SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Başkanlık sistemi eğitime ne katar?

Yayınlanma:
ABONE OL

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Talat YAVUZ yaptığı açıklamada;

Amerika yeni başkanını seçerken, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı ile parlamenter sistemi beraber yürütmekte zorlanan ülkemizde ise başkanlık tartışmaları hız kazandı. Korkularımızdan sıyrılarak tartışmayı başarabilirsek, ülkemiz adına hayırlı bir sonuca ulaşacağız.

Başkanlık sisteminin ayrıntılarına girmeden, tartışmaların ana eksenini oluşturan konu başlıklarını ve eğitim sistemimize muhtemel yansımalarını tartışalım.

Ülkemiz ne zaman koalisyonlarla yönetilmişse büyük oranda başarısızlık ve durgunluk yaşanmış. Menderes, Özal ve Ak Parti iktidarları ülkenin büyüdüğü dönemler olmuş.

Türkiye’de sol partiler ülkenin kaderinde hep etkin olmuşlar. Ancak milletimiz sol partilere daha çok koalisyon ortağı olarak iktidar vermiş. Daha bu problemi aşmayı başaramadan, başkanlık sistemi, sol partilerin korkulu rüyası haline gelmiş. Lideri olduğu partiyi, iktidara taşıyamayan bir lider başkanlık seçimine girmeye ne kadar cesaret edebilir veya bu tartışmaya ne kadar sağlıklı katkı sunabilir?

Başkanlık sistemine karşı, parlamenter sistemi, Atatürkçülük üzerinden savunmak, daha yolun başında bu konuda söyleyecek çok fazla bir sözüm yok demektir.

Uluslararası dengelerin saat başı değiştiği, ihtiyaçların çeşitlendiği ve zamanın en kıymetli hazine olduğu bir dönemde, istenildiğinde çok basit hamlelerle kilitlenebilen bir meclis yapısıyla nereye kadar gidebiliriz?

Çok önemli kararların gece yarısı alındığı bir meclisin, boğulduğunu ve gündemine yetişemediğini neden görmek istemiyoruz?

Yasama ve yürütmenin iç içe geçtiği bir sistemi savunurken, başkanlık sisteminin kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceğini söylemek ne kadar doğru bir fikir olmaktadır?

Diğer alanlarda olduğundan, eğitim alanında istikrara daha çok ihtiyaç vardır. Zamanında yetişmeyen bir düzenleme veya zamanında alınamayan bir karar, ülkemiz çocuklarının bir yılına mal olabiliyor. Reform yorgunu ve proje çöplüğü haline gelmiş eğitim sistemimizi ancak istikrarlı uygulamalarla geleceğe taşıyabiliriz.

Yasaması ve yürütmesi etkin çalışan bir ülkenin eğitim sisteminde öğretmenler zamanında atanır, normlar zamanında güncellenir, okullarına bütçe ayrılır, kariyer sistemi meclisin gündemine gelmek için on iki yıl beklemez. Sistemi oturmuş ve ihtiyaca göre hızlı yenilenebilen eğitim sisteminde, birbirleriyle çelişen yönetmelik maddeleri, yarım asır uygulamada işlevsiz kalmaz. Kanun ve yönetmeliklerde yapılacak revizyon, ülkemiz eğitimine ivme kazandıracaktır. talat-yavuz

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Mayıs 2024
Palandöken: “Yeni bir yapılandırma kanununa ihtiyaç var”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade etti. Kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyondaki artış sadece dar gelirlileri değil esnafı da büyük […]

Belediye
15 Mayıs 2024
ATATÜRK’ÜN MİRASI BÜYÜKDERE FİDANLIĞI BAHÇIVANLIK OKULU 27 YIL SONRA İLK MEZUNLARINI VERDİ

İBB’nin atıl durumdan, hak ettiği yeni görünümüne kavuşturduğu Atatürk’ün mirası Büyükdere Atatürk Fidanlığı ve Bahçıvanlık Okulu 27 yıl sonra ilk mezunlarını verdi. Tarihi mezuniyet töreninde 37 kursiyer sertifikalarını aldı. Yeni dönem kayıtları Eylül ayında başlayacak.  Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1928 yılında kurulan, 1997’ye kadar faaliyetlerini sürdüren ancak o tarihten bu yana da kaderine terk edilen […]

Basında Kartal
15 Mayıs 2024
Kartal’da “Atıklar Potaya” temalı sıfır atık etkinliğinde ilk atışlar Ünlü Basketbolcu Shane Larkin’den

Kartal Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ÇEVKO Vakfı ve Shane Larkin Vakfı iş birliğiyle düzenlenen ‘Atıklar Potaya’ temalı sıfır atık etkinliği ile geri dönüşüm önemine bir kez daha dikkat çekildi. Kartal İhsan Bayrakçı İlkokulu ve Yavuz Selim Ortaokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, geri dönüşümle birlikte çevrenin korunmasına yönelik bilgiler öğrencilere aktarıldı. Düzenlenen etkinlik ile okullarda […]

Eğitim
15 Mayıs 2024
Sosyal medya fenomeni öğretmenlere ceza geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bu hafta TBMM’ye sunulacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan sosyal medya fenomeni Öğretmenlere kötü haber var. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere yönelik artan şiddete ilişkin yeni cezalar da içeren öğretmenlik meslek kanunu teklifini bu hafta TBMM’ye sunacak. Yeni kanunla ilgili bir detay daha ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Fenomen […]