80. Yılında Montrö Sözleşmesi ve Türk boğazları mercek altına alınıyor

Yayın: 09:02 - 17.10.2016
Güncelleme: 09:02 - 17.10.2016

Yılda 6 binden fazla tehlikeli yük taşıyan, toplam 60 bin civarında geminin geçtiği Türk Boğazlarında tehlike her geçen gün artarak devam ediyor.

Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenecek “80. Yılında Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Türk Boğazları” konulu panelimiz 19 Ekim Çarşamba günü Saat 13:00’da Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşecektir.

 

Açılış konuşmasını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü GENÇ’in yapacağı paneli Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK yönetecek.

 

Panelde, Prof. Dr. Mustafa AYDIN, Dr. Şükrü ELEKDAĞ, Prof. Dr. Sezer ILGIN ve Kaptan Ayhan ÇEKİÇ konuşmacı olarak yer alacak.

Panelde, Montrö Boğazlar Sözleşmesinin 80. yılı dolayısıyla Boğazlar konusundaki son gelişmeler değerlendirilerek tartışılacaktır. Ayrıca özellikle Sarıyer gibi Boğaza kıyısı olan Belediyelerin bu tür kazalar karşısında alabileceği tedbirler incelenip, olası riskleri en aza indirmek için ortak akıl politikası oluşturularak nelerin yapabileceği tartışılacaktır.

 

İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki trafik yoğunluğu her geçen yıl artarken, tehlikede aynı oranda büyüyor. Montrö Sözleşmesi’nin imzalandığı 1936’da yılda ortalama 4 bin 500 gemi geçerken, günümüzde bu rakam 100 bini aştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, İstanbul Boğazı’ndan yılda 60 bin, Çanakkale Boğazı’ndan ise yılda 55 bin gemi geçiş yapmaktadır.

 

Türk Boğazları fiziki özellikleriyle seyir bakımından dünyadaki en zor ve tehlikeli suyollarından biridir.1994 yılında “Nassia Tanker Kazası” (https://www.youtube.com/watch?v=tm9ucBc8G7g), Rumeli Kavağı açıklarında gerçekleşmiş ve denize 20 bin ton petrol dökülmüştür. Tanker yanarak İstanbul’u tehdit etmiş, oluşan çevre kirliliğinin önüne geçilememiştir. Panelde, daha önce meydana gelmiş bu tür deniz kazaları ile ilgili üretilen senaryolar ışığında yapılması gerekenler değerlendirilecektir.

Exit mobile version