Şile doğal ürünlerde marka olmaya devam ediyor

Yayın: 21:07 - 12.10.2016
Güncelleme: 21:07 - 12.10.2016

Şile’de arıcılık ve bal üretimi “Bizim Fm Radyosunda Canlı yayınlanan “Kulvar Özel” Programında konuşuldu..
Tanju Altınay’ın hazırlayıp sunduğu programa Şile Kaymakamı Salih Yüce, Orman İşletme Müdürü Murat Çakır ,Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ramazan Kılıçel,Şile Arıcıları Tarımsal Kalkınma Koop Başkanı Ahmet Can Şile Arı Yetiştiricileri Koop Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Arslanalp katıldı.
Şile Kaymakamı Salih Yüce’de İlçemizde arıcılığın önemli bir sektör haline geldiğine dikkat çekti.Ayrıca resmi olarak 200 adet kayıtlı arıcımız var ve yaklaşık 90 arıcımız ticari amaçlı 110 arıcımızda 2000 kovanla aile içi tüketim yapmakta yaklaşık 8.000 kovan gözüküyor ama kayıt dışı kovanlarla bu sayının 11.000 nin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz dedi.
Bal üretimi hakkında da değerlendirmeler yapan Şile Kaymakamı Salih Yüce; 30 ton civarında kestane balı üretiminin yapıldığını 15 ton civarında çiçek balı ve diğer üretimlerle birlikte,toplamda 50 ton civarında bal üretimimiz mevcut diyen İlçe Kaymakamı Salih Yüce;Şile ismiyle bir marka yanı sıra ilçemizde bazı sektörlerimizin markalaşma yönünde önemli adımlar attığına dikkat çekti.
Markalaşma yönünde en önemli ürünümüz “Kestane Balı’dır. İlçemizin Kestane Balı sadece Ülkemizde değil Dünyada’ da tanınır hale gelmiş durumda,amacımız bunu daha da ileriye profesyonelleşerek taşımayı hedefliyoruz dedi.
Şile Arıcıları Tarımsal Kalkınma Koop Başkanı Ahmet Can;Kooperatif çalışmaları hakkında bilgiler verdi.Ayrıca bu oluşumun sağlanmasında başta İlçe Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza,Ak Parti İlçe Başkanımıza,konuyla ilgili tüm daire amirlerimize teşekkür ediyorum dedi.Ahmet Can kooperatif olarak öncelikli hedeflerinin Kestane Balı olduğunu ve nasıl üretebiliriz,elbette en hijyen ve sağlık koşullarına uygun nasıl üretebiliriz ,elbette tüketiciye nasıl sunabiliriz,esas amacımız buydu dedi.
Ahmet Can ayrıca Kooperatif olarak artık iki adet tescillenmiş markalarının olduğuna dikkat çekerken, internet üzerinden satış yaptıklarını ve İlçe merkezinde de iki ayrı noktada da satış yaptıklarını söyledi.
Şile Orman İşletme Müdürü Murat Çakır’da İstanbul Anadolu yakasında 120.000 hektar orman alanı olduğunu ve bu orman alanının 60.000 hektarının Şile’mizde olduğunu söyledi.
Murat Çakır 60.000 hektarlık orman alanının 11.000 hektar alanında “Kestane karışık ormanı olduğunu net olarak değerlendirmek gerekirse net olarak 1.500 hektar alanın sadece kestane ormanı olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ramazan Kılıçel’de İlçemizde yapılan aracılık hakkında genel durum değerlendirmesi yaptı. Ramazan Kılıçel açıklamasında “Kestane balı döneminde ilçemizde olan arıcıların haricinde yaklaşık gezgin arıcı olarak nitelendirdiğimiz 40 adet arıcı ilçemize gelmektedir dedi.
Arı Yetiştiricileri Koop Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Arslanalp’de İlk olarak kendi imkanlarıyla başladığı bal üretimi pazarlamasının artık profesyonel olarak yapılması konusunda Türkiye’de sektörün geçerli olduğu gitmediğimiz il,ilçe,seminerler,etkinlikler kalmadı.Çok şükür hedefimizde adım adım ilerliyoruz.Ne mutlu ki yöremizin markalaşmış ürünleri arasında artık balımız yani “Kestane balımızda katıldı dedi.
HABER FOTO
NURCAN KIRCALI

Exit mobile version