Umut Oran, Türkiye’nin Suriyelilere kapısını açması takdire şayandır

Yayın: 21:16 - 05.06.2016
Güncelleme: 21:16 - 05.06.2016

“Sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyelinin Türkçe öğrenmeleri ve zamanla entegrasyonları sağlanmalıdır”

 

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran, sayıları 4 milyonu bulan Suriyeli göçmenler hakkında ezber bozan bir çıkış yaparak, “Hükümetin yanlış Suriye politikasına rağmen Türkiye’nin, ölümden kaçan insanlara kapılarını açması ve Türk halkının misafirperverliği doğru ve takdire şayandır. Ancak özellikle son dönemlerde AKP hükümetinin Suriyeli göçmenlere yönelik yaklaşımının sömürü esaslı olduğu görülmektedir. Mültecilerin, Türk vatandaşlarının son 14 yıldır zaten kronikleşmiş olan ‘işsizlik ve yoksulluk’ sorunlarının sebebi olduğu söylemi de acilen terk edilmelidir. Türkiye’nin temel sorunlarının sebebi: Kamucu, halkçı, sosyal adaletçi, üretim ekonomisinden AKP ve benzeri partiler eliyle uzaklaştırılmış olmasıdır. Bu gerçekleri anlatmak da her bir siyasetçinin, sosyal demokratın görevi olmalıdır” diye konuştu.

 

 

MİSAFİRPERVERLİK TAKDİRE ŞAYAN

 

İç savaş koşullarında hayatta kalma mücadelesi veren Suriyeli göçmenler, “yeni bir başlangıç” yapabilmek için göç yollarına düşmüştür. Bu noktada hükümetin yanlış Suriye politikasına rağmen Türkiye’nin, ölümden kaçan insanlara kapılarını açması ve Türk halkının misafirperverliği doğru ve takdire şayandır.

BAŞARACAK GÜÇ ANADOLU KÜLTÜRÜNDE YATIYOR

 

Gelinen noktada Türkiye’nin ilerici güçleri; Suriyelilerin ve diğer mültecilerin varlığını görmezden gelerek ya da AKP’nin “ensar dayanışması” adı altındaki sömürü düzenini kabul ederek siyaset yapamazlar. Konu her zamankinden daha fazla ilerici, demokrat, emeğin üstünlüğüne inanan kesimlerin konusu olmalıdır. Ülkemizi daha yaşanabilir, daha demokrat ve daha adil bir ülke haline getirecek olan şey, her kökenden insanın Türk milli kültürünün eşit birer parçası haline gelme hakkına saygı duymak ve insan onuruna yaraşır bir düzen kurmaktır. Bunu başaracak güç, Anadolu coğrafyasının derin kültüründe mevcuttur.

Exit mobile version