Kurumsal Kimlik Tasarımında Renkler Anlam Taşıyor

Yayın: 12:06 - 31.12.2016
Güncelleme: 12:06 - 31.12.2016

Kurumsal Kimlik Tasarımında Renkler Anlam Taşıyor!

Kurumsal kimlik, bir markanın imajlar kullanarak kendini ifade etme aracıdır. Bu yönüyle insan ile marka arasında sürekli bir benzetme yapılır. İnsanlar giydiği kıyafetlerle tarzlarını, seçtiği renklerle bazen ruh hallerini ifade ederler. Markalar da tıpkı birey gibi sahip olduğu renklerle aslında kimlere hitap ettiğini işaret eder. Kurumsal markalar için renklerin anlamı, kurumsal kimlik tasarımlarında göz ardı edilemez bir detaydır.

Alanında uzman grafik tasarımcıların çalışmalarını hiç incelediniz mi? Çok uzaklara gitmeye gerek yok. Çevrenizdeki global markalara bir göz atın.

Renault, Migros, Aytemiz Petrol, Türk Telekom, Bellona, Castello, Adidas, Apple, Casper, Filli Boya…

Her birini okurken zihninizde bir takım renkler canlanmış olmalı.

Bu markaların kapısından içeri girdiğinizde birçok noktada ortak renklerin hakim olduğunu görebilirsiniz. Birbirine yakın tonlar veya birbiriyle uyumlu renklerle adeta markayı insanların hafızasında bir renk ile eşleştirmeyi başarmışlardır. Renkler hem duygusal anlamda hem de marka bilinirliği anlamında kurumsal firmalara değer katar. Hatta bireysel marka/şahıs şirketlerine de.

Hangi Marka, Hangi Rengi, Neden Tercih Ediyor? 

Hangi markanın, hangi rengi, neden tercih ettiği ise bulunduğu sektörde gizli. Mesela, kırmızı rengin acıktıran bir renk olduğunu biliyor muydunuz? Ya da açlığı hatırlatan renk diyebiliriz. Bu yüzden globalgıda markalarının logolarında kırmızı renkleri sıklıkla görebilirsiniz.

Ya da mavi rengin güven verici anlam taşıdığını biliyor muydunuz?

Renklerin anlamı, insanda uyandırdığı hislerle alakalıdır. Düşünün: Siyah renk sizce de ciddi bir renk değil mi? O zaman siyah renk için ciddiyet ve prestij anlamı var diyebilir miyiz? Neden olmasın.

Eğer bir marka yaratmak istiyorsanız renklerin anlamı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız gerekir. Her ne kadar grafik tasarım uzmanları tarafından yönlendirilecek olsanız da kendi markanızın inşasında kendi fikirlerinizi de sunabiliyor olmanız gerekir.

Belki de başlangıç için ekonomik yöntemlere başvuracak ve alanında tam uzman olmayan grafikerlerle çalışmak zorunda kalacaksınız. Çeşitli grafik tasarım programlarına hakim olmalarını yeterli olacak mı? Sanat yönetimi konusunu es geçemezsiniz. Öyleyse siz şimdiden markanız için renklerin anlamını iyice düşünün derim.

Markalaşma, marka pazarlama, marka büyütme stratejileri hakkında yeni yazılar okumak için Marka Hocam ‘ı takip edebilirsiniz. Bünyamin Kapıcıoğlu, Marka Hocam isimli bloğunda markalara değer katan benzersiz yazılar paylaşıyor. İncelemenizi tavsiye ederim.

nanotanitim
Exit mobile version