Hasan Ali Yücel anma paneli

Yayın: 08:29 - 16.12.2009
Güncelleme: 08:29 - 16.12.2009

Kartal Belediyesi Hasan Âli Yücel’i, doğum gününde bir dizi etkinlikle anıyor…

 

Kartal Belediyesi, 17 Aralık 2009 tarihinde Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi’nde, Hasan Âli Yücel’in doğum günü münasebetiyle bir anma programı düzenliyor.

Saat 18.30’da Hasan Âli Yücel Belgeseli ile başlayacak program, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün açılış konuşmasının ardından, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Lüleburgaz Şubesi Kepirtepe Köy Enstitüleri Mandolin Grubu’nun dinletisi ile sürecek.

Hasan Âli Yücel’in çeşitli yönleriyle anlatılacağı bir panelin yapılacağı programda, Zübeyit Çelik’in yöneteceği panele Hasan Âli Yücel’in kızı Canan Eronat, şair Mehmet Başaran, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, yazar Refet Özkan ve Yrd. Doç Dr. Haluk Erdem konuşmacı olarak katılacaklar.

Panelin ardından birçok müzisyenin ilk hocası Refik Köksal ve Musa Kurt birlikte sahne alacaklar ve Kartallılara bir konser verecekler.

Programın son konukları Kartal Belediyesi Folklor Ekibi, sahneleyecekleri halk oyunları ile farklı yörelerin esintilerini Kartal’a taşıyacak.

Programda, köy enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel anısına Köy Enstitüleri Sergisi de yer alacak.

* ***

17 Aralık 1897’de doğan Hasan Âli Yücel, 1922 yılında öğretmenlik mesleğine başladı. 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin (TDK) kurulmasıyla, kurumun etimoloji kolu başkanlığına getirildi. 1938 yılında başladığı ve 1946 yılında dek yıl 7 yıl 5 ay süren Maarif Vekilliği dönemi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın en başarılı dönemlerden biri olarak kabul edilir. Bu dönemde Türk eğitim tarihinde yaptığı çalışmaları ile adından söz ettirdi. Kapsamlı bir üniversite reformu, Devlet Konservatuarının kurulması, , köy enstitülerinin kurulması, bilim dilinin ve devlet dilinin Türkçeleştirilmesi dünya klasiklerinin Türkçeye çevirisi, neşriyat kongreleri, ilk resmi ve telifli ansiklopedisinin ön çalışmaları,  Türkiye’nin UNESCO’ya girişi, Devlet Resim ve Heykel Sergileri onun döneminde yapılan ve etkisini günümüze dek sürdüren çalışmalardan bazılarıdır.

Exit mobile version