Türk ve Romen gençlerden doğa ve çevreye farklı bir bakış

Yayın: 08:40 - 24.02.2016
Güncelleme: 08:40 - 24.02.2016

“ARAÇ İN, BİSİKLET BİN”

Türk Ulusal Ajansının himayesinde AB fonlarından desteklenen 2015-2-TR01-KA105-023039 sözleşme numaralı “DENİZ TEMİZ, HAVA TEMİZ, YER TEMİZ – BİZ DOĞANIN BEKÇİLERİYİZ” adlı Doğa ve Çevre temalı Erasmus+ Gençlik Değişimleri projesi Romanya’dan ve Türkiye’den gençlerin katılımı ile 01 -17 Şubat 2016 tarihleri arasında İstanbul’da uygulandı.

Liderliğini İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisi ve Aktif Yaşam Gençlik Grubu yasal temsilcisi Açelya Önder’in Yürüttüğü projenin amacı katılımcı gençleri çeşitli çevresel aktivitelere dahil ederek onlarda olumlu çevre bilincinin oluşmasını sağlamak, bu konuda sosyal sorumluluk projelerine dahil olmaya ve toplumsal roller üstlenmeye istekli hale getirmek, sosyal ve kültürel katılımcılıklarını geliştirmek, dilsel ve bireysel gelişimlerini desteklemek, toplumsal farkındalıklarının artmasını ve doğal çevrenin korunmasını sağlamak olduğundan bu hedefleri destekleyen çok sayıda faaliyet yürütüldü.

Faaliyetler kapsamında Katılımcılar Hava kirliliğine dikkat çekmek için kurumsal tanınırlıkları ve proje sloganlarını içeren baskılı tişörtlerle ağızları maskeli bir şekilde şehir içerisinde dolaştılar. Çeşitli dövizler kullanarak fosil yakıtların çevre için zararlarına dikkat çekmek amacıyla “Araç İn Bisiklet Bin Kampanyası” düzenlediler. Çeşitli proje sloganlarını içeren dövizler kullanarak ve tişörtler giyerek “Çöp Atma, Güneşimi Karartma” Kampanyası kapsamında sokaklarda dolaşarak insanların sokaklara attığı çöpleri onların göreceği şekilde alıp çöp kutularına bıraktılar. Sokaklarda, parklarda Halkla çevre ve doğa konulu röportajlar yaptılar.

Hayvan barınaklarına ziyaretler gerçekleştirdiler. Sokakları dolaşarak sokak hayvanlarının yemlenmesini sağladılar. Katılımcılar tarafından sahilin, parkların temizlenmesi sağlandı, Daha önce Tema vakfında görevleri uzmanlar tarafından katılımcılara bilgilendirme sunumları yapıldı. Çocuk yuvalarındaki Çocuklara çevre bilinci ve duyarlılığı oluşturmak amacıyla Atık maddeler değerlendirilerek çeşitli gereçlerin yapılması için atölye çalışmaları gerçekleştirildi, katılımcılar önce atölye çalışmaları gerçekleştirerek atık maddelerden çeşitli gereçleri yapmayı öğrendiler, sonrada bir okul öncesi eğitim kurumundaki çocuklara öğrettiler.

Böylece katılımcılar hem eğlenip hem de uygulayarak doğa ve çevre ile ilgili farkındalıklarını, empati yeteneklerini, dilsel ve bireysel yeterliliklerini geliştirdiler.

 

Exit mobile version