadeniz’de batırılan 3 gemideki 3 bin kişi ile 90 bini aştığını kaydetti.

Programa katılanlar arasında, Şişli Belediye Başkanı ve TDH lideri Mustafa Sarıgül, sanatçı Adnan Şenses, Ali Rıza Binboğa, Sezen Cumhur Önal, Kartal Erzurumlular Vakfı Başkanı Av. Metin Gezmişoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Erzurum’dan gelen konuklar arasında Av. Necati Bölükbaşı, Erzurum ve Sarıkamış yöresinden dernek – vakıf yöneticileri yer aldı.

Kartal Erzurumlular Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da programa katkı sağlayan sponsorları arasında yer aldı. Programı hazırlayan, Sarıkamış Dayanışma Gurubu olarak programa destek veren kurum kuruluşlara plaket verildi. Erzurum Kartal Erzurumlular Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına sunulan plaketi, vakıf adına Av. Metin Gezmişoğlu aldı.

İlgili Haberler

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Basında Kartal
18 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Ramazan Etkinlikleri mahallelerde

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı nedeniyle düzenlenen etkinlikler Uğur Mumcu ve Soğanlık Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliklerle başladı. Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Gölge Oyunu, Orta Oyunu, yarışma ve semazen gösterisi gerçekleştirilen etkinliklere özellikle çocuklar büyük ilgi gösterdi. Patlamış mısır ve pamuk şeker ikramının da yer aldığı etkinliklere küçükler kadar büyükler de […]

Etkinlikler
14 Mart 2024
AHMET ŞAFAK İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BULUŞTU

Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluştu. Turkuaz İsem Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Şafak, imza gününe yoğun ilgi gösteren sevenleriyle bol bol sohbet etti. Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya […]

Basında Kartal
25 Şubat 2024
Başkan Gökhan Yüksel vites büyüttü, Kartal’da 3 Büyük Proje hayata geçti

Kartal Belediyesi; Yalı-Yunus-Topselvi Kültür Merkezi, Sabiha Bengütaş Kreşi ve Trafik Eğitim Parkı’nın aralarında bulunduğu 3 büyük projenin açılışını, düzenlediği muhteşem bir törenle gerçekleştirdi. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in seçim bildirgesinde yer alan ve her biri Kartallılar’ın öncelikli ihtiyaçları düşünülerek hayata geçirilen projelerin açılışına, vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, açılış konuşmasında; […]