Tatil dönüşü zehir olmasın!

Yayın: 17:22 - 09.09.2016
Güncelleme: 17:22 - 09.09.2016

Okula uyum sorunuyla nasıl baş ederiz? Ahmet Şimşek Koleji Rehberlik Biriminden Psikolog Haşim Durar anlattı…

Yakında, araya giren Kurban Bayramı tatilinin de sona ermesiyle okullar açılacak ve gerek çocuklar, gerek aileler için heyecanlı, endişeli bir süreç başlayacak ama özellikle okulla ilk kez tanışacak olan küçük yaştaki çocukları göz ardı etmemek gerekir. Çünkü onların okula uyum sorunu yaşama ihtimali diğer öğrencilere göre çok daha yüksektir. Bu minikler yaşamlarında anne-babalarının yanından ilk kez ayrılacak ve hiç tanımadıkları bir ortama girecekler.


“TATİL SONRASI SENDROMUNA PAYDOS.”
Çocuklarda okula uyum sorununu önlemek ya da üstesinden gelmelerini sağlamak için ailelerin yapabileceği basit ama önemli şeyler var. Ahmet Şimşek Koleji Rehberlik Biriminden Psikolog Haşim Durar tatil dönüşü sendromu konusunda şunları söyledi; “Aylar boyunca planlamalarını yaptığımız, iştahla beklediğimiz tatilimizin nasıl geçtiğini anlamadan tatilimiz bitti. Okulumuzu özlemiş olsak bile, bir türlü okul yaşamına adaptasyon sağlayamıyorsak aklımız hala tatilde, eğlencede ve tembellik yapmaktaysa, üstelik sadece siz değil, bütün ev halkında böyle bir ruh hali varsa, işte ailece yaşadığınız durumun adı; Tatil Sonrası Sendromudur. Elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan, sadece deniz, kum, güneş ve bolca eğlence anlayışıyla yapılan bir tatil sonrası eve dönüş kişide sersemletici bir etki yapıyor. Muhteşem tatil günlerinin ardından eve gelip tekrar eski düzene dönmek ve okula adapte olmak sanıldığı kadar kolay olmuyor. Hem yetişkinlerin, hem de çocukların günlük hayata dönüşte epey sıkıntılar yaşadığı bir gerçek. Hem eve dönmenin, hem de tatilin bitmiş olmasının verdiği sıkıntıyla baş başa kalınıyor. Özellikle çocukların durumu işi daha da zorlaştırıyor. Tatilin bitmesi belki de en çok onları huzursuz edecek ve aynı aktiviteyi, aynı beraberliği tatilden döndükten sonra da arayacaklardır. Bu durumda çocuklar için mutlaka sosyal ortamlar yaratmak gerekir. Bununla birlikte tatilden döner dönmez onlardan ders çalışmalarını İstemek, test çözmeleri için baskı yapmak son derece yanlış olur. Biz yetişkinlerin bile sorunlar yaşadığı tatil dönüşlerinde çocukların da sorun yaşayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır ve özellikle şunlar yapılmalıdır;
1- Çocuklar okulların açılmasına 2 hafta kala yavaş yavaş yaşamını disipline etmeye başlamalıdır.
2- Sabah okul saatinde uyanmayı ve akşam vaktinde uyumayı aksatmamalıdır.
3- Okul dönemi boyunca önerilen besin değerlerini tüketmeye başlamalıdır.
4- Günde en az 2 saati belli periyodlara ayırıp çalışmaya başlamalıdır.
5- Kendisine bir yaşam programı oluşturmalı ve bu temelde hareket etmelidir.
“Pedagog yardımı almak gerekebilir!”
Tatil sonrası gündelik yaşama adaptasyonun uzaması halinde durumun fizyolojik ve ruhsal bazı rahatsızlıklara yol açabileceğini de unutmamak gerekiyor. Çocuklarda tipik uyum sorunlarını andıran baş ve karın ağrıları, zaman zaman bulantı ve kusma, küskün ve bıkkın ruh hali görülebiliyor. Çocuklarda depresif ruh hali kısa sürede aşılamazsa durum depresyona ve öğrenme ile ilgili sıkıntılara kadar gidebilir. Uzayan tatil sonrası uyum sıkıntıları varsa ve birkaç ay içinde de durum düzelmiyorsa okulun rehberlik uzmanının görüşüne başvurmak ya da pedagog yardımı almak gerekebilir.”

Exit mobile version